Článek
Syrniky
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g tučného tvarohu v alobalu | 20 g krupicového cukru |
2 vejce | špetka soli |
70 g polohrubé mouky + na obalení | |
K dokončení: | |
olej na smažení | jahody |
K podávání: | |
termix | jogurt |
tvaroh |
POSTUP:
- Syrniky: Ze všech složek vypracujte tužší těsto. Kdyby se lepilo, přidejte trochu mouky.
- Z těsta vytvořte 16 kuliček, každou rozplácněte na centimetr tlustou placičku, zlehka obalte v mouce a z obou stran zvolna dozlatova usmažte na tenké vrstvě rozehřátého oleje (jako palačinky). Přendejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
- Dokončení: Syrniky podávejte s jahodami a termixem, jogurtem či tvarohem. Je možné je také napíchat na špízy střídavě s ovocem.
TIP: Placičky můžete obalit ve skořicovém cukru.
Nevšední recepty z jahod
Jahodový sirup
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 kg čerstvých jahod | 1 citron (šťáva) |
500 ml vlažné vody | 1 limeta |
20 g kyseliny citronové | cukr krystal (cca 1300 g) |
POSTUP:
- Očištěné jahody nasypte do hrnce a rozmačkejte. Přidejte vodu a zbylé přísady (dobře umytou limetu nakrájejte na plátky). Přiveďte k varu a pět minut zvolna vařte.
- Odstavte z plotny a přeceďte. Přidejte stejné množství cukru krystal, jako je váha šťávy. Znovu přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Horkou šťávu nalijte do sklenic a hned zavíčkujte.
- Ze sirupu připravíte osvěžující limonádu, stačí dolít perlivou vodu. Sirup se hodí i k přípravě mléčného jahodového koktejlu.
TIP: Do sirupu lze přidat mátu nebo skořici. Zastánci čisté chuti jahod ale zůstanou pouze u svého ovoce (vynechávají i limetu).
Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou
Jahodový koláč z křehkého těsta
INGREDIENCE: | |
---|---|
Korpus: | |
200 g hladké mouky | 50 ml oleje |
1/2 prášku do pečiva | 50 ml ledového mléka |
1/2 lžičky soli | máslo na vymazání formy |
50 g másla | |
Náplň: | |
200 g jahod | 100 g cukru krystal |
POSTUP:
- Těsto: Mouku promíchejte ve větší míse se solí a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhané studené máslo, olej a ledové mléko. Ručně vypracujte těsto, je hotové během minuty.
- Mělo by být hladké, vláčné, nelepivé, dobře tvarovatelné. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte trošku mléka, naopak do řídkého, lepivého zapracujte více mouky. Těsto zabalte a nechte v lednici hodinu odpočinout.
- Náplň: Jahody omyjte, osušte a zbavte stopek, nakrájejte na čtvrtky. V rendlíku rozpusťte cukr a přisypejte jahody. Nechte vyvařit velkou část tekutiny, míchejte, poté nechte vychladnout.
- Dokončení: Těsto rozprostřete do formy tak, aby vytvořilo zvýšený okraj. Dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10–15 minut. Když začne chytat barvu, potřete koláč tenkou vrstvou rozvařených jahod, zbytek si odložte.
- Nechte ještě pět minut péct. Koláč vyndejte a nechte na mřížce vychladnout. Zbylými jahodami ho naplňte až před podáváním.
TIP: Před jahodami můžete koláč potřít ještě tvarohovým krémem: rozmíchejte 100 g tvarohu, malé vejce a lžíci cukru. Potřete korpus, pak na něj rozprostřete předvařené jahody a dopečte. K podávání se výborně hodí šlehačka.
Recepty na královské zmrzliny a sorbety
Domácí zmrzlina i krém
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 kelímky smetany ke šlehání | 1 vanilkový lusk |
1/2 plechovky salka | |
K podávání: | |
jahody | zmrzlinové kornouty |
POSTUP:
- Ze smetany ušlehejte šlehačku, pak do ní pomalinku přilévejte salko a přimíchejte semínka vanilky. Vzniklou směs přelijte do uzavíratelné nádoby a uložte do mrazničky.
- Asi po hodině hmotu lžící promíchejte, po další hodině ještě jednou. Zmrzlinu servírujte do kornoutů a ozdobte jahodami.
