Článek
Drobenkový koláč podle Karolíny Fourové
Crumble (čte se krambl) můžete upéct ve velké formě, na plechu nebo v malých formičkách.
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
100 g chladného másla | 90 g ovesných vloček |
4 lžíce cukru (65 g) | špetka soli |
80 g hladké mouky | |
K podávání: | |
řecký jogurt | případně polotučný tvaroh nebo skyr |
Volitelně: | |
ovoce podle chuti | chipsy z kvalitní čokolády |
POSTUP:
- Zapékací mísu vymažte lžící másla. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na tenké měsíčky a rozdělte do vymazané zapékací mísy nebo koláčových formiček.
- Posypte skořicí a promíchejte. Máslo, cukr, mouku, ovesné vločky a sůl zpracujte prsty v míse na drobivou hmotu. Drobenku rovnoměrně rozložte na jablka, můžete přimíchat i pár malin nebo kousků čokolády.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte 20 až 25 minut, dokud křupavá drobenka na povrchu nezezlátne. Podávejte teplé i studené, ideálně s řeckým jogurtem.
Sendviče s tuňákovým salátem

Sendviče s tuňákovým salátem
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 plátky toustového chleba | 1/4 ledového salátu |
ovoce a zelenina podle sezony | 1 lžička (rostlinného) másla |
1 grapefruit | |
Na tuňákový salát: | |
50 g tuňáka z konzervy | 1 lžíce tvarohu |
1 lžička majonézy | |
Podle chuti: | |
povařená kukuřice | citronová šťáva |
nakrájená cibule | špetka cukru nebo stévie k dochucení |
olivy bez pecek |
POSTUP:
- Tuňákový salát: Tvaroh rozšlehejte metličkou s majonézou, citronem a špetkou cukru. Okapaného tuňáka smíchejte s připraveným tvarohem a ostatními přísadami.
- Sendviče: Toasty namažte tenkou vrstvou másla - tuk zajistí, že nezvlhnou. Na něj vrstvěte listy salátu, plátky oloupaného grapefruitu a tuňákový salát. Sendviče zabalte do folie nebo papíru na pečení.
- Dokončení: Do samostatné sekce krabičky dejte umyté a osušené ovoce či zeleninu podle sezony, využijte i zbytek grapefruitu a salátu.
TIP: Tuňákový salát připravte z celé konzervy a většího množství surovin. Co se nesní ke svačině, zbude k večeři.
Slaný cuketový koláč se šunkou
Zařadit cuketu dětem do jídelníčku dává smysl pro obsah vitaminu C, vlákniny a manganu, prvku důležitého pro zdravý vývoj chrupavek a kostí.

Slaný cuketový koláč se šunkou
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g šunky, uzeného masa nebo slaniny (nemusí být) | 1 sáček prášku do pečiva |
1 cibule | 3 vejce |
400 g cukety bez jader | 3 stroužky česneku |
100 g hrubé mouky | 200 g strouhaného sýra eidam 45% |
100 g hladké mouky | sůl |
140 g rostlinného oleje |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Šunku i cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Cuketu zbavte jader a slupky (u mladých cuket není třeba) a nastrouhejte nahrubo, nechte vykapat v cedníku.
- Hrubou i hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte zbývající suroviny a vše promíchejte. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 až 30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dostatečně propečené a nelepí.
TIP: Povrch těsně před dopečením můžete posypat další várkou nastrouhaného sýra.
Domácí arašídové máslo
Vyzkoušejte oblíbenou svačinu amerických dětí. Je to skvělý zdroj energie, protože arašídy obsahují řadu živin - bílkoviny, tuky a vlákninu, vitaminy a flavonoidy.

Domácí arašídové máslo
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g neochucených arašídů | případně med |
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje | toustový chléb |
sůl |
POSTUP:
- Arašídy rozmixujte se lžící oleje. Mixér častěji zastavujte a směs stírejte ze stěn.
- Proces opakujte, dokud vám nevznikne máslo. Dochuťte solí nebo medem.
- Slepte k sobě tousty namazané arašídovým máslem a svačina je hotová.
TIP: Jestli máte nadbytek lískových oříšků, máslo si připravte z nich. Nejdříve je opražte v troubě či na pánvi. Oloupaná jádra dejte do mixéru, kde se promění v prášek a následně vznikne máslo. Na závěr osolte.
S vlákninou radši opatrně
Při přípravě svačiny pro děti si nedělejte starosti. V mnohém je podobná té pro dospělé. Měly by v ní být zastoupeny veškeré živiny. Podle inženýrky v oboru výživy Karolíny Fourové si dejte jen pozor v případě množství vlákniny:
„Dětská potřeba je oproti doporučení pro dospělé (25 až 30 g denně) výrazně nižší (věk dítěte + 5). Nadbytek vlákniny může způsobit špatné vstřebávání některých důležitých živin. Pozor také na teplé počasí a vytopené třídy, kdy se některé potraviny, jako je meloun, okurka či šunka, mohou zkazit a způsobit onemocnění trávicího traktu. Ovoce krájejte na větší kusy anebo vůbec. Porušenou slupkou se totiž k vitaminům dostává kyslík a znehodnotí vitaminy, např. C.“