Hlavní obsah

Recepty na svačiny, které ocení děti i dospělí

Aktualizováno

Připravte dětem svačinu tak dobrou, že se budou těšit na přestávku. Jídlo správně složené z vitaminů, bílkovin, komplexních sacharidů a tuků jim dodá energii na další učení.

Foto: Profimedia.cz

Drobenkový koláč

Článek

Drobenkový koláč podle Karolíny Fourové

Crumble (čte se krambl) můžete upéct ve velké formě, na plechu nebo v malých formičkách.

INGREDIENCE:
Na těsto:
100 g chladného másla 90 g ovesných vloček
4 lžíce cukru (65 g) špetka soli
80 g hladké mouky
K podávání:
řecký jogurtpřípadně polotučný tvaroh nebo skyr
Volitelně:
ovoce podle chuti chipsy z kvalitní čokolády

POSTUP:

  1. Zapékací mísu vymažte lžící másla. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na tenké měsíčky a rozdělte do vymazané zapékací mísy nebo koláčových formiček.
  2. Posypte skořicí a promíchejte. Máslo, cukr, mouku, ovesné vločky a sůl zpracujte prsty v míse na drobivou hmotu. Drobenku rovnoměrně rozložte na jablka, můžete přimíchat i pár malin nebo kousků čokolády.
  3. Koláč vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte 20 až 25 minut, dokud křupavá drobenka na povrchu nezezlátne. Podávejte teplé i studené, ideálně s řeckým jogurtem.

Sendviče s tuňákovým salátem

Foto: Profimedia.cz

Sendviče s tuňákovým salátem

INGREDIENCE:
4 plátky toustového chleba 1/4 ledového salátu
ovoce a zelenina podle sezony1 lžička (rostlinného) másla
1 grapefruit
Na tuňákový salát:
50 g tuňáka z konzervy 1 lžíce tvarohu
1 lžička majonézy
Podle chuti:
povařená kukuřice citronová šťáva
nakrájená cibule špetka cukru nebo stévie k dochucení
olivy bez pecek

POSTUP:

  1. Tuňákový salát: Tvaroh rozšlehejte metličkou s majonézou, citronem a špetkou cukru. Okapaného tuňáka smíchejte s připraveným tvarohem a ostatními přísadami.
  2. Sendviče: Toasty namažte tenkou vrstvou másla - tuk zajistí, že nezvlhnou. Na něj vrstvěte listy salátu, plátky oloupaného grapefruitu a tuňákový salát. Sendviče zabalte do folie nebo papíru na pečení.
  3. Dokončení: Do samostatné sekce krabičky dejte umyté a osušené ovoce či zeleninu podle sezony, využijte i zbytek grapefruitu a salátu.

TIP: Tuňákový salát připravte z celé konzervy a většího množství surovin. Co se nesní ke svačině, zbude k večeři.

Slaný cuketový koláč se šunkou

Zařadit cuketu dětem do jídelníčku dává smysl pro obsah vitaminu C, vlákniny a manganu, prvku důležitého pro zdravý vývoj chrupavek a kostí.

Foto: Profimedia.cz

Slaný cuketový koláč se šunkou

INGREDIENCE:
100 g šunky, uzeného masa nebo slaniny (nemusí být)1 sáček prášku do pečiva
1 cibule 3 vejce
400 g cukety bez jader 3 stroužky česneku
100 g hrubé mouky 200 g strouhaného sýra eidam 45%
100 g hladké mouky sůl
140 g rostlinného oleje

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Šunku i cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Cuketu zbavte jader a slupky (u mladých cuket není třeba) a nastrouhejte nahrubo, nechte vykapat v cedníku.
  2. Hrubou i hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte zbývající suroviny a vše promíchejte. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 až 30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dostatečně propečené a nelepí.

TIP: Povrch těsně před dopečením můžete posypat další várkou nastrouhaného sýra.

Domácí arašídové máslo

Vyzkoušejte oblíbenou svačinu amerických dětí. Je to skvělý zdroj energie, protože arašídy obsahují řadu živin - bílkoviny, tuky a vlákninu, vitaminy a flavonoidy.

Foto: Profimedia.cz

Domácí arašídové máslo

INGREDIENCE:
200 g neochucených arašídů případně med
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje toustový chléb
sůl

POSTUP:

  1. Arašídy rozmixujte se lžící oleje. Mixér častěji zastavujte a směs stírejte ze stěn.
  2. Proces opakujte, dokud vám nevznikne máslo. Dochuťte solí nebo medem.
  3. Slepte k sobě tousty namazané arašídovým máslem a svačina je hotová.

TIP: Jestli máte nadbytek lískových oříšků, máslo si připravte z nich. Nejdříve je opražte v troubě či na pánvi. Oloupaná jádra dejte do mixéru, kde se promění v prášek a následně vznikne máslo. Na závěr osolte.

S vlákninou radši opatrně

Při přípravě svačiny pro děti si nedělejte starosti. V mnohém je podobná té pro dospělé. Měly by v ní být zastoupeny veškeré živiny. Podle inženýrky v oboru výživy Karolíny Fourové si dejte jen pozor v případě množství vlákniny:

„Dětská potřeba je oproti doporučení pro dospělé (25 až 30 g denně) výrazně nižší (věk dítěte + 5). Nadbytek vlákniny může způsobit špatné vstřebávání některých důležitých živin. Pozor také na teplé počasí a vytopené třídy, kdy se některé potraviny, jako je meloun, okurka či šunka, mohou zkazit a způsobit onemocnění trávicího traktu. Ovoce krájejte na větší kusy anebo vůbec. Porušenou slupkou se totiž k vitaminům dostává kyslík a znehodnotí vitaminy, např. C.“

Související témata:
Svačiny do školy

Související články

Rychlé a chutné recepty s tofu

Tofu lze považovat za plnohodnotnou náhradu masa, ale i tvarohu a sýra. Vyrábí se podobně jako sýr, ale základní surovinou je sójové mléko, respektive nápoj...

Recepty hotové do 30 minut

Naše recepty vás přesvědčí, že dokonalost chuti se může skrývat i v jednoduchosti. Uprostřed prázdnin je největším bonusem fakt, že uvaříte skvělé jídlo, aniž...

Výběr článků

Načítám