Hlavní obsah

Recepty s letním ovocem

Otvíráme velkou prázdninovou kuchařku výpravou na zahradu i do lesa, kde už zraje několik druhů ovoce. Sice malých velikostí, ale plných vitaminů a antioxidantů.

Foto: Profimedia.cz

Letní ovoce dodá dezertům ten správný říz (ilustrační foto).

Článek

Želatinové bábovičky s lesními jahodami a rybízem

INGREDIENCE:
2 balení Dort–želé, červené a čiré 1 citron
80 g cukru 500 ml vody
300 g lesních jahod + rybízu (ale i jiné drobné lesní ovoce)

POSTUP:

  1. Práškové želé z obou sáčků smíchejte v hrnci s cukrem, přilijte vodu s vymačkanou citronovou šťávou a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi minutu.
  2. Odstavte z plotny a za občasného míchání nechte částečně zchladnout. Formičky naplňte ovocem, přičemž část si odložte na ozdobu a zalijte ještě teplým želé.
  3. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, potom přendejte do ledničky, aby želé dobře ztuhlo. Vyklopte a podávejte ozdobené ovocem.

TIP: Část vody a cukru lze nahradit čirou ovocnou šťávou z kompotu.

Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače

Recepty

Čokoládový fondán s lesními plody (chocolate fondant)

Foto: Profimedia.cz

Fondán s lesními plody (chocolate fondant)

INGREDIENCE:
200 g hořké čokolády (70% kakao) 200 g cukru krystal
200 g másla200 g hladké mouky
4 vejce máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček
4 žloutky lesní ovoce a vanilková zmrzlina k podávání

POSTUP:

  1. Formičky (dortíkové nebo muffinové) vymažte máslem a vysypte kakaem. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
  2. V míse či v robotu ušlehejte vejce, žloutky a cukr do světlé, nadýchané pěny. K vyšlehaným vejcím postupně přidávejte čokoládovou směs a vše důkladně promíchejte.
  3. Pomalu přisypávejte mouku a zlehka stěrkou promíchávejte, dokud se všechno dobře nespojí. Směs nalijte do připravených formiček, přibližně do 3/4 jejich výšky.
  4. Pečte v předehřáté troubě přibližně 8 až 10 minut, podle velikosti formiček. Fondán by měl být na povrchu pevný, ale uvnitř zůstat tekutý.
  5. Fondány vyklopte z formiček na talířky a ihned podávejte. Můžete je ozdobit moučkovým cukrem, čerstvým ovocem nebo kopečkem zmrzliny.

Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny

Recepty

Linecké košíčky s tvarohem

Foto: Profimedia.cz

Linecké košíčky s tvarohem

INGREDIENCE:
Na těsto:
210 g hladké mouky 80 g moučkového cukru
140 g másla sůl
2 žloutky tuk na vymazání formiček
Na náplň:
250 g jemného tvarohu 1 vanilkový cukr
200 g zakysané smetany kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
2 vejce špetka soli
100 g moučkového cukru
K dokončení:
lesní ovoce bylinky ke zdobení
moučkový cukr k posypání

POSTUP:

  1. Těsto: Máslo utřete s cukrem, solí a žloutky a do směsi zapracujte prosátou mouku. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice vychladit.
  2. Náplň: Tvaroh se smetanou, žloutky a citronovou kůrou ušlehejte dohladka. Z bílků s cukrem a solí ušlehejte pevný sníh. Obě směsi zlehka smíchejte.
  3. Dokončení: Těsto rozválejte na placku, vykrájejte kolečka a natlačte do formiček vymazaných tukem až k okrajům. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut.
  4. Vyndejte košíčky z trouby. Nastříkejte do nich krém a ozdobte ovocem. Vraťte je na dalších cca 15 minut dopéct. Vychladlé ozdobte mátou, meduňkou nebo třeba sedmikráskami.

