Hlavní obsah

Recepty na levná jídla z drahých surovin

Krevety, tuňák, svíčková, to není nic pro mě… Nemůžu si je dovolit. Naučte se s námi kupovat dekagramy místo kilogramů a vykouzlit zázraky, které nezruinují vaši peněženku.

Foto: Profimedia.cz

Těstoviny s lososem

Článek

Těstoviny s lososem

INGREDIENCE:
balíček špaget nebo jiných těstovin (500 g)100 g másla
100-150 g čerstvého lososa 50 g parmazánu
4 lžíce olivového oleje sůl
2-4 rajčata bazalka

POSTUP:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (na skus). Lososa nakrájejte na menší kostky a orestujte na olivovém oleji v hluboké pánvi (stačí minuta).
  2. Přihoďte spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, nakonec máslo. Restujte, až se máslo rozpustí.
  3. Do pánve vyklopte uvařené scezené špagety a důkladně je promíchejte se základem. Porce ozdobte nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.

Kouzlo minimalismu

Do těstovin stačí přidat 50 g lososa na osobu (cca 20 Kč), do velké mísy salátu 100 g orestované svíčkové (80 Kč) a ze 100 g tuňáka (60 Kč) vytvoříte poke bowl pro čtyři lidi. Podobně jako 100 g parmazánu promění obyčejné palačinky se špenátem v mimořádné jídlo.

Hráškový krém s krevetami

Foto: Profimedia.cz

Hráškový krém s krevetami

INGREDIENCE:
400 g mraženého hrášku 1 lžíce másla
8 velkých krevet 200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce olivového oleje sůl
1 cibule pepř
500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
K podávání
citron koriandr či petrželka na ozdobu
máta nebo pažitka krutony dle chuti

POSTUP:

  1. Krevety: V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte krevety a osolte je a smažte asi 2-3 minuty. Poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
  2. Hráškový krém: Do stejné pánve přidejte zbylý olej, máslo a orestujte cibuli, až zesklovatí. Přisypejte mražený hrášek a základ zalijte osoleným vývarem. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a vařte asi 8 minut, dokud hrášek není měkký.
  3. Odstavte z plotny, přidejte mátu a smetanu (trošku smetany odložte na ozdobu) a rozmixujte do hladké konzistence. Dochuťte a přeceďte přes husté síto. Krém ještě přihřejte, ale už nevařte. Nalijte do hlubokých talířů.
  4. Na každou porci přidejte několik krevet. Ozdobte mátou, nasekanou petrželkou nebo koriandrem a smetanou.

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty

Nadýchaná roláda s uzeným lososem

Hodí se jako lehká večeře nebo občerstvení pro hosty.

Foto: Profimedia.cz

Nadýchaná roláda s uzeným lososem

INGREDIENCE:
4 vejce podle potřeby troška mléka
5-6 lžic hladké mouky olej
50 g bílého jogurtu sůl
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
100 g sýru Philadelphia
150 g žervé hrst kopru
150 g uzeného lososa špetka soli
K podávání:
pečivo ledový nebo hlávkový salát

POSTUP:

  1. Korpus: Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Zvlášť ušlehejte žloutky s jogurtem a solí, postupně přimíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka přidejte sníh.
  2. Těsto vlijte na pečicí papír potřený olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 12 až 15 minut. Upečený plát srolujte i s papírem a nechte vychladnout.
  3. Náplň: Sýry ušlehejte metličkovým mixérem se solí, přidejte nasekaný kopr.
  4. Dokončení: Korpus podélně rozřízněte a každou polovinu namažte připravenou náplní. Na ni rozložte lososa a zarolujte dvě rolády (při rolování sloupněte papír).
  5. Zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v lednici.

Tortellini s parmazánem

Tortellini jsou italské plněné taštičky stočené do tvaru prstýnků. Můžete je nahradit snadnějším tvarem a udělat ravioli, taštičky ve tvaru čtverečků. Nejdražší surovinou v receptu je parmazán, voňavý tvrdý italský sýr s nasládle ořechovou lahodnou chutí. Jeho alternativou je Grana Padano, sýr podobné chuti, jenž se odlišuje příjemně zrnitou strukturou.

Foto: Profimedia.cz

Tortellini s parmazánem

INGREDIENCE:
Na těstoviny:4 vejce
200 g hladké mouky (+ na podsypávání) špetka soli
200 g semolinové mouky 4 lžíce olivového oleje
Náplň:
300 g špenátu (čerstvého nebo zmrazeného) sůl
200 g ricotty 3 lžíce oleje
2 stroužky česneku
Omáčka:
1 šálek smetany ke šlehání 2-4 stroužky česneku
100 g parmazánu špetka nastrouhaného muškátového oříšku
100 g tvrdého sýra (např. čedar, ementál, gruyěre) sůl
2 lžíce másla čerstvě mletá bazalka k podávání

POSTUP:

  1. Těstoviny: Na válu smíchejte mouky se solí. Ve středu hromádky udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce a přidejte olej. Pomalu začněte míchat vejce s moukou, postupně přidávejte mouku z okrajů do středu a zpracovávejte, dokud nevytvoříte hladké těsto.
  2. Vypracujte z něj hladkou kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout asi 30 minut.
  3. Odpočinuté těsto rozdělte na menší stejně velké díly. Z každého pak rozválejte placku, kterou zpracujete ve strojku na těstoviny.
  4. Placky můžete rozválet i ručně, válečkem, ale je to pracné. Z těsta pak připravíte taštičky podle své volby. Můžete použít tvořítko nebo plnit nakrájené čtverce.
  5. Náplň: Pokud používáte čerstvý špenát, spařte ho ve vroucí vodě a poté ho důkladně osušte a jemně nasekejte. Mražený orestujte na oleji a nechte vydusit vodu. Poté smíchejte vychladlý špenát, ricottu, nasekaný česnek a sůl.
  6. Formování tortellini: Těsto rozválejte na tenké placky a rádýlkem na těsto rozkrájejte na čtverce. Na každý čtverec položte malou lžičku náplně. Přeložte každý čtverec po úhlopříčce na polovinu, takže vznikne trojúhelník, a pečlivě stiskněte okraje, aby náplň nevytekla.
  7. Otočte spodní rohy trojúhelníku směrem k sobě a spojte je, aby vytvořily kruh. Stiskněte okraje, aby dobře držely.
  8. Dokončení: V hrnci s osolenou vroucí vodou vařte těstoviny asi 3 minuty nebo dokud nevyplavou na hladinu a nezačnou se pomalu vařit. Poté je vyndejte děrovanou naběračkou a nechte v cedníku okapat.
  9. Omáčka: Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte máslo a zpěňte na něm stroužky česneku (nesmí zhnědnout). Přidejte smetanu a nechte omáčku zahřát, aniž byste ji přivedli k varu.
  10. Pomalu přidávejte nastrouhaný parmazán a tvrdý sýr. Stále míchejte, dokud se sýry úplně nerozpustí a omáčka nebude hladká.
  11. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Omáčku nechte chvíli odstát, aby zhoustla. Poté k ní přidejte uvařené těstoviny a zlehka vše promíchejte. Porce ozdobte bazalkou.

TIP: Těsto na tortellini či ravioli můžete obarvit špenátem na zeleno a taštičky podávat posypané strouhaným sýrem a přelité máslem nebo s oloupanými orestovanými rajčaty a bazalkou či jinými bylinkami.

Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody

Recepty

Poke bowl

Miska plná dobrot se do světa dostala z Japonska přes Havaj. Základ tvoří vařená rýže ochucená octem. Hlavními přísadami jsou čerstvé syrové ryby (tuňák, losos), zelenina a řasy nori. K dochucení se používá sójová omáčka, nakládaný zázvor a wasabi. Variací existuje ohromné množství. Jestli nejíte syrové ryby, nahraďte syrového tuňáka konzervovaným.

Foto: Profimedia.cz

Poke bowl

INGREDIENCE:
320-400 g rýže 100 g řas wakame
1 lžička soli svazek ředkviček
2 lžíce sushi octa 1 salátová okurka
2 lžičky cukru 1 avokádo
150 g syrového tuňáka1 červená kapie
200 g fazolek edamame (povařené čerstvé nebo z konzervy)opražený sezam (nemusí být)
K podávání:
nakládaný zázvor wasabi
sójová omáčka limeta

POSTUP:

  1. Rýži uvařte v mírně osolené vodě, ještě horkou dochuťte sushi octem a cukrem. Rybu a zeleninu nakrájejte.
  2. Rýži dejte do misek, měla by se podávat vlažná až teplá. Pokryjte ji studenými přísadami. Povrch můžete posypat opraženým sezamem. Podávejte s uvedenými ochucovadly.

TIP: Přísady kombinujte podle chuti a sezony. Vegetariáni mohou použít tofu, avokádo a vejce natvrdo. Ze zeleniny a ovoce se skvěle hodí i mladá cuketa, cherry rajčata, grilovaná mrkev či nakrájené jablko.

Vietnamská kuchyně u vás doma

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám