Hlavní obsah

Recepty na oblíbené italské pochoutky

Itálie má v rukávu tolik věcí, kterými vás okouzlí. Vášeň pro jídlo zaujímá přední místo, hned vedle úchvatné renesance a šarmantních mužů. Ukážeme vám, že nejde jen o pizzu a špagety.

Foto: Profimedia.cz

Gnocchi s ricottovou omáčkou

Článek

Gnocchi s ricottovou omáčkou

Noky se vaří po celé Itálii, ale každá oblast má oblíbenou variaci. V Lombardii a Piemontu milují bramborové, v Trentinu se špenátem a v Toskánsku lehoučké ricotta gnocchi (čte se „ňoki“), v nichž brambory v těstu nahrazuje ricotta.

INGREDIENCE:
Na těsto:
800 g uvařených brambor (moučný typ) 240 g hladké mouky (i méně)
2 vejce sůl
Na omáčku:
100 g másla špetka muškátového oříšku
250 g ricotty špetka soli
šálek čerstvého hrášku (nebo mražený)
K podávání:
70 g parmazánu (hoblinky na posypání) čerstvé bylinky (bazalka, šalvěj, petržel, pažitka)
4 hrsti polníčku

POSTUP:

  1. Těsto: Brambory uvařte ve slupce al dente, oloupejte je ještě horké a nastrouhejte nebo dvakrát prolisujte na pracovní plochu. V hromádce posolených brambor vytvořte důlek, do něj vyklepněte vejce a zpracujte těsto.
  2. Postupně přidávejte mouku (bude-li těsto držet pohromadě, nemusíte dát všechnu). Pracujte rychle a krátce, aby těsto zůstalo nadýchané.
  3. Na pomoučené ploše vyválejte tři dlouhé válečky, nakrájejte kousky a z těch tvarujte nočky. Každý promáčkněte vidličkou, abyste vytvořili typický vzor, který dobře zachytí omáčku. Nočky vkládejte do vroucí osolené vody ve velkém hrnci.
  4. Vařte je po částech, každou várku dvě minuty; nabobtnají a vyplavou na povrch, odkud je seberte děrovanou naběračkou. Ukládejte je do nahřáté mísy a promíchejte s rozpuštěným máslem.
  5. Dokončení: Na pánvi rozehřejte máslo. Polovinu odeberte do mísy, do níž přijdou noky. Ve druhé polovině másla rozpusťte ricottu, přidejte hrášek a muškát a za stálého míchání prohřejte. Směs nalijte na noky a promíchejte. Nandejte na talíře a porce posypejte polníčkem, bylinkami a parmazánem.

Recepty na levná jídla z drahých surovin

Recepty

Ossobuco

Ossobuco (čti „osobuko“) je kližka s morkovou kostí. Jde o partii masa s kostí uprostřed uříznutou napříč v oblasti kolem lýtka či stehna býka. Může být telecí i hovězí. Vyzkoušejte tradiční italský recept, který pochází z Milána.

Foto: Profimedia.cz

Ossobuco

INGREDIENCE:
sůl a čerstvě mletý černý pepř1 sklenka bílého vína
2 lžíce hladké mouky 1 plechovka (400 g) drcených rajčat
4 lžíce olivového oleje 1 šálek hovězího vývaru
1 velká cibule2 bobkové listy
2 mrkve po 1/2 lžičce tymiánu a rozmarýnu
2 stonky řapíkatého celeru petrželka k podávání
4 stroužky česneku

POSTUP:

  1. Plátky masa osolte, opepřete a obalte v mouce. V hlubokém hrnci nebo velké pánvi zahřejte olivový olej. Na něm zprudka orestujte maso, poté ho vyndejte a odložte stranou. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, k ní pak zbylou zeleninu. Asi 10 minut restujte do zlatavého odstínu. Přidejte česnek a smažte ještě minutu.
  2. Základ zalijte vínem a vařte, dokud se tekutina nevyvaří na polovinu, přičemž odškrabujte kousky, které se přichytily ke dnu hrnce. Přidejte zbylé přísady, včetně vývaru, promíchejte a přiveďte k varu.
  3. Do tekutiny ponořte plátky masa, snižte teplotu a pod pokličkou táhněte, dokud maso není měkké a snadno se odděluje od kosti, potrvá to dvě hodiny i více. Je-li třeba, podlijte.
  4. Měkké maso vyndejte z hrnce a dejte stranou. Zvyšte teplotu a omáčku zredukujte na požadovanou konzistenci. Můžete ji rozmixovat pro hladší texturu. Pak vraťte maso do omáčky a nechte ho ještě chvíli prohřát. Při podávání posypte maso nasekanou petrželkou.

TIP: Ossobuco výborně chutná s bílým pečivem, bramborami nebo bramborovou či batátovou kaší.

Risotto alla milanese

Italská rizota mají typickou polotekutou, krémovou konzistenci. Milánské, které charakterizuje žlutá barva šafránu a silný vývar v chuti, patří k nejoblíbenějším.

Foto: Profimedia.cz

Risotto alla milanese

INGREDIENCE:
320 g rýže (ideálně Arborio nebo Carnaroli) 60 g strouhaného parmazánu
1 litr vývaru (kuřecí či hovězí) 100 ml bílého vína
1 střední cibule špetka šafránových nitek
100 g másla sůl

POSTUP:

  1. Šafránové nitky namočte na 15 minut do misky s trochou horkého vývaru, aby uvolnily barvu a chuť. Předem připravený vývar přiveďte k varu a udržujte ho teplý na mírném ohni po celou dobu přípravy rizota.
  2. Mezitím ve velké ploché pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte polovinu másla a na středním ohni na něm restujte jemně nakrájenou cibuli, až začne chytat barvu.
  3. Do základu přidejte rýži a promíchejte, aby se zrnka obalila máslem. Restujte rýži asi 2 minuty, dokud nezačne být průsvitná. Přilijte víno a míchejte, dokud se neodpaří.
  4. Nyní postupně přilévejte vroucí vývar - přidejte jednu naběračku a míchejte, dokud se vývar téměř úplně nevsákne. Tento postup opakujte, postupně přidávejte vývar, jednu naběračku po druhé, a nechte vždy tekutinu vstřebávat do rýže. Moment, kdy přilít další vývar, poznáte podle toho, že vařečka, kterou projedete po dně, po sobě nechá cestičku.
  5. Pokračujte, dokud není rýže al dente (měkká na skus, ale stále pevná uvnitř), což trvá asi 20 minut. Druhým ukazatelem je moment, kdy rýže přestává vstřebávat vývar.
  6. Asi v polovině doby vaření přidejte do rýže namočený šafrán i s tekutinou a dobře promíchejte, aby se barva a chuť rovnoměrně rozložily. Jakmile je rýže hotová, odstavte pánev z ohně.
  7. Přidejte zbytek másla a nastrouhaný parmazán, dobře promíchejte a podle potřeby dosolte. Dokonalé italské rizoto má krémovou konzistenci a při pohybu pánve tvoří vlny. Jídlo ihned podávejte, nejlépe na předehřátých talířích.

Recepty z rajčat: Bruschetta, rajčatová polévka, slaný koláč s rajčaty

Recepty

Focaccia

Tradiční italský chléb focaccia (čti „fokáča“) je měkký uvnitř a křupavý na povrchu. Často se ochucuje bylinkami, olivovým olejem a solí. Zdobí se olivami a sušenými rajčaty.

Foto: Profimedia.cz

Focaccia

INGREDIENCE:
Na těsto:
500 g hladké mouky325 ml teplé vody
10 g soli 60 ml olivového oleje (+ na vymazání a potírání)
7 g sušeného droždí 1//2 lžičky nasekaného rozmarýnu
1 lžíce cukru krupice
Volitelné do těsta:
olivy, sušená rajčata, česnek, cibule, tymián
Na povrch:
hrubá mořská sůl, čerstvý rozmarýn i jiné bylinky, cherry rajčata

POSTUP:

V míse smíchejte suché ingredience. Přilijte vodu, olej a vymíchejte hladké těsto, do nějž zapracujte zvolené přísady. Těsto přendejte do mírně naolejované mísy, zakryjte čistou utěrkou či potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.

Poté plech potřete olivovým olejem a na něj vyklopte těsto. Rozprostřete ho a prsty v něm vytvořte důlky. Zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut. Vykynuté potřete olivovým olejem, posypte hrubou mořskou solí a rozmarýnem. Ozdobte.

Předehřejte troubu na 220 °C a focacciu pečte 20 až 25 minut, dokud není zlatavá a křupavá. Hotovou nechte lehce zchladnout na mřížce, poté ji nakrájejte a podávejte.

TIP: Skvělou focacciu upečete i v remosce. V tom případě můžete vynechat druhé kynutí (proběhne během doby, než remoska těsto zahřeje). Uvedené množství pečte nadvakrát.

Recepty s těstovinami z celého světa

Recepty

Cannoli siciliani

Slavné sicilské trubičky cannoli siciliani (čti „kanoli siciliany“) jsou z křupavého těsta a naplněné ricottovým krémem.

Foto: Profimedia.cz

Cannoli siciliani

INGREDIENCE:
Na těsto:
2 šálky hladké mouky 1 vejce
1 lžíce cukru 1/2 šálku suchého bílého vína (např. Marsala)
1/2 lžičky soli 1 lžíce bílého vinného octa
1/2 lžičky skořiceolej na smažení (cca 700 ml)
2 lžíce změklého másla
Na náplň:
2 šálky ricotty 2 lžíce hrubě nastrouhané čokolády
3/4 šálku moučkového cukru (+ na posypání) 1 lžíce nasekané kandované pomerančové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
Ozdoba:
nasekané pistácie

POSTUP:

  1. Těsto: V míse robotu smíchejte mouku, cukr, sůl a skořici. Přidejte změklé máslo a hnětačem zpracujte základ těsta. Přidejte vejce, víno a vinný ocet. Nástavcem na hnětení vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň hodinu.
  2. Odpočinuté těsto rozválejte na tenkou placku. Vykrájejte kruhy o průměru 10 cm. Placičky namotejte na cukrářské kovové trubičky. Spoje potřete vodou nebo vajíčkem, aby se dobře slepily. V hlubokém kastrolu rozehřejte olej na cca 170 °C. Smažte těsto na trubičkách do zlatova, asi 3 minuty. Nechte je okapat na papírových utěrkách a vychladnout.
  3. Náplň: Ricottu vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou a nechte odkapat přebytečnou tekutinu. Odkapanou ricottu, moučkový cukr a vanilkový extrakt ušlehejte. Přidejte čokoládové kousky a kandovanou kůru.

TIP: Cannoli je nejlepší podávat čerstvě naplněné, aby těsto zůstalo křupavé. Konce namočte do nasekaných pistácií a trubičky pocukrujte.

Inspirace na chutný oběd nejen na chalupě

Recepty
Související témata:
Focaccia

Související články

Recepty na levná jídla z drahých surovin

Krevety, tuňák, svíčková, to není nic pro mě… Nemůžu si je dovolit. Naučte se s námi kupovat dekagramy místo kilogramů a vykouzlit zázraky, které nezruinují...

Recepty s těstovinami z celého světa

Se známým šéfkuchařem Radkem Davidem se vydáme na kulinární cestu za nejlepšími těstovinami. První recept nás zavede do daleké Asie, podíváme se na jih Itálie...

Výběr článků

Načítám