Hlavní obsah

Recepty na pět večeří do 50 Kč

Novinky, Alena Kolaříková
6:51
6:51

Poslechněte si tento článek

Uvařte si s námi chutná jídla na všední den i víkend, za jejichž přípravu nedáte více než 50 korun pro dva strávníky.

Foto: Profimedia.cz

Špagety s rajčatovou omáčkou

Článek

Špagety s rajčatovou omáčkou

INGREDIENCE:
200 g špaget 10 g strouhaný sýr Gran Moravia
200 g krájených rajčat v plechovce sůl a pepř podle chuti
1 lžíce olivového oleje špetka cukru (podle chuti)
2 stroužky česneku čerstvá bazalka
1 malá cibule

POSTUP:

  1. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Uvařte špagety podle návodu na obalu. Nechejte si stranou jeden hrnek vody, ve které se vařily. Poté je slijte, ale neproplachujte. Mezitím, co se vaří těstoviny, si připravte omáčku.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, pracujte na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezprůhlední a česnek nezačne vonět (asi 2–3 minuty). Přilijte obsah plechovky s krájenými rajčaty.
  3. Podle chuti přidejte sůl, pepř a špetku cukru (cukr pomůže snížit kyselost rajčat). Přidejte nasekanou čerstvou bazalku nebo jinou oblíbenou bylinku. Omáčku nechejte bublat na mírnou teplotu asi 10 minut, aby se všechny chutě propojily. Občas promíchejte.
  4. Uvařené špagety přidejte přímo do pánve s omáčkou a dobře promíchejte, aby se špagety rovnoměrně obalily omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin. Minutu společně prohřejte.
  5. Podávejte horké, posypané strouhaným parmezánem a ozdobené lístky čerstvé bazalky.

TIP: Pokud byste měli čerstvou bazalku kupovat jen kvůli tomuto receptu, klidně ji vynechte. Však víte, děti ji stejně vyhodí.

Rozpočet

Špagety (10 Kč), rajčata v plechovce (10 Kč), česnek (6 Kč), cibule (2 Kč), Gran Moravia (15 Kč), ostatní suroviny (7 Kč)

Celkem 50 Kč

Recept na dýňové špagety

Recepty

Čočková polévka

Foto: Profimedia.cz

Čočková polévka

INGREDIENCE:
200 g čočky velkozrnné (klasická čočka, má hnědozelenou barvu)1 párek nebo klobáska
2 lžíce slunečnicového olejesůl a pepř podle chuti
1 cibule1 lžička sladké mleté papriky
2 středně velké brambory1 lžička majoránky
1 stroužek česneku1 lžíce mouky

POSTUP:

  1. Čočku si namočte minimálně dvě hodiny před vařením do studené vody. Je to nejen proto, aby se zkrátila doba jejího vaření, ale bude také lépe stravitelná.
  2. V hrnci zahřejte olej, na kterém opečte cibuli nakrájenou najemno. Po minutě opékání přidejte nasekaný česnek. Po další minutě zasypejte sladkou paprikou, hladkou moukou a důkladně promíchejte.
  3. Čočku sceďte a opláchnete pod tekoucí vodou. Dejte do hrnce k cibuli a česneku a zalijte vodou, přibližně jedním litrem. Stejně tak přidejte do hrnce oloupané, na kousky nakrájené brambory. Po 5 minutách přidejte párek nakrájený na kolečka a za dalších 5 až 10 minut by měla být čočka měkká. Nakonec ještě vmíchejte majoránku. Ihned podávejte.

TIP: Do polévky si můžete přidat ještě uvařené vejce. Místo párku můžete použít klobásu, nebo maso zcela vynechat.

Rozpočet

Čočka (18 Kč), cibule (2 Kč), brambory (4 Kč), česnek (3 Kč), párek (15 Kč), ostatní suroviny (8 Kč)

Celkem 50 Kč

Recept na krémovou kuřecí polévku s těstovinami

Recepty

Bramboráky

Foto: Profimedia.cz

Bramboráky

INGREDIENCE:
800 g brambor 2–3 stroužky česneku
100 ml horkého mléka1 lžíce majoránky
hladká mouka na zahuštění1 lžička drceného kmínu
1 vejcesádlo na smažení
sůl a pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte, omyjte a důkladně osušte. Česnek oloupejte. Brambory nastrouhejte. Ideální je nastrouhat polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Jemné kousky bramborák pěkně zahustí a budou držet pohromadě, hrubé kousky se postarají o křupavost.
  2. Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.
  3. Umíchejte těsto, které ještě zahustíte moukou. Nepřidávejte jí příliš, přidávejte do těsta postupně. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Ve velké pánvičce zahřejte sádlo a bramboráky smažte dozlatova.
  4. Papírovou utěrkou odsajte přebytečnou mastnotu a ihned podávejte.

TIP: Použijte správný druh brambor. Ideální jsou brambory s vyšším obsahem škrobu (tzv. varný typ C), aby těsto dobře drželo pohromadě. Smažte bramboráky při vyšší teplotě, ale hlídejte, aby se nepřipálily. Tenčí placky se propečou lépe a budou křupavější.

Rozpočet

Brambory (10 Kč), mléko (2 Kč), česnek (6 Kč), vejce (6 Kč), ostatní suroviny včetně sádla (25 Kč)

Celkem 49 Kč

Recept na bramborovou tortillu se sýrem

Recepty

Sladká mléčná rýže se skořicí

Foto: Profimedia.cz

Sladká mléčná rýže se skořicí

INGREDIENCE:
150 g rýže (nejlépe rýže na rizoto – např. arborio)2 lžíce másla
600 ml plnotučného mlékašpetka soli
2 lžíce cukru (nebo podle chuti)1 lžička skořice

POSTUP:

  1. Rýži nejdříve krátce propláchněte ve studené vodě. Do hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu. Přidejte špetku soli, aby rýže lépe chutnala. Mléko ztlumte, aby jen velice jemně probublávalo. Vsypejte do něj rýži.
  2. Rýži vařte za častého míchání, aby se nepřichytila ke dnu hrnce. Vaření trvá přibližně 20 až 30 minut, dokud rýže nezměkne a mléko nezíská krémovou konzistenci. Ke konci vaření přidejte cukr a dobře promíchejte, aby se rozpustil.
  3. Do téměř měkké rýže vmíchejte máslo a rýži přesuňte do zapékací misky. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a ještě 10 minut zapečte.
  4. Rýži podávejte teplou nebo studenou. Posypejte ji skořicí a podle chuti můžete doladit ovocem, čokoládou nebo kakaem.

TIP: Recept neobsahuje příliš mnoho surovin. Proto nešetřete na rýži a kupte kvalitní italskou. Cena není moc vysoká a chuť v mléčné rýži je výrazně lepší.

Rozpočet

Rýže (20 Kč), mléko (12 Kč), ostatní suroviny (14 Kč)

Celkem 46 Kč

Recept na citronový cheesecake

Recepty

Slané palačinky s vajíčkem

Foto: Profimedia.cz

Slané palačinky s vajíčkem

INGREDIENCE:
70 g hladké mouky 1 vejce
80 ml vody špetka soli
Na náplň:
2 vejce50 g strouhané goudy
50 g šunkykapka oleje na smažení

POSTUP:

  1. V míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce a postupně za stálého míchání přilévejte vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nechejte odpočívat v lednici alespoň hodinu.
  2. Připravte si dvě pánvičky. Na jedné budete smažit palačinky, na druhé si připravíte sázená vejce. Na středně zahřátou pánev kápněte trochu oleje.
  3. Nalijte na pánev polovinu těsta a rovnoměrně ho rozetřete, aby vznikla tenká palačinka. Na střední teplotu smažte palačinky dozlatova.
  4. Ještě horké palačinky rozdělujte na dvě hromádky. Jednu palačinku posýpejte vždy strouhaným sýrem a přiklopte další palačinkou. Sýr se uvnitř pěkně rozpustí.
  5. Nahoru dejte šunku nakrájenou na kousky, kterou můžete pro lepší chuť ještě velice krátce prohřát na pánvičce. Na každou porci pak položte jedno sázené vejce.
  6. Hotové palačinky podávejte ihned, teplé. Můžete je ozdobit čerstvými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka.

TIP: Do slaných palačinek můžete použít jakoukoliv náplň. Restované žampiony nebo listový špenát, různé druhy sýra, lososa, sušenou šunku…

Rozpočet

Hladká mouka (2 Kč), vejce (18 Kč), šunka (11 Kč), gouda (12 Kč), ostatní suroviny (4 Kč)

Celkem 47 Kč

Recept na pečená kuřecí stehna s česnekem a cibulí

Recepty
Související témata:
Levné recepty

Výběr článků

Načítám