Hlavní obsah

Tipy na tradiční i netradiční silvestrovské pohoštění

6:41
6:41

Poslechněte si tento článek

K silvestrovským oslavám patří kromě dobré zábavy a pití také výborné pohoštění. Oblíbené chlebíčky, kanapky a jednohubky lze doplnit o nejrůznější slané pečivo, stále oblíbenější tacos či sushi.

Foto: Profimedia.cz

Silvestrovské pohoštění

Článek

Šunkové silvestrovské rolky  

Foto: Lučina

Šunkové rolky

INGREDIENCE
5 větších plátků šunky
nadýchaná lučina s ořechy
3 okurky
pár snítek tymiánu
pepř
10 párátek

POSTUP:

  1. Každý plátek šunky rozprostřete, namažte lučinou a přidejte čerstvě namletý pepř.
  2. Rozkrojte podélně okurky na čtvrtky.
  3. Namazanou šunku plňte vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.
  4. Šunku s náplní zarolujte a v půli přeřízněte, aby vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchejte párátkem, aby se nerozjely.

Tip: Pro zpestření lze místo okurky použít zelené olivy bez pecky.

Recepty na oblíbené silvestrovské pomazánky

Recepty

Muffiny s pancettou

Foto: Babiččina volba

Muffiny s pancettou

INGREDIENCE
250 g hladké mouky50 g parmazánu
2 vejce1 lžíce bylinkového másla
200 ml podmáslí nebo kefíru 1 cibule
1 lžička prášku do pečiva1 lžička másla
100 g pancettylněné semínko a maldonská sůl na dokončení
50 g goudy

POSTUP:

  1. Na másle opečte cibulku a pancettu.
  2. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl.
  3. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu s cibulkou.
  4. Nadávkujte do formiček na muffiny.
  5. Na závěr posypte lněným semínkem a solí.
  6. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Listové šátečky se sušenými rajčaty a fetou

Foto: Franz Josef Kaiser

Listové šátečky se sušenými rajčaty a fetou

INGREDIENCE
feta sýr (lze nahradit balkánským sýrem)
1 již rozválené listové těsto
bazalkové pesto
sušená rajčata naložená v oleji
vejce na potření
sezamová semínka na posypání

POSTUP:

  1. Feta sýr nakrájejte na plátky a poté překrojte ještě napůl, na kratší kousky.
  2. Listové těsto nakrájejte na menší čtverce. Uprostřed každého čtverce rozetřete asi půl lžičky pesta. Položte na těsto kousek sýra, aby délka směřovala k protilehlým cípům. Na sýr položte kousek sušeného rajčete.
  3. Než spojíte zbylé dva protilehlé cípy, je dobré ten, který bude horní, lehce potřít trochou vejce. Nebude se od těsta odlepovat. Přehněte cípy přes náplň, poté šáteček potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut dozlatova.

Tipy na míchané nápoje, které zpestří silvestrovský večer

Lifestyle

Kanapky s avokádovou a bylinkovou pomazánkou

Foto: Semix

Kanapky

INGREDIENCE na avokádovou pomazánku
1 středně velké, zralé avokádo¼ lžičky mletého římského kmínu
šťáva z 1 limetky¼ lžičky mletého koriandru
1 menší stroužek česnekusůl
1 lžíce tahini pastySemix Pětizrnné chlebíčky
3 lžičky kokosového jogurtu (lze nahradit bílým jogurtem)Na dokončení: okurka; sedmikrásky nebo jiné jedlé květiny; čerstvý koriandr; sezamová semínka

POSTUP:

  1. Avokádo oloupejte, zbavte pecky a vložte do food procesoru. Zakápněte limetkou, přidejte nadrobno nakrájený česnek, tahini pastu, kokosový jogurt, koření a špetku soli.
  2. Rozmixujte dohladka.
  3. Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
  4. Okurku pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Plátky stočte do ruličky a uprostřed překrojte. Řeznou stranou dolů usaďte ruličky do pomazánky. Dozdobte jedlými květy, sezamovými semínky a koriandrem.
INGREDIENCE na bylinkovou pomazánku
200 g čerstvého smetanového sýra typu lučina
1 lžíce najemno nakrájených bylinek (mix bazalky, pažitky, tymiánu, oregana – nebo jiných, které máte rádi)
1 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
špetka soli
Pětizrnné chlebíčky
Na dokončení: ředkvičky; uzený losos; řeřicha

POSTUP:

  1. Čerstvý sýr promíchejte s najemno nakrájenými bylinkami, zakysanou smetanou nebo jogurtem a podle chuti dosolte, je-li to potřeba.
  2. Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
  3. Ředkvičky nakrájejte na slabá půlkolečka a do pomazánky vždy po kousku usaďte. Ozdobte kouskem uzeného lososa a řeřichou nebo jinými bylinkami, které máte rádi.

Vegetariánský burger pětkrát jinak

Recepty

Rybí tacos

Foto: Mylord Premium

Rybí tacos

INGREDIENCE
300 g aljašské tresky 1/4 červeného zelí
1 lžička uzené papriky1 avokádo
špetka chilli1-2 limetky
1/3 lžičky sušeného česnekukoriandr nebo petrželka
sůl3 tortilly
olivový olej
Na omáčku:
120 g hustého bílého jogurtu1 stroužek česneku
1-2 lžíce majonézyšťáva z půlky limetky
chilli omáčka podle chutisůl

POSTUP:

  1. Filé tresky nechte na talíři lehce povolit a poté ho osolte, posypejte uzenou paprikou, sušeným česnekem a zakapejte olivovým olejem.
  2. Mezitím červené zelí nakrájejte na nudličky, lehce osolte a rukama jemně promačkejte.
  3. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a filé osmahněte z obou stran a dejte stranou.
  4. Omáčku připravte tak, že v míse smícháte bílý jogurt s majonézou, chilli omáčkou, prolisovaným stroužkem česneku a dochuťte solí a šťávou z limetky.
  5. Avokádo rozpulte, zbavte pecky a lžící vyloupněte, pokrájejte na plátky a zakapejte citronovou šťávou.
  6. Z každé tortilly vykrojte dvě kolečka, která na suché pánvi z obou stran opečte a pak hned ohněte.
  7. Takto připravené tacos postupně plňte: zelím, poté kousky tresky, plátky avokáda, vše polijte omáčkou, posypejte koriandrem a zakapejte šťávou z limetky.

Recepty na slané pečené pohoštění

Vánoce

Sake avokado roll 

Foto: Profimedia.cz

Sake avokado roll

INGREDIENCE
40 g lososa
1 řasa nori
40 g avokáda
150 g vařené japonské rýže
nakládaný zázvor
wasabi
sójová omáčka

POSTUP:

  1. Rýži nejdříve důkladně propláchněte studenou vodou. Vařte ji v hrnci s nepřilnavým dnem. Na 4 díly rýže by mělo připadnout 5 až 6 dílů vody.
  2. Rýži přiveďte k varu, malou chvilku ji nechte zprudka vařit, pak stáhněte plamen na minimum a pomalu vařte 10 minut. Dalších 10 minut nechte odpočinout.
  3. Po celou dobu přípravy nezvedejte pokličku a nemíchejte. Následně nechte rýži vychladnout.
  4. Na japonskou bambusovou rohožku položte řasu nori, kterou před přípravou lehce navlhčete. Na celou plochu rovnoměrně rozprostřete japonskou rýži. Doprostřed položte dva širší měsíčky avokáda a lososa.
  5. Poté opatrně zarolujte a nakrájejte na 8 stejných kousků.

TIP: Při přípravě rolek si namáčejte ruce ve vodě s citronem, aby se na ně rýže nelepila.

KVÍZ: Znáte jídla, která lidem do nového roku přinášejí štěstí, zdraví a bohatství?

Koktejl

Paštika z kuřecích jater 

Foto: Biolist, Biozebra

Kuřecí paštika

INGREDIENCE
700 g bio kuřecích jater
1 velká bio červená cibule
3 stroužky bio česneku
250 g másla v bio kvalitě
4 lžíce bio smetany
sůl, pepř
čerstvý tymián a provensálské bylinky

POSTUP:

  1. Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout.
  2. Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8–10 minut.
  3. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová.
  4. Rozmixujte je dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla a ještě vše krátce promixujte.
  5. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch.
  6. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky.
  7. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.

Vzpomínky na Řecko: Recepty na musaku, tzatziki, kebab a salát z řepy

Recepty

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Výběr článků

Načítám