Hlavní obsah

Recepty na svačiny, které ocení děti i dospělí

Aktualizováno

Připravte dětem svačinu tak dobrou, že se budou těšit na přestávku. Jídlo správně složené z vitaminů, bílkovin, komplexních sacharidů a tuků jim dodá energii na další učení.

Foto: Profimedia.cz

Drobenkový koláč

Článek

Drobenkový koláč podle Karolíny Fourové

Crumble (čte se krambl) můžete upéct ve velké formě, na plechu nebo v malých formičkách.

INGREDIENCE:
Na těsto:
100 g chladného másla 90 g ovesných vloček
4 lžíce cukru (65 g) špetka soli
80 g hladké mouky
K podávání:
řecký jogurtpřípadně polotučný tvaroh nebo skyr
Volitelně:
ovoce podle chuti chipsy z kvalitní čokolády

POSTUP:

  1. Zapékací mísu vymažte lžící másla. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na tenké měsíčky a rozdělte do vymazané zapékací mísy nebo koláčových formiček.
  2. Posypte skořicí a promíchejte. Máslo, cukr, mouku, ovesné vločky a sůl zpracujte prsty v míse na drobivou hmotu. Drobenku rovnoměrně rozložte na jablka, můžete přimíchat i pár malin nebo kousků čokolády.
  3. Koláč vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte 20 až 25 minut, dokud křupavá drobenka na povrchu nezezlátne. Podávejte teplé i studené, ideálně s řeckým jogurtem.

Rychlé a chutné recepty s tofu

Recepty

Sendviče s tuňákovým salátem

Foto: Profimedia.cz

Sendviče s tuňákovým salátem

INGREDIENCE:
4 plátky toustového chleba 1/4 ledového salátu
ovoce a zelenina podle sezony1 lžička (rostlinného) másla
1 grapefruit
Na tuňákový salát:
50 g tuňáka z konzervy 1 lžíce tvarohu
1 lžička majonézy
Podle chuti:
povařená kukuřice citronová šťáva
nakrájená cibule špetka cukru nebo stévie k dochucení
olivy bez pecek

POSTUP:

  1. Tuňákový salát: Tvaroh rozšlehejte metličkou s majonézou, citronem a špetkou cukru. Okapaného tuňáka smíchejte s připraveným tvarohem a ostatními přísadami.
  2. Sendviče: Toasty namažte tenkou vrstvou másla - tuk zajistí, že nezvlhnou. Na něj vrstvěte listy salátu, plátky oloupaného grapefruitu a tuňákový salát. Sendviče zabalte do folie nebo papíru na pečení.
  3. Dokončení: Do samostatné sekce krabičky dejte umyté a osušené ovoce či zeleninu podle sezony, využijte i zbytek grapefruitu a salátu.

TIP: Tuňákový salát připravte z celé konzervy a většího množství surovin. Co se nesní ke svačině, zbude k večeři.

Jak si doma udělat dokonale jemnou bramborovou kaši

Recepty

Slaný cuketový koláč se šunkou

Zařadit cuketu dětem do jídelníčku dává smysl pro obsah vitaminu C, vlákniny a manganu, prvku důležitého pro zdravý vývoj chrupavek a kostí.

Foto: Profimedia.cz

Slaný cuketový koláč se šunkou

INGREDIENCE:
100 g šunky, uzeného masa nebo slaniny (nemusí být)1 sáček prášku do pečiva
1 cibule 3 vejce
400 g cukety bez jader 3 stroužky česneku
100 g hrubé mouky 200 g strouhaného sýra eidam 45%
100 g hladké mouky sůl
140 g rostlinného oleje

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Šunku i cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Cuketu zbavte jader a slupky (u mladých cuket není třeba) a nastrouhejte nahrubo, nechte vykapat v cedníku.
  2. Hrubou i hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte zbývající suroviny a vše promíchejte. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 až 30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dostatečně propečené a nelepí.

TIP: Povrch těsně před dopečením můžete posypat další várkou nastrouhaného sýra.

Recepty hotové do 30 minut

Recepty

Domácí arašídové máslo

Vyzkoušejte oblíbenou svačinu amerických dětí. Je to skvělý zdroj energie, protože arašídy obsahují řadu živin - bílkoviny, tuky a vlákninu, vitaminy a flavonoidy.

Foto: Profimedia.cz

Domácí arašídové máslo

INGREDIENCE:
200 g neochucených arašídů případně med
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje toustový chléb
sůl

POSTUP:

  1. Arašídy rozmixujte se lžící oleje. Mixér častěji zastavujte a směs stírejte ze stěn.
  2. Proces opakujte, dokud vám nevznikne máslo. Dochuťte solí nebo medem.
  3. Slepte k sobě tousty namazané arašídovým máslem a svačina je hotová.

TIP: Jestli máte nadbytek lískových oříšků, máslo si připravte z nich. Nejdříve je opražte v troubě či na pánvi. Oloupaná jádra dejte do mixéru, kde se promění v prášek a následně vznikne máslo. Na závěr osolte.

S vlákninou radši opatrně

Při přípravě svačiny pro děti si nedělejte starosti. V mnohém je podobná té pro dospělé. Měly by v ní být zastoupeny veškeré živiny. Podle inženýrky v oboru výživy Karolíny Fourové si dejte jen pozor v případě množství vlákniny:

„Dětská potřeba je oproti doporučení pro dospělé (25 až 30 g denně) výrazně nižší (věk dítěte + 5). Nadbytek vlákniny může způsobit špatné vstřebávání některých důležitých živin. Pozor také na teplé počasí a vytopené třídy, kdy se některé potraviny, jako je meloun, okurka či šunka, mohou zkazit a způsobit onemocnění trávicího traktu. Ovoce krájejte na větší kusy anebo vůbec. Porušenou slupkou se totiž k vitaminům dostává kyslík a znehodnotí vitaminy, např. C.“

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Recepty
Související témata:
Svačiny do školy

Související články

Rychlé a chutné recepty s tofu

Tofu lze považovat za plnohodnotnou náhradu masa, ale i tvarohu a sýra. Vyrábí se podobně jako sýr, ale základní surovinou je sójové mléko, respektive nápoj...

Recepty hotové do 30 minut

Naše recepty vás přesvědčí, že dokonalost chuti se může skrývat i v jednoduchosti. Uprostřed prázdnin je největším bonusem fakt, že uvaříte skvělé jídlo, aniž...

Výběr článků

Načítám