Článek
Drobenkový koláč podle Karolíny Fourové
Crumble (čte se krambl) můžete upéct ve velké formě, na plechu nebo v malých formičkách.
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
100 g chladného másla | 90 g ovesných vloček |
4 lžíce cukru (65 g) | špetka soli |
80 g hladké mouky | |
K podávání: | |
řecký jogurt | případně polotučný tvaroh nebo skyr |
Volitelně: | |
ovoce podle chuti | chipsy z kvalitní čokolády |
POSTUP:
- Zapékací mísu vymažte lžící másla. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na tenké měsíčky a rozdělte do vymazané zapékací mísy nebo koláčových formiček.
- Posypte skořicí a promíchejte. Máslo, cukr, mouku, ovesné vločky a sůl zpracujte prsty v míse na drobivou hmotu. Drobenku rovnoměrně rozložte na jablka, můžete přimíchat i pár malin nebo kousků čokolády.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte 20 až 25 minut, dokud křupavá drobenka na povrchu nezezlátne. Podávejte teplé i studené, ideálně s řeckým jogurtem.
Rychlé a chutné recepty s tofu
Sendviče s tuňákovým salátem
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 plátky toustového chleba | 1/4 ledového salátu |
ovoce a zelenina podle sezony | 1 lžička (rostlinného) másla |
1 grapefruit | |
Na tuňákový salát: | |
50 g tuňáka z konzervy | 1 lžíce tvarohu |
1 lžička majonézy | |
Podle chuti: | |
povařená kukuřice | citronová šťáva |
nakrájená cibule | špetka cukru nebo stévie k dochucení |
olivy bez pecek |
POSTUP:
- Tuňákový salát: Tvaroh rozšlehejte metličkou s majonézou, citronem a špetkou cukru. Okapaného tuňáka smíchejte s připraveným tvarohem a ostatními přísadami.
- Sendviče: Toasty namažte tenkou vrstvou másla - tuk zajistí, že nezvlhnou. Na něj vrstvěte listy salátu, plátky oloupaného grapefruitu a tuňákový salát. Sendviče zabalte do folie nebo papíru na pečení.
- Dokončení: Do samostatné sekce krabičky dejte umyté a osušené ovoce či zeleninu podle sezony, využijte i zbytek grapefruitu a salátu.
TIP: Tuňákový salát připravte z celé konzervy a většího množství surovin. Co se nesní ke svačině, zbude k večeři.
Jak si doma udělat dokonale jemnou bramborovou kaši
Slaný cuketový koláč se šunkou
Zařadit cuketu dětem do jídelníčku dává smysl pro obsah vitaminu C, vlákniny a manganu, prvku důležitého pro zdravý vývoj chrupavek a kostí.
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g šunky, uzeného masa nebo slaniny (nemusí být) | 1 sáček prášku do pečiva |
1 cibule | 3 vejce |
400 g cukety bez jader | 3 stroužky česneku |
100 g hrubé mouky | 200 g strouhaného sýra eidam 45% |
100 g hladké mouky | sůl |
140 g rostlinného oleje |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Šunku i cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Cuketu zbavte jader a slupky (u mladých cuket není třeba) a nastrouhejte nahrubo, nechte vykapat v cedníku.
- Hrubou i hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte zbývající suroviny a vše promíchejte. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 až 30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dostatečně propečené a nelepí.
TIP: Povrch těsně před dopečením můžete posypat další várkou nastrouhaného sýra.
Recepty hotové do 30 minut
Domácí arašídové máslo
Vyzkoušejte oblíbenou svačinu amerických dětí. Je to skvělý zdroj energie, protože arašídy obsahují řadu živin - bílkoviny, tuky a vlákninu, vitaminy a flavonoidy.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g neochucených arašídů | případně med |
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje | toustový chléb |
sůl |
POSTUP:
- Arašídy rozmixujte se lžící oleje. Mixér častěji zastavujte a směs stírejte ze stěn.
- Proces opakujte, dokud vám nevznikne máslo. Dochuťte solí nebo medem.
- Slepte k sobě tousty namazané arašídovým máslem a svačina je hotová.
TIP: Jestli máte nadbytek lískových oříšků, máslo si připravte z nich. Nejdříve je opražte v troubě či na pánvi. Oloupaná jádra dejte do mixéru, kde se promění v prášek a následně vznikne máslo. Na závěr osolte.
S vlákninou radši opatrně
Při přípravě svačiny pro děti si nedělejte starosti. V mnohém je podobná té pro dospělé. Měly by v ní být zastoupeny veškeré živiny. Podle inženýrky v oboru výživy Karolíny Fourové si dejte jen pozor v případě množství vlákniny:
„Dětská potřeba je oproti doporučení pro dospělé (25 až 30 g denně) výrazně nižší (věk dítěte + 5). Nadbytek vlákniny může způsobit špatné vstřebávání některých důležitých živin. Pozor také na teplé počasí a vytopené třídy, kdy se některé potraviny, jako je meloun, okurka či šunka, mohou zkazit a způsobit onemocnění trávicího traktu. Ovoce krájejte na větší kusy anebo vůbec. Porušenou slupkou se totiž k vitaminům dostává kyslík a znehodnotí vitaminy, např. C.“