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Recepty

Pasteis de nata s malinami

Foto: Profimedia.cz

Pasteis de nata s malinami

INGREDIENCE:
2 balení listového těsta (celkem cca 500–600 g)
Na náplň:
500 ml plnotučného mléka 1 větší skořicová tyčka
6 žloutkůkůra z citronu
250 g cukru krystalšpetka soli
60 g hladké mouky 200 g malin
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk moučkový cukr se skořicí na posypání

POSTUP:

  1. Náplň: V hrnci s nepřilnavým dnem rozšlehejte metličkou mléko, cukr, mouku, vanilkový extrakt (nebo zrnka z lusku) a špetku soli. Přidejte skořicovou tyčku a citronovou kůru. Tu můžete buď jemně nastrouhat a pak v krému zůstane, nebo skrojit v tenké vrstvě jako hada.
  2. Pomalu směs zahřívejte a neustále míchejte, dokud nezhoustne. Měla by být hladká, podobná pudinku. Poté vyjměte skořici a citronovou kůru. Nechte mírně vychladnout a postupně zašlehejte žloutky, jeden po druhém.
  3. Košíčky: Listové těsto rozválejte, srolujte do válečku a nakrájejte na 1 cm široké šneky. Ty pak vtlačte do formičky na muffiny tak, aby se těsto spojilo a pokrylo dno a stěny. Na dno formiček dejte maliny a jen část si odložte na ozdobu. Ovoce až po okraj košíčků zakryjte náplní.
  4. Předehřejte troubu na 250 °C. Pečte asi 12 až 15 minut, dokud povrch nezezlátne a neobjeví se typické hnědé skvrny.
  5. Nechte pasteis de nata vychladnout ve formičkách. Povrch ozdobte čerstvými malinami. Tradičně se sypou skořicovým cukrem nebo moučkovým cukrem.

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Recepty

Vepřová panenka s omáčkou z lesního ovoce

A nyní svoláváme ke stolu milovníky masa! Silná svěží chuť ovocné omáčky dodá výjimečnost oblíbené vepřové panence. Výsledkem bude fresh pokrm moderní kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Vepřová panenka s omáčkou z lesního ovoce

INGREDIENCE:
maso: 2–3 panenky (cca 1 kg) pár snítek rozmarýnu a tymiánu
3 lžíce másla čerstvě namletý pepř
3 lžíce olivového oleje sůl
Na omáčku:
200 g směsi lesního ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, rybíz) 2 lžíce másla
1 střední cibule 3 kuličky nového koření
200 ml červeného vína 5 kuliček pepře
100 ml hovězího nebo kuřecího vývaru sůl
2 lžíce balzamikového octa čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, pár zelených smrkových výhonků)
2 lžíce cukru (ideálně třtinového)
K podávání:
čerstvé lesní ovoce

POSTUP:

  1. Maso: Panenku očistěte od blanek, opláchněte a osušte. Vetřete do ní polovinu oleje, nasekané bylinky (jen lístky, ne tvrdé stonky) a pepř. Nechte půl hodiny odpočinout.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte olej. Panenku osolte a vložte do oleje. Zprudka ji opečte ze všech stran, ale neotáčejte často, vždy až poté, co plocha na pánvi zezlátne (zhruba 4 × 2 minuty).
  3. Před posledním otočením přidejte do pánve máslo. Nakonec panenku „vykoupejte“ celou ve výpeku, přeložte na alobal, zabalte a vložte na deset minut do trouby předehřáté na 170 °C.
  4. Poté maso vyndejte z trouby, nerozbalujte a nechte ještě deset minut odpočinout. Panenka by měla uvnitř zůstat růžová, ne však krvavá.
  5. Omáčka: Zatímco se maso dopéká v troubě, přidejte do výpeku z masa na pánvi další lžíci másla a nakrájenou cibuli. Restujte ji dozlatova. Nasypte do pánve ovoce a krátce ho poduste. Přidejte zbylé přísady, jen bylinky nechte na konec. Promíchejte a nechte omáčku zvolna vařit, do zhoustnutí.
  6. Ke konci přidejte bylinky. Omáčku přeceďte přes jemné síto, ještě jednou ji přiveďte k varu, odstavte, zamíchejte zbylé máslo a dochuťte. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a přidejte čerstvé ovoce. Jako příloha se hodí bageta nebo opečené malé brambůrky uvařené předem ve slupce.

TIP: Pokrm můžete doplnit menším množstvím hub orestovaných na másle.

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám