Hlavní obsah

Recepty pro začátečníky: chilli con carne, smažená rýže a banánová bábovka

Inspirujte se Kuchařkou pro mého syna od Veroniky Zemanové vytvořenou speciálně pro mladé muže. Jedná se o velmi snadné recepty, které zvládne i naprostý začátečník. Hotové pokrmy přitom uspokojí i skutečné gurmány.

Foto: Kuchařka pro mého syna od Veroniky Zemanové

Chilli con carne

Článek

Chilli con carne

INGREDIENCE
1 cibule 1 plechovka krájených rajčat nebo 400 ml rajčatové passaty
2 stroužky česneku 1 lžička sušeného koriandru nebo 1 lžíce čerstvého
2 lžíce olivového oleje 300 ml horké vody z konvice
1 lžička kajenského pepře 1 plechovka červených fazolí
1 lžička římského kmínu 1 velká kostička hořké čokolády
2 lžíce rajčatového protlaku sůl a pepř
400 g mletého hovězího masa široký hrnec, nejlépe litinový, nebo se silným dnem

POSTUP:

  1. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej nadrobno. V hrnci rozehřej na středním ohni olej, přidej cibulku a minutku ji restuj. Stačí, aby se rozvoněla.
  2. Přidej česnek, kajenský pepř a římský kmín, promíchej a zase jen chviličku restuj, aby se koření rozvonělo. Přidej rajčatový protlak a promíchej. Na základ přidej maso, promíchej a postupně, jak se opéká, ho rozdrob na co nejmenší kousky.
  3. Jakmile má pěknou hnědou barvu, osol ho a opepři, vmíchej krájená rajčata a koriandr a zalij horkou vodou. Směs promíchej, přiklop, stáhni oheň na minimum a nech velmi zvolna vařit dobrou hodinku. Občas na to mrkni, a kdyby bylo tekutiny v hrnci málo a chilli se připalovalo, přilij další horkou vodu.
  4. Asi 10 minut před koncem vaření vyklop fazole do cedníku, propláchni je studenou vodou a přidej do chilli. A jsi v cíli, teď už stačí jen v tom voňavém kotlíku rozpustit kostičku čokolády, promíchat, ochutnat a případně doladit solí, pepřem, hnědým cukrem, limetkou.

TIP: Pokud jsi vegetarián, máš na vybranou ze dvou možností. Tou první je chilli sin carne, tedy chilli bez masa, kdy maso nahradíš zeleninou (řapíkatý celer, mrkev, lilek) nebo luštěninou (červená čočka, beluga) či obilovinou (quinoa, oves, špalda, kamut). Druhou možností je použít místo masa mleté nemaso.

Jak si doma udělat dokonale jemnou bramborovou kaši

Recepty

Smažená rýže

Foto: Kuchařka pro mého syna od Veroniky Zemanové

Smažená rýže

INGREDIENCE
2 vejce 3 lžíce slunečnicového oleje
1 cibule 300 g včerejší rýže, nejlépe jasmínové nebo basmati
2 stroužky česneku 2 lžíce sladké sójové omáčky zvané kecap manis (nebo 2 lžíce tmavé sójové omáčky promíchané se 2 lžícemi třtinového cukru)
2 jarní cibulky 1 a 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 čerstvá chilli paprička sůl

POSTUP:

  1. Vejce rozklepni do misky a zlehka vidličkou prošlehej. Cibuli a česnek sloupni a nakrájej nadrobno. I jarní cibulky a chilli papričku nakrájej nadrobno.
  2. Do hluboké pánve (wok) vlij 3 lžíce oleje a postav na středně silný plamen. Přidej rozšlehaná vejce, krátce promíchej, a jakmile ztuhnou, pomocí dvou vařeček je roztrhej na kousky.
  3. Přidej k nim cibuli, česnek, bílou část jarních cibulek a chilli papričku a 2 minuty za občasného míchání opékej. Pak stáhni plamen na mírný, do pánve rozdrob rýži, promíchej a ještě chvilku opékej.
  4. Přidej obě sójové omáčky, promíchej a už jen krátce prohřej. Na závěr ochutnej a případně dolaď špetkou soli a kapkou sójové omáčky. Podávej horké, sypané zelenou částí jarní cibulky, a chceš-li jít v duchu indonéské tradice, s volským okem položeným na každé porci.

Banánová bábovka

Foto: Kuchařka pro mého syna od Veroniky Zemanové

Banánová bábovka

INGREDIENCE
100 g změklého másla (vyndej ho z lednice nejméně hodinu předem) 2 lžičky prášku do pečiva
175 g třtinového cukru 1 lžička jedlé sody
2 vejce 1/2 lžičky mleté skořice
2 přezrálé banány, i hnědé a černé kousek másla a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání
225 g hladké mouky

POSTUP:

  1. Předehřej troubu na 180 °C, horkovzduch, nebo 200 °C horní a spodní ohřev. Formu důkladně vymaž kouskem másla a vysyp moukou tak, aby nikde nezůstal holý kousek. Díky tomu nebude upečená bábovka vězet ve formě jako přibitá.
  2. Banány oloupej, dej je do mísy a vidličkou rozmačkej. Přidej k nim máslo a vejce a šlehačem ušlehej na hladký krém. V jiné míse promíchej mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem a skořicí. Pak obě směsi krátce promíchej.
  3. Pokud chceš do těsta něco přidat - rozinky, oříšky, čokoládu, teď je ta správná chvíle. Krátce promíchej a už můžeš těsto nalít do formy a strčit do trouby. Peč hodinu na 180°.
  4. Pro jistotu po hodině pečení do středu bábovky píchni špejlí -pokud na ní nezůstane syrové těsto, máš upečeno. V opačném případě ji peč dalších 10 až 20 minut.
  5. Upečenou bábovku vytáhni z trouby, nech chvíli ve formě vychladnout a pak ji vyklop - neboj se toho, není to tak složité.
  6. Bábovku přiklop talířem a společně s ním překlop vzhůru nohama, bábovka sama vypadne na talíř. Pokud sama nevypadla, trochu s ní zatřep a (jestli jsi důkladně vymazal a vysypal formu) bábovka dřív nebo později musí vypadnout. Před podáváním ji můžeš pocukrovat moučkovým cukrem.

TIP: Přezrálé banány můžeš kdykoliv strčit do mrazáku - vcelku a ve slupce. Před pečením je stačí nechat pár hodin nebo přes noc rozmrznout, a pak už jen snadno vymáčknout - z banánů bude slizká kašička, ale to je pro bábovku to nejlepší. Případně můžeš banány nakrájet na kousky a strčit do mrazáku v krabičce.

Recepty hotové do 30 minut

Recepty
Související témata:

Související články

Recepty hotové do 30 minut

Naše recepty vás přesvědčí, že dokonalost chuti se může skrývat i v jednoduchosti. Uprostřed prázdnin je největším bonusem fakt, že uvaříte skvělé jídlo, aniž...

Výběr článků

Načítám