Článek
Medvědí česnek najdete na jaře především ve vlhkých lesích a podél potoků. Při sběru buďte ohleduplní a sbírejte ho mimo chráněná území a na místech, kde se vyskytuje opravdu hojně. Lístky ideálně stříhejte nůžkami a na každé rostlince jich pár nechte. Nasbíraný úlovek uložte do krabičky a přidejte navlhčený papírový ubrousek, takhle vám v lednici vydrží svěží i dva dny. Nebo z nasbíraných lístků rovnou připravte pesto, v kuchyni ho využijete na mnoho způsobů:
- zamíchejte ho do těstovin jako klasické bazalkové pesto
- přidejte na talíři lžičku do luštěninových polévek
- výborně se hodí k pečeným bramborám a grilované zelenině
- přidá šmrnc tvarohovým pomazánkám
- lžička pesta z medvědího česneku sluší jednoduše připravenému masu
Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů
Snadný recept je obohacený o opečené vlašské ořechy, získá tak ještě bohatější zemitou chuť.
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g čerstvých listů medvědího česneku | 200 ml extra panenského oleje (olivový, slunečnicový nebo řepkový) + na zakápnutí |
50 g vlašských ořechů | špetka soli |
50 g výraznějšího sýra parmazánového typu |
POSTUP:
- Opláchněte listy medvědího česneku, jemně je osušte a nahrubo nakrájejte. Sýr nastrouhejte najemno. Vlašské ořechy lehce opečte na pánvi bez tuku (postačí jim 2–3 minuty) a nechte je vychladnout.
- Ořechy a listy česneku rozmačkejte v hmoždíři (nebo rozmixujte v kuchyňském robotu), pak pomalu přidávejte olej. Nakonec vmíchejte sýr, ochutnejte a dosolte.
- Pesto přeložte do čisté skleničky, povrch zakápněte ještě trochou oleje, uzavřete a skladujte v lednici, vydrží asi týden.
TIP: Pro výraznější chuť pesta můžete přidat ještě jeden stroužek česneku.
Krémová hrášková polévka s medvědím česnekem

Krémová hrášková polévka s medvědím česnekem
Můžete ji podávat jako první chod, ale pokud přidáte křupavé krutony, zastřené vejce a pár hoblinek parmazánu, obstojí i jako lehká večeře.
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 cibule | 1 lžíce citronové šťávy |
3 lžíce oleje | hrst medvědího česneku |
2 větší brambory | 1 lžíce másla |
1 šálek mraženého hrášku | sůl |
1,2 litru zeleninového vývaru | mletý černý pepř |
K podávání: | |
2 ks staršího pečiva | 4 lžíce zakysané smetany (15–20 % tuku) |
2 lžíce oleje |
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte a opepřete a osmažte ji dosklovata.
- Do hrnce vsypte oloupané brambory nakrájené na kostičky a zalijte je vývarem. Přiveďte k varu a zvolna vařte asi 10 minut. Poté přidejte mražený hrášek a dál pomalu vařte dalších 10–15 minut, až budou brambory i hrášek měkké.
- Nakonec přidejte nasekaný medvědí česnek a polévku rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň, dochuťte citronovou šťávou a solí a už jenom krátce prohřejte. Vypněte plamen a na zjemnění přidejte kousek másla.
- Na krutony rozpalte troubu na 180 °C. Pečivo nakrájejte na kostičky, zastříkněte ho olejem a opečte dozlatova, potrvá to 8–10 minut.
- Polévku podávejte horkou, s krutony a kopečkem zakysané smetany.
TIP: Pečivo na krutony nakrájejte na kostky, zastříkněte olejem a před pečením posypejte trochou strouhaného parmazánu.

Věnec z kynutého těsta s pestem z medvědího česneku

Věnec z kynutého těsta s pestem z medvědího česneku
Nabídněte ho jako luxusní pečivo k jarním pomazánkám nebo coby přílohu k luštěninové polévce.
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g hladké mouky | 1 lžička cukru krupice |
220 ml mléka | 80 g změklého másla nakrájeného na kostičky |
30 g droždí | 1/2 lžičky soli |
1 vejce pokojové teploty | |
Na náplň: | |
5–6 lžic pesta z medvědího česneku | |
Na formu a dokončení: | |
1 lžíce másla | 1 vejce na potření |
2 lžíce hrubé mouky |
POSTUP:
- Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek a vejce a začněte zadělávat těsto. Až se suroviny spojí, přidejte sůl a postupně po kostičkách i změklé máslo. Hněťte alespoň deset minut – zpočátku bude těsto vypadat, že v něm chybí mouka, časem se ale krásně spojí a přestane se lepit na stěny mísy. Ze zadělaného těsta vytvarujte bochánek, lehce ho poprašte hladkou moukou a nechte kynout 40–50 minut.
- Zatímco těsto kyne, vymažte formu na věnec (nebo větší formu na bábovku) máslem a vysypte ji hrubou moukou.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte do většího oválu silného asi jeden cm a bohatě ho potřete pestem. Zarolujte z delší strany jako roládu a tu ostrým nožem rozřízněte napůl. Poloviny do sebe zamotejte jako jednoduchý copánek a konce spojte do kruhu. Vložte do připravené formy a nechte pod utěrkou ještě asi 25 minut dokynout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynutý věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 35 minut dozlatova.
TIP: Místo jednoho velkého věnce můžete stejným způsobem připravit menší věnečky pro jednoho. Vyskládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 25 minut.
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Medvědí česnek s vajíčky skvěle ladí a záleží jenom na vás, kolik ho do pomazánky přidáte. Pár lístků pro jemnou chuť nebo velkou hrst pro pořádný říz?
INGREDIENCE: | |
---|---|
6 vajec uvařených natvrdo | 1 lžička dijonské hořčice |
pár lístků medvědího česneku | 1 lžička citronové šťávy |
4 lžíce žervé | sůl |
2 lžíce zakysané smetany (15–20 % tuku) | mletý černý pepř |
K podávání: | |
žitný chléb |
POSTUP:
- Ve větší míse dobře promíchejte žervé, zakysanou smetanu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, větší špetku soli a čerstvě mletý pepř.
- Do základu už jenom zlehka vmíchejte vejce a medvědí česnek. Pomazánku nechte v chladu rozležet alespoň hodinu a podávejte ideálně s žitným chlebem.
TIP: Přidejte pár vařených brambor nakrájených na kostičky a nahrubo nastrouhané kyselé okurky a proměňte pomazánku na mísu svěžího jarního bramborového salátu.
Kopřivové karbanátky

Kopřivové karbanátky
Pár lístků mladých kopřiv obohatí i „obyčejné“ karbanátky. Kopřivu bezpečně pozná i nezkušený sběrač. Jarní výhonky obsahují pořádnou porci vitaminů, minerálů i železa, takže by byla škoda použít je jenom jednou v roce do velikonoční nádivky.
INGREDIENCE: | |
---|---|
700 g mletého masa (směs vepřového a hovězího | 2 lžičky plnotučné hořčice |
1 starší rohlík | 1 stroužek česneku |
100 ml mléka | 1 lžička sušené majoránky |
2 hrsti mladých kopřiv | sůl |
1 menší cibule nakrájená nadrobno | mletý černý pepř |
2 vejce | olej na smažení |
POSTUP:
- Rohlík nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a nechte nasáknout. Kopřivy na sítku spařte vařící vodou, zchlaďte, vymačkejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a osmažte na něm cibuli. Když začne jemně zlátnout, přidejte kopřivy, osolte, opepřete, krátce promíchejte v horkém tuku, odstavte a nechte zchladnout.
- Z namočeného rohlíku vymačkejte přebytečné mléko. K rohlíku přidejte maso, vejce, hořčici, prolisovaný stroužek česneku a rozemnutou majoránku. Nakonec přidejte také směs kopřivy a cibule, osolte, opepřete a dobře propracujte.
- Z masové směsi vytvarujte rukama namočenýma ve studené vodě karbanátky.
- V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje na středně vysokou teplotu (stupeň 7 z 10) a karbanátky zvolna smažte z každé strany asi 7–8 minut, až budou zlatavé a propečené.
- Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo vlažné s krajícem chleba.
TIP: Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete do masové směsi přidat špetku chilli vloček.
Tempura z mladých kopřiv

Tempura z mladých kopřiv
Jednoduché, levné a nesmírně efektní! Křupavé lístky v těstíčku servírujte jako originální předkrm nebo je jenom tak uzobávejte z mističky.
INGREDIENCE: | |
---|---|
2–3 hrsti mladých kopřiv, opláchnutých a zcela suchých | 1 velké vejce (chlazené) |
120 g hladké mouky (studené, ideálně z lednice) | olej na smažení |
200 ml opravdu ledové vody | mořská sůl k podávání |
POSTUP:
- V rendlíku rozpalte na zhruba 160 °C tolik oleje, aby sahal do výšky asi 3 cm.
- Do velké mísy prosejte mouku. V jiné míse dobře prošlehejte ledovou vodu a vejce. Vaječnou směs vlijte k mouce a krátce těsto promíchejte. Příliš ho nešlehejte, stačí ho krátce promíchat, malé hrudky mouky nevadí.
- Do hotového těsta můžete přidat 2–3 kostky ledu, aby vydrželo studené.
- Pomocí kuchyňské pinzety namáčejte lístky kopřiv do těstíčka a vkládejte do rozpáleného oleje po malých dávkách, smaží se velmi rychle.
- Osmažené kousky nechte okapat na papírovém ubrousku a posypte je solí.