Článek
Pórková polévka Vichyssoise
INGREDIENCE: | |
---|---|
3 velké pórky (pouze bílá část) | 250 ml plnotučného mléka |
1 střední cibule | sůl |
2 střední brambory | bílý pepř podle chuti |
1 lžíce másla | bylinky na ozdobu |
750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru | krutony k podávání |
250 ml smetany ke šlehání |
POSTUP:
- Pórky důkladně omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli. Zvolna restujte pět minut. Přidejte nakrájené brambory a vývar.
- Přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte vařit, dokud brambory nezměknou (asi 15 minut). Polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem. Až bude hladká, přidejte smetanu i mléko a ještě domixujte.
- Důkladně promíchejte a znovu zvolna zahřejte na mírném plameni, ale již nevařte. Dochuťte solí a bílým pepřem. Ozdobte bylinkami a podávejte s krutony.
TIP: V zimě chutná horká, v létě vychlazená, tak, jak jsou zvyklí ji podávat Francouzi.
Houbové cappuccino s bramborovou kroketou a ořechy
Recepty
Rajčatová polévka
INGREDIENCE: | |
---|---|
800 g konzervovaných rajčat (celá nebo krájená) | 1 lžička cukru |
1 střední cibule | špetka oregana |
3 lžíce olivového oleje | sůl |
500 ml rajčatové šťávy (džusu) | 2 hrsti bazalky k podávání |
POSTUP:
- Začínáme cibulovým základem.
- K osmahnuté cibuli přidejte rajčata, oregano, cukr a sůl a vše zalijte rajčatovým džusem. Nechte chvilku provařit, pak rozmixujte do hladké konzistence.
- Porce bohatě posypte čerstvou bazalkou.
TIP: Polévku podávejte horkou, ideálně se sýrovými krutony. Na plechu vyloženém pečicím papírem nechte v troubě rozpéct hromádky nastrouhaného tvrdého sýra.
Recept na dýňovou gulášovku
Recepty
Polévka z cizrny s dýní a špenátem
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 g cizrny z konzervy (nebo doma uvařené) | 3 lžíce oleje |
300 g dýně (například Hokkaidó) | 1 lžička mletého římského kmínu |
1 střední cibule | sůl |
3 stroužky česneku | pepř podle chuti |
1 litr zeleninového vývaru | černý sezam na ozdobu |
100 g čerstvého špenátu (nebo mraženého) |
POSTUP:
- V hrnci na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte nadrcený česnek. Promíchejte a přidejte nakrájenou dýni, sůl a mletý římský kmín.
- Smažte asi tři minuty, aby se dýně lehce opekla a koření rozvonělo. Do hrnce přilejte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, poté přidejte cizrnu a špenát a nechte vařit ještě dalších pět minut. Polévku dochuťte solí a pepřem a ozdobte ji černým sezamem.
TIP: Vždy dávejte v receptech pozor na to, o jaký se jedná kmín. Jde-li o asijský recept, vždy to bude římský kmín (cumin). V překladech se často chybuje a chuť koření je dost jiná.
Recept na zeleninovou krémovou polévku
Recepty