Hlavní obsah

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Jahody jsou oblíbené pro jejich chuť a vůni. Navíc nám jako bonus přidávají ještě spoustu zdraví prospěšných látek. V osmi středně velkých plodech se například skrývá stejné množství vitaminu C jako v jednom pomeranči. Inspirujte se našimi recepty z nich.

Foto: Profimedia.cz

Syrniky

Článek

Syrniky

INGREDIENCE:
500 g tučného tvarohu v alobalu 20 g krupicového cukru
2 vejce špetka soli
70 g polohrubé mouky + na obalení
K dokončení:
olej na smažení jahody
K podávání:
termix jogurt
tvaroh

POSTUP:

  1. Syrniky: Ze všech složek vypracujte tužší těsto. Kdyby se lepilo, přidejte trochu mouky.
  2. Z těsta vytvořte 16 kuliček, každou rozplácněte na centimetr tlustou placičku, zlehka obalte v mouce a z obou stran zvolna dozlatova usmažte na tenké vrstvě rozehřátého oleje (jako palačinky). Přendejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
  3. Dokončení: Syrniky podávejte s jahodami a termixem, jogurtem či tvarohem. Je možné je také napíchat na špízy střídavě s ovocem.

TIP: Placičky můžete obalit ve skořicovém cukru.

Nevšední recepty z jahod

Recepty

Jahodový sirup

Foto: Profimedia.cz

Jahodový sirup

INGREDIENCE:
1 kg čerstvých jahod 1 citron (šťáva)
500 ml vlažné vody 1 limeta
20 g kyseliny citronové cukr krystal (cca 1300 g)

POSTUP:

  1. Očištěné jahody nasypte do hrnce a rozmačkejte. Přidejte vodu a zbylé přísady (dobře umytou limetu nakrájejte na plátky). Přiveďte k varu a pět minut zvolna vařte.
  2. Odstavte z plotny a přeceďte. Přidejte stejné množství cukru krystal, jako je váha šťávy. Znovu přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Horkou šťávu nalijte do sklenic a hned zavíčkujte.
  3. Ze sirupu připravíte osvěžující limonádu, stačí dolít perlivou vodu. Sirup se hodí i k přípravě mléčného jahodového koktejlu.

TIP: Do sirupu lze přidat mátu nebo skořici. Zastánci čisté chuti jahod ale zůstanou pouze u svého ovoce (vynechávají i limetu).

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Recepty

Jahodový koláč z křehkého těsta

INGREDIENCE:
Korpus:
200 g hladké mouky 50 ml oleje
1/2 prášku do pečiva 50 ml ledového mléka
1/2 lžičky soli máslo na vymazání formy
50 g másla
Náplň:
200 g jahod 100 g cukru krystal

POSTUP:

  1. Těsto: Mouku promíchejte ve větší míse se solí a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhané studené máslo, olej a ledové mléko. Ručně vypracujte těsto, je hotové během minuty.
  2. Mělo by být hladké, vláčné, nelepivé, dobře tvarovatelné. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte trošku mléka, naopak do řídkého, lepivého zapracujte více mouky. Těsto zabalte a nechte v lednici hodinu odpočinout.
  3. Náplň: Jahody omyjte, osušte a zbavte stopek, nakrájejte na čtvrtky. V rendlíku rozpusťte cukr a přisypejte jahody. Nechte vyvařit velkou část tekutiny, míchejte, poté nechte vychladnout.
  4. Dokončení: Těsto rozprostřete do formy tak, aby vytvořilo zvýšený okraj. Dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10–15 minut. Když začne chytat barvu, potřete koláč tenkou vrstvou rozvařených jahod, zbytek si odložte.
  5. Nechte ještě pět minut péct. Koláč vyndejte a nechte na mřížce vychladnout. Zbylými jahodami ho naplňte až před podáváním.

TIP: Před jahodami můžete koláč potřít ještě tvarohovým krémem: rozmíchejte 100 g tvarohu, malé vejce a lžíci cukru. Potřete korpus, pak na něj rozprostřete předvařené jahody a dopečte. K podávání se výborně hodí šlehačka.

Recepty na královské zmrzliny a sorbety

Recepty

Domácí zmrzlina i krém

Foto: Profimedia.cz

Domácí zmrzlina i krém

INGREDIENCE:
2 kelímky smetany ke šlehání 1 vanilkový lusk
1/2 plechovky salka
K podávání:
jahody zmrzlinové kornouty

POSTUP:

  1. Ze smetany ušlehejte šlehačku, pak do ní pomalinku přilévejte salko a přimíchejte semínka vanilky. Vzniklou směs přelijte do uzavíratelné nádoby a uložte do mrazničky.
  2. Asi po hodině hmotu lžící promíchejte, po další hodině ještě jednou. Zmrzlinu servírujte do kornoutů a ozdobte jahodami.
  3. Jahodová zmrzlina: Rozmixujte zmrazené jahody s cukrem a promíchejte s touto vanilkovou zmrzlinou.
  4. Falešná zmrzlina: Místo zmrzliny můžete v kornoutech podávat krém z mascarpone. Vytvoříte ho tak, že dohromady ušleháte 250 g mascarpone, kelímek smetany ke šlehání a 70 g moučkového cukru. Můžete přidat i vanilku. Kornouty ozdobte čerstvými nebo rozvařenými jahodami.

Sladké i slané recepty s kokosem

Recepty

Jahody s ricottou

Foto: Profimedia.cz

Jahody s ricottou

INGREDIENCE:
Korpus:
100 g polohrubé mouky 5 lžic vlažné vody
100 g cukru moučky 1/2 prášku do pečiva
5 lžic oleje špetka soli
2 vejce
Krém:
500 g ricotty šťáva a kůra z jednoho citronu
250 ml smetany ke šlehání lžíce rumu (ne pro děti)
200 ml zakysané smetany 6 plátků želatiny
200 g krystalového cukru
K dokončení:
300 g jahod mátové lístky nebo jedlé květy (sedmikrásky, pampelišky ap.)
další jahody a jiné ovoce na ozdobu

POSTUP:

  1. Korpus: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a dejte ho stranou. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Nakonec vmíchejte zlehka sníh z bílků. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté ideálně na 170–180 °C. Pečte cca 10 minut. Poté nechte vychladnout.
  3. Krém: Všechny přísady kromě želatiny a smetany ke šlehání ušlehejte na hladký krém. (Můžete do něj přidat i část rozmixovaných jahod.) Plátky želatiny na deset minut namočte do vody, vymačkejte a poté se dvěma lžícemi vody pomalu zahřívejte za stálého míchání, dokud se želatina nerozpustí. Nesmí se vařit.
  4. Rozpuštěnou želatinu prošlehejte se třemi lžícemi tvarohové hmoty, přidejte ke zbylé tvarohové hmotě a šlehačem rozšlehejte. Pak zlehka přimíchejte, nejlépe stěrkou dotuha ušlehanou smetanu.
  5. Dokončení: Na vychladlý korpus rozložte jahody špičkami nahoru a opatrně je zahrňte krémem. Dejte chladit do ledničky (asi na 3 hodiny nebo přes noc).
  6. Nakonec dezert nakrájejte na kostky nebo kulatým tvořítkem s vymačkávacím dnem vykrájejte dortíky. Zbylou hmotu můžete naservírovat do sklenic. Každou porci ozdobte ovocem, mátou nebo jedlými kvítky.

Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody

Recepty

Jahodové knedlíčky

Foto: Profimedia.cz

Jahodové knedlíčky

INGREDIENCE:
Knedlíčky:
250 g tučného nebo polotučného tvarohu 1 vejce
80 g dětské krupičky špetka soli
K podávání:
máslo čerstvé jahody
cukr krystal jedlé květy

POSTUP:

  1. Knedlíčky: Z uvedených přísad vypracujte těsto. V hodně velkém kastrolu přiveďte k varu mírně osolenou vodu a sázejte do ní knedlíčky–noky.
  2. Tvarujte je dvěma lžícemi, pracujte co nejrychleji. Jsou během chvilky hotové, a to když vyplavou (zkuste první rozkrojit, konzistence by měla být stejná po celém řezu).
  3. Hotové knedlíčky rovnou z vody přendejte do rozpuštěného másla, poté obalte v cukru. Porce posypejte nakrájenými jahodami.
  4. Variace: Cukr k obalení můžete smíchat s mletými ořechy nebo mandlemi, případně skořicí. Kromě čerstvých jahod se ke knedlíčkům hodí i jahodový přeliv. Ten připravíte tak, že svaříte rozmačkané jahody s cukrem či medem a sklenkou džusu, ideálně mangového nebo pomerančového.
  5. Se šlehačkou, zmrzlinou nebo zakysanou smetanou dostanou knedlíčky další chuťový rozměr. Hezký je servis nejen na talířích, ale také v pohárech.

TIP: Ještě rychlejší varianta: z tvarohového těsta vyválejte dva válečky jako na bramborové knedlíky a uvařte je vcelku, pak nakrájejte na plátky.

Lehké letní recepty plné ovoce a zeleniny

Recepty

Samosběr jahod: Kde, kdy a za kolik si natrhat čerstvé jahody

Domácí

Výběr článků

Načítám