- Jahodová zmrzlina: Rozmixujte zmrazené jahody s cukrem a promíchejte s touto vanilkovou zmrzlinou.
- Falešná zmrzlina: Místo zmrzliny můžete v kornoutech podávat krém z mascarpone. Vytvoříte ho tak, že dohromady ušleháte 250 g mascarpone, kelímek smetany ke šlehání a 70 g moučkového cukru. Můžete přidat i vanilku. Kornouty ozdobte čerstvými nebo rozvařenými jahodami.
Sladké i slané recepty s kokosem
Jahody s ricottou
INGREDIENCE: | |
---|---|
Korpus: | |
100 g polohrubé mouky | 5 lžic vlažné vody |
100 g cukru moučky | 1/2 prášku do pečiva |
5 lžic oleje | špetka soli |
2 vejce | |
Krém: | |
500 g ricotty | šťáva a kůra z jednoho citronu |
250 ml smetany ke šlehání | lžíce rumu (ne pro děti) |
200 ml zakysané smetany | 6 plátků želatiny |
200 g krystalového cukru | |
K dokončení: | |
300 g jahod | mátové lístky nebo jedlé květy (sedmikrásky, pampelišky ap.) |
další jahody a jiné ovoce na ozdobu |
POSTUP:
- Korpus: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a dejte ho stranou. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Nakonec vmíchejte zlehka sníh z bílků. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté ideálně na 170–180 °C. Pečte cca 10 minut. Poté nechte vychladnout.
- Krém: Všechny přísady kromě želatiny a smetany ke šlehání ušlehejte na hladký krém. (Můžete do něj přidat i část rozmixovaných jahod.) Plátky želatiny na deset minut namočte do vody, vymačkejte a poté se dvěma lžícemi vody pomalu zahřívejte za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí. Nesmí se vařit.
- Rozpuštěnou želatinu prošlehejte se třemi lžícemi tvarohové hmoty, přidejte ke zbylé tvarohové hmotě a šlehačem rozšlehejte. Pak zlehka přimíchejte, nejlépe stěrkou dotuha ušlehanou smetanu.
- Dokončení: Na vychladlý korpus rozložte jahody špičkami nahoru a opatrně je zahrňte krémem. Dejte chladit do ledničky (asi na 3 hodiny nebo přes noc).
- Nakonec dezert nakrájejte na kostky nebo kulatým tvořítkem s vymačkávacím dnem vykrájejte dortíky. Zbylou hmotu můžete naservírovat do sklenic. Každou porci ozdobte ovocem, mátou nebo jedlými kvítky.
Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody
Jahodové knedlíčky
INGREDIENCE: | |
---|---|
Knedlíčky: | |
250 g tučného nebo polotučného tvarohu | 1 vejce |
80 g dětské krupičky | špetka soli |
K podávání: | |
máslo | čerstvé jahody |
cukr krystal | jedlé květy |
POSTUP:
- Knedlíčky: Z uvedených přísad vypracujte těsto. V hodně velkém kastrolu přiveďte k varu mírně osolenou vodu a sázejte do ní knedlíčky–noky.
- Tvarujte je dvěma lžícemi, pracujte co nejrychleji. Jsou během chvilky hotové, a to když vyplavou (zkuste první rozkrojit, konzistence by měla být stejná po celém řezu).
- Hotové knedlíčky rovnou z vody přendejte do rozpuštěného másla, poté obalte v cukru. Porce posypejte nakrájenými jahodami.
- Variace: Cukr k obalení můžete smíchat s mletými ořechy nebo mandlemi, případně skořicí. Kromě čerstvých jahod se ke knedlíčkům hodí i jahodový přeliv. Ten připravíte tak, že svaříte rozmačkané jahody s cukrem či medem a sklenkou džusu, ideálně mangového nebo pomerančového.
- Se šlehačkou, zmrzlinou nebo zakysanou smetanou dostanou knedlíčky další chuťový rozměr. Hezký je servis nejen na talířích, ale také v pohárech.
TIP: Ještě rychlejší varianta: z tvarohového těsta vyválejte dva válečky jako na bramborové knedlíky a uvařte je vcelku, pak nakrájejte na plátky.