Hlavní obsah

Rychlé a chutné recepty s tofu

Tofu lze považovat za plnohodnotnou náhradu masa, ale i tvarohu a sýra. Vyrábí se podobně jako sýr, ale základní surovinou je sójové mléko, respektive nápoj získaný ze sójových bobů. Má jemnou texturu, neutrální chuť, která se dá kombinovat s různými bylinkami, kořením, připravit na sladko, naslano, vařit, péct i grilovat. Inspirujte se našimi recepty.

Foto: Beavia

Poke Bowl s kimči a tofu

Článek

Poke Bowl s kimči a řepou

INGREDIENCE
70 g rýže Basmati
50 g salátové okurky
30 g edamame
30 g nepálivého kimči Beavia
30 g mrkve
30 g fermentované červené řepy
30 ml tamari
10 g drcených kešu ořechů
10 g konopných semínek
50 g tofu
15 ml javorového sirupu

POSTUP:

  1. Tofu si nakrájíme na kostičky, které dáme do zavařovací sklenice. Přilijeme 10 ml tamari a javorový sirup. Necháme spolu marinovat alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).
  2. Poté marinované tofu ogrilujeme v troubě, cca 25 minut na 200 °C.
  3. Rýži dáme do hrnce, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vody a vaříme, dokud neabsorbuje všechnu vodu.
  4. Uvařenou rýži přemístíme do misky, přidáme čerstvou okurku, edamame, kimči, mrkev, červenou řepu a opečené tofu.
  5. Na závěr vše zalijeme tamari, posypeme konopnými semínky a drcenými ořechy.

Zapékané tofu tortilly

Foto: Lunter

Zapékané tofu tortilly

INGREDIENCE
marinované tofu160 g kukuřice
4 tortilla placky1/2 lžičky soli a pepře
160 g rajčatové passaty1/2 lžičky uzené papriky
230 g červených fazolíoregano a tymián
1 cibulka180 g bílého jogurtu
1 česnek30 ml olivového oleje

POSTUP:

  1. Cibulku a česnek nakrájíme najemno. Tofu pomačkáme vidličkou.
  2. V hrnci na olivovém oleji opečeme cibulku, česnek a tofu.
  3. Přidáme rajčatovou passatu, fazole, kukuřici a dochutíme solí, kořením a uzenou paprikou.
  4. Vaříme na mírném ohni přibližně 15 minut.
  5. Jogurt smícháme s najemno nasekanými bylinkami a dochutíme solí.
  6. Tortillu potřeme 1 lžící jogurtu, přidáme tofu směs a zabalíme.
  7. Tortilly dáme do vymazané zapékací mísy a zapékáme při 180 °C přibližně 45 minut.
  8. Podáváme se zbylým jogurtovým dresingem.

Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače

Recepty

Grilované tofu a kuskus se zeleninou

Foto: Kaufland

Grilované tofu

INGREDIENCE
400 g tofu200 g cukety
olivový olej100 g lilku
bylinkycitron
citronsůl
Na kuskus:vinný ocet
300 g kuskusu200 g cizrny
100 ml olivového oleje

POSTUP:

  1. Cuketu a lilek nakrájíme na malé kostičky. Následně dáme na rozpálený gril a vše opečeme.
  2. Do misky nasypeme kuskus, přidáme zbytek olivového olej a osolíme. Kuskus promícháme a zalijeme vařící vodou. Přiklopíme.
  3. Do hotového kuskusu přidáme grilovaný lilek, cuketu a uvařenou cizrnu. Dochutíme citronem, vinným octem a v případě potřeby i solí.
  4. Mezitím tofu nakrájíme na plátky nebo větší hranolky, pokapeme olejem, dochutíme solí a ogrilujeme rovnoměrně ze všech stran.
  5. Servírujeme zakapané olivovým olejem společně s kuskusem.

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Recepty

Kung-pao s tofu a rýží

Foto: Z Kuchařky na celý rok od MaruškyVeg

Kung-pao s tofu a rýží

INGREDIENCE
2 tofu2 jarní cibulky
2 lžíce plnotučné hořčice1 mrkev
2 lžíce sójové omáčky8 ředkviček
2 lžíce javorového sirupu1/2 žluté papriky
3 lžíce oleje2 lžíce arašídového másla
hrst arašídů160 g rýže

POSTUP:

  1. Tofu nakrájíme na proužky, smícháme s olejem, sójovou omáčkou, javorovým sirupem a hořčicí.
  2. Necháme ho odležet a mezitím nakrájíme všechnu zeleninu.
  3. Zároveň dáme vařit rýži.
  4. Na pánvi si na oleji krátce osmahneme cibulku a arašídy.
  5. Když začne cibulka zlátnout, přidáme mrkev a tofu.
  6. Po chvíli dáme na pánev papriku a ředkvičky. Ty už tam necháme jen pár minut, aby byly křupavé.
  7. Nakonec přimícháme arašídové máslo a zředíme vodou dle potřeby.

Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny

Recepty

Veganský cheesecake s karamelovou pomazánkou

Foto: Lunter

Veganský cheescake

INGREDIENCE
Na korpus: 285 g krémové naturální pomazánky
200 g sušenek285 g cukru krystal
80 g rostlinného másla0,05 l citronové šťávy
Na náplň: Na polevu:
570 g tofu Naturalkaramelový sirup

POSTUP:

  1. Do větší mísy vložíme tofu, krémovou pomazánku, citronovou šťávu, cukr, důkladně promícháme a vytvoříme náplň.
  2. Sušenky rozdrtíme do misky a smícháme s máslem.
  3. Do formy na cheesecake nejprve natlačíme rozdrcené sušenky s máslem, potom přidáme náplň a necháme zachladit.
  4. Po cca 20 minutách zalejeme cheesecake rozehřátým karamelovým sirupem.
  5. Následně vložíme dezert do ledničky alespoň na 5 hodin, aby pěkně ztuhnul.

Několik tipů na svačiny do prázdninového batůžku

Recepty

Vietnamská kuchyně u vás doma

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám