Hlavní obsah

Recepty se švestkami: Steak se švestkovou omáčkou, mrkvové rohlíčky s povidly a kynutý koláč

Modré vábení je symbolem podzimu, neodvratného konce léta a začátku období, kdy se rádi zahřejeme. A švestková jídla to umí dokonale.

Foto: Profimedia.cz

Mrkvové rohlíčky s povidly

Článek

Mrkvové rohlíčky s povidly

INGREDIENCE:
Těsto:
400 g jemně nastrouhané mrkve 3 lžíce bílého jogurtu
300 g másla špetka soli
400 g hladké mouky mouka na pomoučení plochy
2 lžíce cukru moučka1 vejce na potření
kůra z 1/2 citronu
Náplň:
300 g povidel lžička skořice
2 lžíce rumu
Dokončení:
2 lžíce másla cukr moučka na posypání
2 lžíce rumu na potření po upečení

POSTUP:

  1. Náplň: Povidla rozmíchejte s ostatními přísadami.
  2. Těsto: Ze všech přísad vypracujte hnětačem v robotu vláčné, hladké těsto. Nechte ho hodinu odpočinout v lednici. Vychlazené rozdělte na čtyři stejné díly. Z každého vytvořte kulatý bochánek. Z nich pak na pomoučené ploše vyválejte placky.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte každou placku na osm trojúhelníčků a na každý dejte lžičku povidel. Zamotejte rohlíčky směrem od kraje ke špičce trojúhelníků, těsto na okrajích zmáčkněte, aby povidla nevytekla.
  4. Potřete vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi horké vody. Pečte zhruba 15 minut na 200 °C, dokud nezezlátnou. Ještě horké je potřete rozehřátým máslem s rumem. Vychladlé pak posypejte moučkovým cukrem.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Steak se švestkovou omáčkou

Foto: Profimedia.cz

Steak se švestkovou omáčkou

INGREDIENCE:
Steak:
250 g hovězí svíčkové čerstvě mletý pepř
2 lžíce oleje kousek bylinkového másla
sůl
Švestková omáčka:
300 g zralých švestek (vypeckovaných a nakrájených na menší kousky) 2 lžíce másla
50 g cukru 1/2 lžičky mleté skořice
1 menší šalotka špetka tymiánu a rozmarýnu
1 lžíce balzamikového octa 80 ml červeného vína

POSTUP:

  1. Steak: Pořádně rozpalte prázdnou pánev a zároveň předehřejte troubu na 150 °C. Maso osušte papírovou utěrkou, nenaklepávejte. Celý povrch steaku promažte olejem.
  2. Steak ovažte po obvodu potravinářským provázkem a opatrně ho vložte na pánev. Zprudka opékejte dvě minuty z každé strany. Na dostatečně velké pánvi dělejte maximálně dva steaky najednou, aby se nesnížila teplota a maso se nezačalo dusit.
  3. Zpočátku se maso přichytí ke dnu, to je v pořádku, nepřesouvejte jej, ono se zase pustí. Po dvou minutách steak kleštěmi otočte. Platí, že na každý centimetr výšky steaku je potřeba minuta prudkého opékání, čtyřcentimetrový bude na pánvi celkem čtyři minuty.
  4. Steak přesuňte do vyhřáté trouby, položte na něj kousek másla a dopečte při 150 °C. Rare pečte dvě až tři minuty, medium pět až šest minut, well done osm až deset minut.
  5. Po dopečení steak nechte 10 minut v teple odpočinout (jen volně přikryjete alobalem), aby se šťáva rozprostřela do celého kusu masa a nevytekla na talíř, až ho rozříznete. Až nakonec maso osolte a opepřete.
  6. Švestková omáčka: Na másle orestujte jemně nakrájenou šalotku. Když začne zlátnout, přidejte švestky, cukr, skořici, sůl, pepř a bylinky. Promíchejte, přilijte balsamiko a víno a zvolna vařte 30 minut, průběžně míchejte. Nakonec omáčku rozmixujte. Skvěle chutná teplá i studená nejen k masu, ale i k sýrům.

Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Recepty

Nadýchaný kynutý švestkový koláč

Foto: Profimedia.cz

Nadýchaný kynutý švestkový koláč

INGREDIENCE:
Těsto:
500 g hladké mouky 20 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka 2 žloutky
100 g cukru špetka soli
80 g rozpuštěného másla
Náplň:
600 g vypeckovaných a rozčtvrcených švestek 1/2 lžičky skořice
2 lžíce cukru
Drobenka:
100 g hladké mouky 80 g másla
80 g cukru

POSTUP:

  1. Těsto: V misce smíchejte droždí s lžící cukru a trochou vlažného mléka. Nechte na teplém místě vzejit kvásek, asi 10 minut.
  2. Ve velké míse nebo robotu smíchejte prosátou mouku, špetku soli a zbytek cukru. Vytvořte důlek, do něj nalijte vzešlý kvásek, zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo.
  3. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Zakryjte pečicím papírem a utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Náplň: Vypeckované švestky nakrájejte a smíchejte s cukrem a skořicí.
  5. Drobenka: V míse smíchejte mouku, cukr a změklé máslo, prsty vypracujte drobenku.
  6. Dokončení: Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ho ještě 15 minut kynout. Pak na těsto rozložte švestky, trochu je do těsta zatlačte a nakonec posypte drobenkou.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná) nebo 200 °C (klasická trouba) asi 30 minut nebo i o něco více, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.

Recepty na svačiny, které ocení děti i dospělí

Recepty

Výběr článků

Načítám