Článek
Bruschetta
INGREDIENCE |
---|
4 silné plátky bílého chleba |
4 velká rajčata |
olivový olej |
sůl a pepř |
čerstvá bazalka |
1 stroužek česneku |
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 180 °C a chleby rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme je olejem, vložíme do trouby a pečeme dozlatova.
- Rajčata oloupeme tak, že každé rajče nahoře nařízneme do křížku a zalejeme horkou vodou, přibližně po 30 sekundách se slupka začne sama odlupovat. Následně rajčata dáme zchladit do studené vody, aby se zastavil proces vaření.
- Poté rajčata nakrájíme na co nejmenší kostičky, přidáme nasekaný česnek, nasekanou bazalku, pokapeme olejem a vše dochutíme solí a pepřem. Promícháme.
- Hotové chleby potřeme směsí a dozdobíme snítky bazalky. Poté můžeme ještě pokapat trochou oleje.
Zdravotní benefity rajčat: snižují riziko srdečních chorob, cukrovky a dalších potíží
Zdraví

Rajčatová polévka

Rajčatová polévka
INGREDIENCE |
---|
1500 g rajčat |
500 g řapíkatého celeru |
1 l zeleninového vývaru |
1 cibule |
20 g másla |
lžíce olivového oleje |
svazek čerstvé bazalky |
sůl, pepř |
Na ozdobení: zakysaná smetana či parmezán |
POSTUP:
- Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
- Přidáme celer a ještě chvíli opékáme, poté přidáme rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pár minut dusit.
- K rajčatům přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a opepřeme a necháme asi 10 minut vařit.
- Polévku dohladka rozmixujeme a odstavíme.
- Vmícháme do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžeme nechat na ozdobu).
- Polévku dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme se zakysanou smetanou či s parmezánem a lístky bazalky.
Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin
Recepty

Slaný koláč s rajčaty

Slaný koláč s rajčaty
INGREDIENCE |
---|
400 g listového těsta |
500 g rajčat (ideální cherry) |
bazalka (může být i sušená) |
100 ml smetany |
100 ml zakysané smetany |
3 vejce |
máslo na vymazání formy |
sůl a pepř |
POSTUP:
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Listové těsto rozválíme na placku.
- Formu vymažeme máslem a vyložíme těstem.
- Smícháme obě smetany s vejcem a bazalkou.
- Vzniklou směs osolíme, opepříme a vylijeme ji na těsto.
- Na náplň poskládáme rozpůlená rajčata (u větších plátky).
- Koláč pečeme 30 minut.
TIP: Jako náplň můžete použít i červenou cibuli a tuňáka.
Recepty hotové do 30 minut
Recepty

Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače
Recepty
