Hlavní obsah

Recepty z rajčat: Bruschetta, rajčatová polévka, slaný koláč s rajčaty

Hledáte inspiraci, jak zpracovat úrodu rajčat? Pak právě pro vás máme tři recepty, které jsou velmi jednoduché, rychlé a ocení je nejen milovníci zdravé středomořské kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Bruschetta je tradiční italský předkrm.

Článek

Bruschetta

INGREDIENCE
4 silné plátky bílého chleba
4 velká rajčata
olivový olej
sůl a pepř
čerstvá bazalka
1 stroužek česneku

POSTUP:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C a chleby rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme je olejem, vložíme do trouby a pečeme dozlatova.
  2. Rajčata oloupeme tak, že každé rajče nahoře nařízneme do křížku a zalejeme horkou vodou, přibližně po 30 sekundách se slupka začne sama odlupovat. Následně rajčata dáme zchladit do studené vody, aby se zastavil proces vaření.
  3. Poté rajčata nakrájíme na co nejmenší kostičky, přidáme nasekaný česnek, nasekanou bazalku, pokapeme olejem a vše dochutíme solí a pepřem. Promícháme.
  4. Hotové chleby potřeme směsí a dozdobíme snítky bazalky. Poté můžeme ještě pokapat trochou oleje.

Zdravotní benefity rajčat: snižují riziko srdečních chorob, cukrovky a dalších potíží

Zdraví

Rajčatová polévka

Foto: Profimedia.cz

Rajčatová polévka

INGREDIENCE
1500 g rajčat
500 g řapíkatého celeru
1 l zeleninového vývaru
1 cibule
20 g másla
lžíce olivového oleje
svazek čerstvé bazalky
sůl, pepř
Na ozdobení: zakysaná smetana či parmezán

POSTUP:

  1. Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  4. Přidáme celer a ještě chvíli opékáme, poté přidáme rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pár minut dusit.
  5. K rajčatům přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a opepřeme a necháme asi 10 minut vařit.
  6. Polévku dohladka rozmixujeme a odstavíme.
  7. Vmícháme do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžeme nechat na ozdobu).
  8. Polévku dochutíme solí a pepřem.
  9. Podáváme se zakysanou smetanou či s parmezánem a lístky bazalky.

Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin

Recepty

Slaný koláč s rajčaty

Foto: Profimedia.cz

Slaný koláč s rajčaty

INGREDIENCE
400 g listového těsta
500 g rajčat (ideální cherry)
bazalka (může být i sušená)
100 ml smetany
100 ml zakysané smetany
3 vejce
máslo na vymazání formy
sůl a pepř

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Listové těsto rozválíme na placku.
  3. Formu vymažeme máslem a vyložíme těstem.
  4. Smícháme obě smetany s vejcem a bazalkou.
  5. Vzniklou směs osolíme, opepříme a vylijeme ji na těsto.
  6. Na náplň poskládáme rozpůlená rajčata (u větších plátky).
  7. Koláč pečeme 30 minut.

TIP: Jako náplň můžete použít i červenou cibuli a tuňáka.

Recepty hotové do 30 minut

Recepty

Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám