Hlavní obsah

Slávky jsou zdrojem těch nejkvalitnějších bílkovin, neobsahují téměř žádné kalorie

Slávky patří mezi oblíbené mořské delikatesy. Jejich krémovou, slanou a lehce minerální chuť dokáže ocenit každý milovník dobrého jídla. Jedná se přitom o velmi dietní maso, které je plné zdraví prospěšných látek. Slávky lze připravit na mnoho způsobů a cenově jsou dostupné.

Foto: Profimedia.cz

Slávky patří mezi oblíbené mořské delikatesy.

Článek

Slávky jsou mořští mlži, kteří se živí filtrováním planktonu a organických částic z vody. Každá slávka denně přefiltruje až dvacet litrů mořské vody, čímž i velmi významně zlepšuje její kvalitu, jelikož krom jiného z ní odstraňuje přebytečné látky, jako je dusík a fosfor.

Jsou tak nesmírně důležité pro zdravý ekosystém, zvyšují biologickou rozmanitost moře, ve kterém žijí.

Slávky představují vynikající volbu pro zdravý a chutný jídelníček, a to díky své výživové hodnotě a snadné přípravě. Jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a klíčové vitamíny a minerály, které přispívají k celkovému zdraví a vitalitě.

Jejich ekologické výhody pěstování a nízká uhlíková stopa je činí šetrnou volbou pro životní prostředí. Jejich příprava je navíc jednoduchá a variabilní, což umožňuje široké využití v kuchyni.

Výhody konzumace slávek pro zdraví

Bohaté na bílkoviny

Slávky obsahují zhruba 18 gramů bílkovin na 100 gramů porce, což je důležité pro růst a regeneraci tkání, produkci enzymů a hormonů a udržení svalové hmoty.

Nízký obsah tuku

Mají velmi nízký obsah tuku, což je výhodné pro ty, kteří se snaží udržovat zdravou váhu nebo snižovat příjem nasycených tuků.

Zdroj omega-3 mastných kyselin

Slávky jsou jedny z nejbohatších přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a funkci mozku. Podporují i optimální fungování nervového systému.

Bohaté na vitamíny

Jsou bohatým zdrojem vitamínu B12, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek, správnou funkci nervového systému a metabolismu. Obsahují také vitamin C, který podporuje imunitní systém organismu. Dále jsou bohaté na vitamin D, který je klíčový pro zdraví kostí a zubů (zajišťuje správné vstřebávání vápníku).

Minerály

Jsou výborným zdrojem železa, zinku, selenu a fosforu. Železo je klíčové pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi. Zinek posiluje imunitní systém, podporuje zdravou pokožku a vlasy, zlepšuje chuť a čich. Selen pomáhá chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a zároveň podporuje detoxikaci těla. Fosfor je nezbytný pro tvorbu a udržování silných kostí a zubů.

Jak je připravovat

Syrové slávky mají lehce nahořklou chuť, proto se nejčastěji podávají vařené. Před samotnou přípravou by se měly několikrát pečlivě vypláchnout ve studené vodě, případně okartáčovat.

Vaří se živé. Je-li skořápka zavřená nebo lehce pootevřená a po doteku prstem se zavře, je to známka života. Po uvaření je to naopak: mušle musejí být doširoka otevřené, zavřené jsou mrtvé a patří spolu s rozbitými do odpadu. Konzumace byť jediné mrtvé mušle může způsobit nevolnost, zvracení, průjem a bolest hlavy. Nezabrání tomu ani skutečnost, že maso přešlo varem.

Vařit by se slávky měly pouze do doby, než se všechny otevřou. Nevařte je příliš dlouho, aby neztratily svou jemnou chuť a texturu.

Mořské řasy jako úžasná potravina

Zdraví

Maso samičích mušlí má oranžovou barvu, samci mají maso světlé.

Slávky můžete nejenom vařit, ale i péct a grilovat. Přidávají se do rizota, těstovin, paelly, salátů, omáček nebo jsou výborné jen tak s bagetou. Kreativitě a chuti se meze nekladou.

Mušle lze bez problémů uchovávat v chladu několik dní, zabalené a uzavřené vydrží týden.

Slávky na bílém víně s kořenovou zeleninou

Foto: Czech mussel week

Slávky na víně

INGREDIENCE
1 kg čerstvých slávek
150 ml bílého vína
100 ml smetany
20 g plocholisté petržele
20 g libečku
100 g šalotky
150 g celeru
150 g brambor
1 citron

POSTUP:

  1. Do rozpáleného hrnce vložíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 až 7 minut, dokud se slávky neotevřou.
  2. Vývar scedíme.
  3. Brambory a celer nakrájíme na asi centimetrové kostičky a blanšírujeme v osolené vodě. Otrháme listy z petržele a libečku, stonky si dáme stranou.
  4. Vývar ze slávek s bílým vínem doplníme šalotkou, ořezem brambor a celeru a stonky petržele a svaříme na polovinu.
  5. Poté přecedíme a přidáme smetanu v poměru asi 1:1 k vývaru.
  6. Slávky vyskládáme na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme bramborové a celerové kostky, libeček a petržel. Zakápneme citronem a můžeme podávat.

Parmezánové rizoto se slávkami

Foto: Profimedia.cz

Rizoto se slávkami

INGREDIENCE
300 g rýže arborio
šalotka
slávky
450 ml zeleninového vývaru
70 g másla
strouhaný parmazán
1 dcl bílého vína
čerstvě nasekaná petrželka
sůl

POSTUP:

  1. Na pánvi rozpustíme máslo, zesklovatíme šalotku a poté na ní krátce orestujeme rýži.
  2. Rýži zalijeme bílým vínem, necháme ho odpařit a postupně přiléváme zeleninový vývar.
  3. Rýži vaříme, dokud není hotová, poté do ní přidáme parmazán dle chuti a maso ze slávek, které jsme předtím několik minut restovali z obou stran na pánvi.

Krémová polévka se slávkami

Foto: Kaufland

Krémová polévka se slávkami

INGREDIENCE
2 kg slávek2 stroužky česneku
500 ml vývaru5 snítek estragonu (nebo sušený estragon)
200 ml smetany na vaření 1 lžíce másla
150 ml bílého vína 1 lžíce olivového oleje
1 pór sůl
1 šalotka pepř

POSTUP:

  1. Slávky propláchneme, očistíme a zbavíme všech nečistot. Vyřadíme slávky s prasklou ulitou i slávky, které při poklepání zůstávají otevřené. V hrnci přivedeme k varu víno, přidáme slávky, přiklopíme a vaříme asi 6 až 8 minut, dokud se všechny slávky neotevřou. Hrnec několikrát protřeseme.
  2. Slávky, které se neotevřely vyřadíme. Všechny ostatní scedíme a vyloupeme. Tekutinu z hrnce si uschováme.
  3. Šalotku i česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pór očistíme a zbavíme zelených konců a kořínků. Poté jej podélně rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Estragon očistíme a nadrobno nasekáme.
  4. Do hrnce dáme máslo s olejem a společně rozehřejeme. Přidáme česnek, šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme pór, osolíme a krátce podusíme, dokud pór nezměkne.
  5. Zalijeme vývarem a zbylou tekutinou ze slávek. Na středním plameni povaříme asi 10 až 15 minut. Vmícháme smetanu, přidáme estragon a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme slávky, necháme společně prohřát a ihned podáváme.

Tip: Několik pěkných slávek si necháme nevyloupaných na ozdobu. Podáváme s křupavou bagetou.

Třetí týden září bude ve znamení mušlí

Již brzy vypukne šestý ročník populárního gastro festivalu Czech Mussel Week. Letos se bude konat od 16. do 22. září. Lidé se můžou těšit na nespočet příchutí pokrmů z mušlí, jež pro ně připraví kuchaři ve více než 200 restauracích v Praze a dalších velkých městech po celé České republice.

Více informací, včetně možnosti stáhnutí voucheru na 1+1 porci zdarma, naleznete na czechmusselweek. cz.

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty
Související témata:
Slávky

Výběr článků

Načítám