Hlavní obsah

Tři polévky pro zahřátí

Aktualizováno

Sychravý podzimní večer vám zpříjemní horká polévka. Vybrat si můžete z pórkové, rajčatové a cizrnové s dýní. Suroviny na polévky nevyjdou draze a uvaříte je nejdéle za hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Pórková polévka Vichyssoise

Článek

Pórková polévka Vichyssoise

INGREDIENCE:
3 velké pórky (pouze bílá část) 250 ml plnotučného mléka
1 střední cibule sůl
2 střední brambory bílý pepř podle chuti
1 lžíce másla bylinky na ozdobu
750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru krutony k podávání
250 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

  1. Pórky důkladně omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli. Zvolna restujte pět minut. Přidejte nakrájené brambory a vývar.
  2. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte vařit, dokud brambory nezměknou (asi 15 minut). Polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem. Až bude hladká, přidejte smetanu i mléko a ještě domixujte.
  3. Důkladně promíchejte a znovu zvolna zahřejte na mírném plameni, ale již nevařte. Dochuťte solí a bílým pepřem. Ozdobte bylinkami a podávejte s krutony.

TIP: V zimě chutná horká, v létě vychlazená, tak, jak jsou zvyklí ji podávat Francouzi.

Houbové cappuccino s bramborovou kroketou a ořechy

Recepty

Rajčatová polévka

Foto: Profimedia.cz

Rajčatová polévka

INGREDIENCE:
800 g konzervovaných rajčat (celá nebo krájená) 1 lžička cukru
1 střední cibule špetka oregana
3 lžíce olivového oleje sůl
500 ml rajčatové šťávy (džusu) 2 hrsti bazalky k podávání

POSTUP:

  1. Začínáme cibulovým základem.
  2. K osmahnuté cibuli přidejte rajčata, oregano, cukr a sůl a vše zalijte rajčatovým džusem. Nechte chvilku provařit, pak rozmixujte do hladké konzistence.
  3. Porce bohatě posypte čerstvou bazalkou.

TIP: Polévku podávejte horkou, ideálně se sýrovými krutony. Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte v troubě rozpéct hromádky nastrouhaného tvrdého sýra.

Recept na dýňovou gulášovku

Recepty

Polévka z cizrny s dýní a špenátem

Foto: Profimedia.cz

Polévka z cizrny s dýní a špenátem

INGREDIENCE:
400 g cizrny z konzervy (nebo doma uvařené) 3 lžíce oleje
300 g dýně (například Hokkaidó) 1 lžička mletého římského kmínu
1 střední cibule sůl
3 stroužky česneku pepř podle chuti
1 litr zeleninového vývaru černý sezam na ozdobu
100 g čerstvého špenátu (nebo mraženého)

POSTUP:

  1. V hrnci na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte nadrcený česnek. Promíchejte a přidejte nakrájenou dýni, sůl a mletý římský kmín.
  2. Smažte asi tři minuty, aby se dýně lehce opekla a koření rozvonělo. Do hrnce přilejte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, poté přidejte cizrnu a špenát a nechte vařit ještě dalších pět minut. Polévku dochuťte solí a pepřem a ozdobte ji černým sezamem.

TIP: Vždy dávejte v receptech pozor na to, o jaký se jedná kmín. Jde-li o asijský recept, vždy to bude římský kmín (cumin). V překladech se často chybuje a chuť koření je dost jiná.

Recept na zeleninovou krémovou polévku

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám