Článek
Šunkové silvestrovské rolky
INGREDIENCE |
---|
5 větších plátků šunky |
nadýchaná lučina s ořechy |
3 okurky |
pár snítek tymiánu |
pepř |
10 párátek |
POSTUP:
- Každý plátek šunky rozprostřete, namažte lučinou a přidejte čerstvě namletý pepř.
- Rozkrojte podélně okurky na čtvrtky.
- Namazanou šunku plňte vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.
- Šunku s náplní zarolujte a v půli přeřízněte, aby vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchejte párátkem, aby se nerozjely.
Tip: Pro zpestření lze místo okurky použít zelené olivy bez pecky.
Recepty na oblíbené silvestrovské pomazánky
Recepty
Muffiny s pancettou
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g hladké mouky | 50 g parmazánu |
2 vejce | 1 lžíce bylinkového másla |
200 ml podmáslí nebo kefíru | 1 cibule |
1 lžička prášku do pečiva | 1 lžička másla |
100 g pancetty | lněné semínko a maldonská sůl na dokončení |
50 g goudy |
POSTUP:
- Na másle opečte cibulku a pancettu.
- V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl.
- Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu s cibulkou.
- Nadávkujte do formiček na muffiny.
- Na závěr posypte lněným semínkem a solí.
- Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Recepty
Listové šátečky se sušenými rajčaty a fetou
INGREDIENCE |
---|
feta sýr (lze nahradit balkánským sýrem) |
1 již rozválené listové těsto |
bazalkové pesto |
sušená rajčata naložená v oleji |
vejce na potření |
sezamová semínka na posypání |
POSTUP:
- Feta sýr nakrájejte na plátky a poté překrojte ještě napůl, na kratší kousky.
- Listové těsto nakrájejte na menší čtverce. Uprostřed každého čtverce rozetřete asi půl lžičky pesta. Položte na těsto kousek sýra, aby délka směřovala k protilehlým cípům. Na sýr položte kousek sušeného rajčete.
- Než spojíte zbylé dva protilehlé cípy, je dobré ten, který bude horní, lehce potřít trochou vejce. Nebude se od těsta odlepovat. Přehněte cípy přes náplň, poté šáteček potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut dozlatova.
Tipy na míchané nápoje, které zpestří silvestrovský večer
Lifestyle
Kanapky s avokádovou a bylinkovou pomazánkou
INGREDIENCE na avokádovou pomazánku | |
---|---|
1 středně velké, zralé avokádo | ¼ lžičky mletého římského kmínu |
šťáva z 1 limetky | ¼ lžičky mletého koriandru |
1 menší stroužek česneku | sůl |
1 lžíce tahini pasty | Semix Pětizrnné chlebíčky |
3 lžičky kokosového jogurtu (lze nahradit bílým jogurtem) | Na dokončení: okurka; sedmikrásky nebo jiné jedlé květiny; čerstvý koriandr; sezamová semínka |
POSTUP:
- Avokádo oloupejte, zbavte pecky a vložte do food procesoru. Zakápněte limetkou, přidejte nadrobno nakrájený česnek, tahini pastu, kokosový jogurt, koření a špetku soli.
- Rozmixujte dohladka.
- Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
- Okurku pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Plátky stočte do ruličky a uprostřed překrojte. Řeznou stranou dolů usaďte ruličky do pomazánky. Dozdobte jedlými květy, sezamovými semínky a koriandrem.
INGREDIENCE na bylinkovou pomazánku |
---|
200 g čerstvého smetanového sýra typu lučina |
1 lžíce najemno nakrájených bylinek (mix bazalky, pažitky, tymiánu, oregana – nebo jiných, které máte rádi) |
1 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu |
špetka soli |
Pětizrnné chlebíčky |
Na dokončení: ředkvičky; uzený losos; řeřicha |
POSTUP:
- Čerstvý sýr promíchejte s najemno nakrájenými bylinkami, zakysanou smetanou nebo jogurtem a podle chuti dosolte, je-li to potřeba.
- Pětizrnné chlebíčky potřete pomazánkou.
- Ředkvičky nakrájejte na slabá půlkolečka a do pomazánky vždy po kousku usaďte. Ozdobte kouskem uzeného lososa a řeřichou nebo jinými bylinkami, které máte rádi.
Vegetariánský burger pětkrát jinak
Recepty
Rybí tacos
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g aljašské tresky | 1/4 červeného zelí |
1 lžička uzené papriky | 1 avokádo |
špetka chilli | 1-2 limetky |
1/3 lžičky sušeného česneku | koriandr nebo petrželka |
sůl | 3 tortilly |
olivový olej | |
Na omáčku: | |
120 g hustého bílého jogurtu | 1 stroužek česneku |
1-2 lžíce majonézy | šťáva z půlky limetky |
chilli omáčka podle chuti | sůl |
POSTUP:
- Filé tresky nechte na talíři lehce povolit a poté ho osolte, posypejte uzenou paprikou, sušeným česnekem a zakapejte olivovým olejem.
- Mezitím červené zelí nakrájejte na nudličky, lehce osolte a rukama jemně promačkejte.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a filé osmahněte z obou stran a dejte stranou.
- Omáčku připravte tak, že v míse smícháte bílý jogurt s majonézou, chilli omáčkou, prolisovaným stroužkem česneku a dochuťte solí a šťávou z limetky.
- Avokádo rozpulte, zbavte pecky a lžící vyloupněte, pokrájejte na plátky a zakapejte citronovou šťávou.
- Z každé tortilly vykrojte dvě kolečka, která na suché pánvi z obou stran opečte a pak hned ohněte.
- Takto připravené tacos postupně plňte: zelím, poté kousky tresky, plátky avokáda, vše polijte omáčkou, posypejte koriandrem a zakapejte šťávou z limetky.
Recepty na slané pečené pohoštění
Vánoce
Sake avokado roll
INGREDIENCE |
---|
40 g lososa |
1 řasa nori |
40 g avokáda |
150 g vařené japonské rýže |
nakládaný zázvor |
wasabi |
sójová omáčka |
POSTUP:
- Rýži nejdříve důkladně propláchněte studenou vodou. Vařte ji v hrnci s nepřilnavým dnem. Na 4 díly rýže by mělo připadnout 5 až 6 dílů vody.
- Rýži přiveďte k varu, malou chvilku ji nechte zprudka vařit, pak stáhněte plamen na minimum a pomalu vařte 10 minut. Dalších 10 minut nechte odpočinout.
- Po celou dobu přípravy nezvedejte pokličku a nemíchejte. Následně nechte rýži vychladnout.
- Na japonskou bambusovou rohožku položte řasu nori, kterou před přípravou lehce navlhčete. Na celou plochu rovnoměrně rozprostřete japonskou rýži. Doprostřed položte dva širší měsíčky avokáda a lososa.
- Poté opatrně zarolujte a nakrájejte na 8 stejných kousků.
TIP: Při přípravě rolek si namáčejte ruce ve vodě s citronem, aby se na ně rýže nelepila.
KVÍZ: Znáte jídla, která lidem do nového roku přinášejí štěstí, zdraví a bohatství?
Koktejl
Paštika z kuřecích jater
INGREDIENCE |
---|
700 g bio kuřecích jater |
1 velká bio červená cibule |
3 stroužky bio česneku |
250 g másla v bio kvalitě |
4 lžíce bio smetany |
sůl, pepř |
čerstvý tymián a provensálské bylinky |
POSTUP:
- Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout.
- Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8–10 minut.
- Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová.
- Rozmixujte je dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla a ještě vše krátce promixujte.
- Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch.
- Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky.
- Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.
Vzpomínky na Řecko: Recepty na musaku, tzatziki, kebab a salát z řepy
Recepty
Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky
Recepty