Hlavní obsah

Recepty na nakládané okurky do lednice, tzatziki a okurkovou margaritu

Možná už také nevíte, co s okurkami, které se vám urodily, a tak hledáte nějaký další recept, který vám je pomůže zužitkovat. Výhodou těchto receptů je, že se do nich hodí i přerostlé okurky.

Foto: Profimedia.cz

Nakládané okurky

Článek

Nakládané okurky do lednice

Takto naložené okurky vydrží v lednici asi tři až čtyři týdny, takže budete mít dostatek času je zužitkovat.

INGREDIENCE
1 šálek plátků okurek
¾ šálku horké vody
¾ šálku jablečného octa
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
2 polévkové lžíce čerstvého kopru

POSTUP:

  1. V misce smíchejte horkou vodu, jablečný ocet, sůl a cukr, dokud se úplně nerozpustí. Zálivku nechte vychladnout.
  2. Plátky okurky vložte do velké sklenice s dostatečným prostorem nahoře. Posypte čerstvým koprem a zalijte nálevem.
  3. Nádobu uzavřete víčkem a protřepejte, aby se ingredience důkladně propojily.
  4. Uchovejte v lednici 3 až 4 týdny.

Tzatziki

INGREDIENCE
500 g bílého jogurtu řeckého typumáta
1 salátová okurkacitron
1 polévková lžíce koprupepř
3 stroužky česnekusůl
3 polévkové lžíce olivového oleje

POSTUP:

  1. Jogurt dejte do mísy.
  2. Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte na struhadle a vymačkejte.
  3. Následně okurku spolu s nasekaným koprem, mátou, česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmíchejte do jogurtu.
  4. Podle chuti opepřete a osolte.
  5. Podávejte ozdobené bylinkami, případně s půlkou citronu na dochucení.

Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin

Recepty

Okurková margarita

Foto: Profimedia.cz

Okurková margarita

INGREDIENCE
led
4 cl tequily
1,5 cl láku na okurky (lze využít zbytek láku z předchozího receptu)
1,5 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy
1 cl Triple Sec (jemně nahořklý pomerančový likér, např. Cointreau)
2 lžičky cukru
1 až 2 plátky okurek na ozdobu
pár kapek chilli omáčky (volitelné)

POSTUP:

  1. Dejte všechny přísady do koktejlového šejkru a pořádně protřepejte.
  2. Přeceďte margaritu přes sítko do sklenice naplněné ledem.
  3. Ozdobte plátky okurky, případně limetky.

Tip: Pro větší chuť a texturu potřete okraj sklenice hrubou solí nebo cukrem.

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Recepty

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám