Hlavní obsah

Recepty s medvědím česnekem a kopřivami

8:57
8:57

Poslechněte si tento článek

Aktualizováno

Svěží jídla z jarních bylin mají několik výhod. Při sběru rostlin se protáhnete na čerstvém vzduchu, pokrmy dodají tělu spoustu vitaminů a navíc skvěle chutnají.

Foto: Profimedia.cz

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Článek

Medvědí česnek najdete na jaře především ve vlhkých lesích a podél potoků. Při sběru buďte ohleduplní a sbírejte ho mimo chráněná území a na místech, kde se vyskytuje opravdu hojně. Lístky ideálně stříhejte nůžkami a na každé rostlince jich pár nechte. Nasbíraný úlovek uložte do krabičky a přidejte navlhčený papírový ubrousek, takhle vám v lednici vydrží svěží i dva dny. Nebo z nasbíraných lístků rovnou připravte pesto, v kuchyni ho využijete na mnoho způsobů:

  • zamíchejte ho do těstovin jako klasické bazalkové pesto
  • přidejte na talíři lžičku do luštěninových polévek
  • výborně se hodí k pečeným bramborám a grilované zelenině
  • přidá šmrnc tvarohovým pomazánkám
  • lžička pesta z medvědího česneku sluší jednoduše připravenému masu

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Snadný recept je obohacený o opečené vlašské ořechy, získá tak ještě bohatější zemitou chuť.

INGREDIENCE:
150 g čerstvých listů medvědího česneku 200 ml extra panenského oleje (olivový, slunečnicový nebo řepkový) + na zakápnutí
50 g vlašských ořechů špetka soli
50 g výraznějšího sýra parmazánového typu

POSTUP:

  1. Opláchněte listy medvědího česneku, jemně je osušte a nahrubo nakrájejte. Sýr nastrouhejte najemno. Vlašské ořechy lehce opečte na pánvi bez tuku (postačí jim 2–3 minuty) a nechte je vychladnout.
  2. Ořechy a listy česneku rozmačkejte v hmoždíři (nebo rozmixujte v kuchyňském robotu), pak pomalu přidávejte olej. Nakonec vmíchejte sýr, ochutnejte a dosolte.
  3. Pesto přeložte do čisté skleničky, povrch zakápněte ještě trochou oleje, uzavřete a skladujte v lednici, vydrží asi týden.

TIP: Pro výraznější chuť pesta můžete přidat ještě jeden stroužek česneku.

Krémová hrášková polévka s medvědím česnekem

Foto: Profimedia.cz

Krémová hrášková polévka s medvědím česnekem

Můžete ji podávat jako první chod, ale pokud přidáte křupavé krutony, zastřené vejce a pár hoblinek parmazánu, obstojí i jako lehká večeře.

INGREDIENCE:
1 cibule 1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce oleje hrst medvědího česneku
2 větší brambory 1 lžíce másla
1 šálek mraženého hrášku sůl
1,2 litru zeleninového vývaru mletý černý pepř
K podávání:
2 ks staršího pečiva4 lžíce zakysané smetany (15–20 % tuku)
2 lžíce oleje

POSTUP:

  1. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte a opepřete a osmažte ji dosklovata.
  2. Do hrnce vsypte oloupané brambory nakrájené na kostičky a zalijte je vývarem. Přiveďte k varu a zvolna vařte asi 10 minut. Poté přidejte mražený hrášek a dál pomalu vařte dalších 10–15 minut, až budou brambory i hrášek měkké.
  3. Nakonec přidejte nasekaný medvědí česnek a polévku rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň, dochuťte citronovou šťávou a solí a už jenom krátce prohřejte. Vypněte plamen a na zjemnění přidejte kousek másla.
  4. Na krutony rozpalte troubu na 180 °C. Pečivo nakrájejte na kostičky, zastříkněte ho olejem a opečte dozlatova, potrvá to 8–10 minut.
  5. Polévku podávejte horkou, s krutony a kopečkem zakysané smetany.

TIP: Pečivo na krutony nakrájejte na kostky, zastříkněte olejem a před pečením posypejte trochou strouhaného parmazánu.

Věnec z kynutého těsta s pestem z medvědího česneku

Foto: Profimedia.cz

Věnec z kynutého těsta s pestem z medvědího česneku

Nabídněte ho jako luxusní pečivo k jarním pomazánkám nebo coby přílohu k luštěninové polévce.

INGREDIENCE:
500 g hladké mouky 1 lžička cukru krupice
220 ml mléka 80 g změklého másla nakrájeného na kostičky
30 g droždí 1/2 lžičky soli
1 vejce pokojové teploty
Na náplň:
5–6 lžic pesta z medvědího česneku
Na formu a dokončení:
1 lžíce másla 1 vejce na potření
2 lžíce hrubé mouky

POSTUP:

  1. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek a vejce a začněte zadělávat těsto. Až se suroviny spojí, přidejte sůl a postupně po kostičkách i změklé máslo. Hněťte alespoň deset minut – zpočátku bude těsto vypadat, že v něm chybí mouka, časem se ale krásně spojí a přestane se lepit na stěny mísy. Ze zadělaného těsta vytvarujte bochánek, lehce ho poprašte hladkou moukou a nechte kynout 40–50 minut.
  3. Zatímco těsto kyne, vymažte formu na věnec (nebo větší formu na bábovku) máslem a vysypte ji hrubou moukou.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte do většího oválu silného asi jeden cm a bohatě ho potřete pestem. Zarolujte z delší strany jako roládu a tu ostrým nožem rozřízněte napůl. Poloviny do sebe zamotejte jako jednoduchý copánek a konce spojte do kruhu. Vložte do připravené formy a nechte pod utěrkou ještě asi 25 minut dokynout.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynutý věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 35 minut dozlatova.

