Článek
Želatinové bábovičky s lesními jahodami a rybízem
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 balení Dort–želé, červené a čiré | 1 citron |
80 g cukru | 500 ml vody |
300 g lesních jahod + rybízu (ale i jiné drobné lesní ovoce) |
POSTUP:
- Práškové želé z obou sáčků smíchejte v hrnci s cukrem, přilijte vodu s vymačkanou citronovou šťávou a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi minutu.
- Odstavte z plotny a za občasného míchání nechte částečně zchladnout. Formičky naplňte ovocem, přičemž část si odložte na ozdobu a zalijte ještě teplým želé.
- Nechte vychladnout při pokojové teplotě, potom přendejte do ledničky, aby želé dobře ztuhlo. Vyklopte a podávejte ozdobené ovocem.
TIP: Část vody a cukru lze nahradit čirou ovocnou šťávou z kompotu.
Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače
Recepty
Čokoládový fondán s lesními plody (chocolate fondant)
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g hořké čokolády (70% kakao) | 200 g cukru krystal |
200 g másla | 200 g hladké mouky |
4 vejce | máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček |
4 žloutky | lesní ovoce a vanilková zmrzlina k podávání |
POSTUP:
- Formičky (dortíkové nebo muffinové) vymažte máslem a vysypte kakaem. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
- V míse či v robotu ušlehejte vejce, žloutky a cukr do světlé, nadýchané pěny. K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte čokoládovou směs a vše důkladně promíchejte.
- Pomalu přisypávejte mouku a zlehka stěrkou promíchávejte, dokud se všechno dobře nespojí. Směs nalijte do připravených formiček, přibližně do 3/4 jejich výšky.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 8 až 10 minut, podle velikosti formiček. Fondán by měl být na povrchu pevný, ale uvnitř zůstat tekutý.
- Fondány vyklopte z formiček na talířky a ihned podávejte. Můžete je ozdobit moučkovým cukrem, čerstvým ovocem nebo kopečkem zmrzliny.
Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny
Recepty
Linecké košíčky s tvarohem
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
210 g hladké mouky | 80 g moučkového cukru |
140 g másla | sůl |
2 žloutky | tuk na vymazání formiček |
Na náplň: | |
250 g jemného tvarohu | 1 vanilkový cukr |
200 g zakysané smetany | kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná) |
2 vejce | špetka soli |
100 g moučkového cukru | |
K dokončení: | |
lesní ovoce | bylinky ke zdobení |
moučkový cukr k posypání |
POSTUP:
- Těsto: Máslo utřete s cukrem, solí a žloutky a do směsi zapracujte prosátou mouku. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice vychladit.
- Náplň: Tvaroh se smetanou, žloutky a citronovou kůrou ušlehejte dohladka. Z bílků s cukrem a solí ušlehejte pevný sníh. Obě směsi zlehka smíchejte.
- Dokončení: Těsto rozválejte na placku, vykrájejte kolečka a natlačte do formiček vymazaných tukem až k okrajům. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut.
- Vyndejte košíčky z trouby. Nastříkejte do nich krém a ozdobte ovocem. Vraťte je na dalších cca 15 minut dopéct. Vychladlé ozdobte mátou, meduňkou nebo třeba sedmikráskami.
Tradiční i netradiční recepty s jahodami
Recepty
Pasteis de nata s malinami
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 balení listového těsta (celkem cca 500–600 g) | |
Na náplň: | |
500 ml plnotučného mléka | 1 větší skořicová tyčka |
6 žloutků | kůra z citronu |
250 g cukru krystal | špetka soli |
60 g hladké mouky | 200 g malin |
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk | moučkový cukr se skořicí na posypání |
POSTUP:
- Náplň: V hrnci s nepřilnavým dnem rozšlehejte metličkou mléko, cukr, mouku, vanilkový extrakt (nebo zrnka z lusku) a špetku soli. Přidejte skořicovou tyčku a citronovou kůru. Tu můžete buď jemně nastrouhat a pak v krému zůstane, nebo skrojit v tenké vrstvě jako hada.
- Pomalu směs zahřívejte a neustále míchejte, dokud nezhoustne. Měla by být hladká, podobná pudinku. Poté vyjměte skořici a citronovou kůru. Nechte mírně vychladnout a postupně zašlehejte žloutky, jeden po druhém.
- Košíčky: Listové těsto rozválejte, srolujte do válečku a nakrájejte na 1 cm široké šneky. Ty pak vtlačte do formičky na muffiny tak, aby se těsto spojilo a pokrylo dno a stěny. Na dno formiček dejte maliny a jen část si odložte na ozdobu. Ovoce až po okraj košíčků zakryjte náplní.
- Předehřejte troubu na 250 °C. Pečte asi 12 až 15 minut, dokud povrch nezezlátne a neobjeví se typické hnědé skvrny.
- Nechte pasteis de nata vychladnout ve formičkách. Povrch ozdobte čerstvými malinami. Tradičně se sypou skořicovým cukrem nebo moučkovým cukrem.
Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány
Recepty
Vepřová panenka s omáčkou z lesního ovoce
A nyní svoláváme ke stolu milovníky masa! Silná svěží chuť ovocné omáčky dodá výjimečnost oblíbené vepřové panence. Výsledkem bude fresh pokrm moderní kuchyně.
INGREDIENCE: | |
---|---|
maso: 2–3 panenky (cca 1 kg) | pár snítek rozmarýnu a tymiánu |
3 lžíce másla | čerstvě namletý pepř |
3 lžíce olivového oleje | sůl |
Na omáčku: | |
200 g směsi lesního ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, rybíz) | 2 lžíce másla |
1 střední cibule | 3 kuličky nového koření |
200 ml červeného vína | 5 kuliček pepře |
100 ml hovězího nebo kuřecího vývaru | sůl |
2 lžíce balzamikového octa | čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, pár zelených smrkových výhonků) |
2 lžíce cukru (ideálně třtinového) | |
K podávání: | |
čerstvé lesní ovoce |
POSTUP:
- Maso: Panenku očistěte od blanek, opláchněte a osušte. Vetřete do ní polovinu oleje, nasekané bylinky (jen lístky, ne tvrdé stonky) a pepř. Nechte půl hodiny odpočinout.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej. Panenku osolte a vložte do oleje. Zprudka ji opečte ze všech stran, ale neotáčejte často, vždy až poté, co plocha na pánvi zezlátne (zhruba 4 × 2 minuty).
- Před posledním otočením přidejte do pánve máslo. Nakonec panenku „vykoupejte“ celou ve výpeku, přeložte na alobal, zabalte a vložte na deset minut do trouby předehřáté na 170 °C.
- Poté maso vyndejte z trouby, nerozbalujte a nechte ještě deset minut odpočinout. Panenka by měla uvnitř zůstat růžová, ne však krvavá.
- Omáčka: Zatímco se maso dopéká v troubě, přidejte do výpeku z masa na pánvi další lžíci másla a nakrájenou cibuli. Restujte ji dozlatova. Nasypte do pánve ovoce a krátce ho poduste. Přidejte zbylé přísady, jen bylinky nechte na konec. Promíchejte a nechte omáčku zvolna vařit, do zhoustnutí.
- Ke konci přidejte bylinky. Omáčku přeceďte přes jemné síto, ještě jednou ji přiveďte k varu, odstavte, zamíchejte zbylé máslo a dochuťte. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a přidejte čerstvé ovoce. Jako příloha se hodí bageta nebo opečené malé brambůrky uvařené předem ve slupce.
TIP: Pokrm můžete doplnit menším množstvím hub orestovaných na másle.
Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky
Recepty