TIP: Místo jednoho velkého věnce můžete stejným způsobem připravit menší věnečky pro jednoho. Vyskládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 25 minut.

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

Foto: Profimedia.cz

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

Medvědí česnek s vajíčky skvěle ladí a záleží jenom na vás, kolik ho do pomazánky přidáte. Pár lístků pro jemnou chuť nebo velkou hrst pro pořádný říz?

INGREDIENCE:
6 vajec uvařených natvrdo 1 lžička dijonské hořčice
pár lístků medvědího česneku 1 lžička citronové šťávy
4 lžíce žervé sůl
2 lžíce zakysané smetany (15–20 % tuku)mletý černý pepř
K podávání:
žitný chléb

POSTUP:

  1. Ve větší míse dobře promíchejte žervé, zakysanou smetanu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, větší špetku soli a čerstvě mletý pepř.
  2. Do základu už jenom zlehka vmíchejte vejce a medvědí česnek. Pomazánku nechte v chladu rozležet alespoň hodinu a podávejte ideálně s žitným chlebem.

TIP: Přidejte pár vařených brambor nakrájených na kostičky a nahrubo nastrouhané kyselé okurky a proměňte pomazánku na mísu svěžího jarního bramborového salátu.

Kopřivové karbanátky

Foto: Profimedia.cz

Kopřivové karbanátky

Pár lístků mladých kopřiv obohatí i „obyčejné“ karbanátky. Kopřivu bezpečně pozná i nezkušený sběrač. Jarní výhonky obsahují pořádnou porci vitaminů, minerálů i železa, takže by byla škoda použít je jenom jednou v roce do velikonoční nádivky.

INGREDIENCE:
700 g mletého masa (směs vepřového a hovězího2 lžičky plnotučné hořčice
1 starší rohlík 1 stroužek česneku
100 ml mléka 1 lžička sušené majoránky
2 hrsti mladých kopřiv sůl
1 menší cibule nakrájená nadrobno mletý černý pepř
2 vejce olej na smažení

POSTUP:

  1. Rohlík nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a nechte nasáknout. Kopřivy na sítku spařte vařící vodou, zchlaďte, vymačkejte a nakrájejte nadrobno.
  2. V pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a osmažte na něm cibuli. Když začne jemně zlátnout, přidejte kopřivy, osolte, opepřete, krátce promíchejte v horkém tuku, odstavte a nechte zchladnout.
  3. Z namočeného rohlíku vymačkejte přebytečné mléko. K rohlíku přidejte maso, vejce, hořčici, prolisovaný stroužek česneku a rozemnutou majoránku. Nakonec přidejte také směs kopřivy a cibule, osolte, opepřete a dobře propracujte.
  4. Z masové směsi vytvarujte rukama namočenýma ve studené vodě karbanátky.
  5. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje na středně vysokou teplotu (stupeň 7 z 10) a karbanátky zvolna smažte z každé strany asi 7–8 minut, až budou zlatavé a propečené.
  6. Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo vlažné s krajícem chleba.

TIP: Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete do masové směsi přidat špetku chilli vloček.

Tempura z mladých kopřiv

Foto: Profimedia.cz

Tempura z mladých kopřiv

Jednoduché, levné a nesmírně efektní! Křupavé lístky v těstíčku servírujte jako originální předkrm nebo je jenom tak uzobávejte z mističky.

INGREDIENCE:
2–3 hrsti mladých kopřiv, opláchnutých a zcela suchých 1 velké vejce (chlazené)
120 g hladké mouky (studené, ideálně z lednice) olej na smažení
200 ml opravdu ledové vody mořská sůl k podávání

POSTUP:

  1. V rendlíku rozpalte na zhruba 160 °C tolik oleje, aby sahal do výšky asi 3 cm.
  2. Do velké mísy prosejte mouku. V jiné míse dobře prošlehejte ledovou vodu a vejce. Vaječnou směs vlijte k mouce a krátce těsto promíchejte. Příliš ho nešlehejte, stačí ho krátce promíchat, malé hrudky mouky nevadí.
  3. Do hotového těsta můžete přidat 2–3 kostky ledu, aby vydrželo studené.
  4. Pomocí kuchyňské pinzety namáčejte lístky kopřiv do těstíčka a vkládejte do rozpáleného oleje po malých dávkách, smaží se velmi rychle.
  5. Osmažené kousky nechte okapat na papírovém ubrousku a posypte je solí.

Výběr článků

Načítám