Článek
Těstoviny s lososem
INGREDIENCE: | |
---|---|
balíček špaget nebo jiných těstovin (500 g) | 100 g másla |
100-150 g čerstvého lososa | 50 g parmazánu |
4 lžíce olivového oleje | sůl |
2-4 rajčata | bazalka |
POSTUP:
- Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (na skus). Lososa nakrájejte na menší kostky a orestujte na olivovém oleji v hluboké pánvi (stačí minuta).
- Přihoďte spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, nakonec máslo. Restujte, až se máslo rozpustí.
- Do pánve vyklopte uvařené scezené špagety a důkladně je promíchejte se základem. Porce ozdobte nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.
Kouzlo minimalismu
Do těstovin stačí přidat 50 g lososa na osobu (cca 20 Kč), do velké mísy salátu 100 g orestované svíčkové (80 Kč) a ze 100 g tuňáka (60 Kč) vytvoříte poke bowl pro čtyři lidi. Podobně jako 100 g parmazánu promění obyčejné palačinky se špenátem v mimořádné jídlo.
Hráškový krém s krevetami
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 g mraženého hrášku | 1 lžíce másla |
8 velkých krevet | 200 ml smetany ke šlehání |
3 lžíce olivového oleje | sůl |
1 cibule | pepř |
500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru | |
K podávání | |
citron | koriandr či petrželka na ozdobu |
máta nebo pažitka | krutony dle chuti |
POSTUP:
- Krevety: V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte krevety a osolte je a smažte asi 2-3 minuty. Poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Hráškový krém: Do stejné pánve přidejte zbylý olej, máslo a orestujte cibuli, až zesklovatí. Přisypejte mražený hrášek a základ zalijte osoleným vývarem. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a vařte asi 8 minut, dokud hrášek není měkký.
- Odstavte z plotny, přidejte mátu a smetanu (trošku smetany odložte na ozdobu) a rozmixujte do hladké konzistence. Dochuťte a přeceďte přes husté síto. Krém ještě přihřejte, ale už nevařte. Nalijte do hlubokých talířů.
- Na každou porci přidejte několik krevet. Ozdobte mátou, nasekanou petrželkou nebo koriandrem a smetanou.
Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky
Nadýchaná roláda s uzeným lososem
Hodí se jako lehká večeře nebo občerstvení pro hosty.
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 vejce | podle potřeby troška mléka |
5-6 lžic hladké mouky | olej |
50 g bílého jogurtu | sůl |
1 lžička prášku do pečiva | |
Náplň: | |
100 g sýru Philadelphia | |
150 g žervé | hrst kopru |
150 g uzeného lososa | špetka soli |
K podávání: | |
pečivo | ledový nebo hlávkový salát |
POSTUP:
- Korpus: Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Zvlášť ušlehejte žloutky s jogurtem a solí, postupně přimíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka přidejte sníh.
- Těsto vlijte na pečicí papír potřený olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 12 až 15 minut. Upečený plát srolujte i s papírem a nechte vychladnout.
- Náplň: Sýry ušlehejte metličkovým mixérem se solí, přidejte nasekaný kopr.
- Dokončení: Korpus podélně rozřízněte a každou polovinu namažte připravenou náplní. Na ni rozložte lososa a zarolujte dvě rolády (při rolování sloupněte papír).
- Zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v lednici.
Tortellini s parmazánem
Tortellini jsou italské plněné taštičky stočené do tvaru prstýnků. Můžete je nahradit snadnějším tvarem a udělat ravioli, taštičky ve tvaru čtverečků. Nejdražší surovinou v receptu je parmazán, voňavý tvrdý italský sýr s nasládle ořechovou lahodnou chutí. Jeho alternativou je Grana Padano, sýr podobné chuti, jenž se odlišuje příjemně zrnitou strukturou.
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těstoviny: | 4 vejce |
200 g hladké mouky (+ na podsypávání) | špetka soli |
200 g semolinové mouky | 4 lžíce olivového oleje |
Náplň: | |
300 g špenátu (čerstvého nebo zmrazeného) | sůl |
200 g ricotty | 3 lžíce oleje |
2 stroužky česneku | |
Omáčka: | |
1 šálek smetany ke šlehání | 2-4 stroužky česneku |
100 g parmazánu | špetka nastrouhaného muškátového oříšku |
100 g tvrdého sýra (např. čedar, ementál, gruyěre) | sůl |
2 lžíce másla | čerstvě mletá bazalka k podávání |
POSTUP:
- Těstoviny: Na válu smíchejte mouky se solí. Ve středu hromádky udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce a přidejte olej. Pomalu začněte míchat vejce s moukou, postupně přidávejte mouku z okrajů do středu a zpracovávejte, dokud nevytvoříte hladké těsto.
- Vypracujte z něj hladkou kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout asi 30 minut.
- Odpočinuté těsto rozdělte na menší stejně velké díly. Z každého pak rozválejte placku, kterou zpracujete ve strojku na těstoviny.
- Placky můžete rozválet i ručně, válečkem, ale je to pracné. Z těsta pak připravíte taštičky podle své volby. Můžete použít tvořítko nebo plnit nakrájené čtverce.
- Náplň: Pokud používáte čerstvý špenát, spařte ho ve vroucí vodě a poté ho důkladně osušte a jemně nasekejte. Mražený orestujte na oleji a nechte vydusit vodu. Poté smíchejte vychladlý špenát, ricottu, nasekaný česnek a sůl.
- Formování tortellini: Těsto rozválejte na tenké placky a rádýlkem na těsto rozkrájejte na čtverce. Na každý čtverec položte malou lžičku náplně. Přeložte každý čtverec po úhlopříčce na polovinu, takže vznikne trojúhelník, a pečlivě stiskněte okraje, aby náplň nevytekla.
- Otočte spodní rohy trojúhelníku směrem k sobě a spojte je, aby vytvořily kruh. Stiskněte okraje, aby dobře držely.
- Dokončení: V hrnci s osolenou vroucí vodou vařte těstoviny asi 3 minuty nebo dokud nevyplavou na hladinu a nezačnou se pomalu vařit. Poté je vyndejte děrovanou naběračkou a nechte v cedníku okapat.
- Omáčka: Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte máslo a zpěňte na něm stroužky česneku (nesmí zhnědnout). Přidejte smetanu a nechte omáčku zahřát, aniž byste ji přivedli k varu.
- Pomalu přidávejte nastrouhaný parmazán a tvrdý sýr. Stále míchejte, dokud se sýry úplně nerozpustí a omáčka nebude hladká.
- Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Omáčku nechte chvíli odstát, aby zhoustla. Poté k ní přidejte uvařené těstoviny a zlehka vše promíchejte. Porce ozdobte bazalkou.
TIP: Těsto na tortellini či ravioli můžete obarvit špenátem na zeleno a taštičky podávat posypané strouhaným sýrem a přelité máslem nebo s oloupanými orestovanými rajčaty a bazalkou či jinými bylinkami.
Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody
Poke bowl
Miska plná dobrot se do světa dostala z Japonska přes Havaj. Základ tvoří vařená rýže ochucená octem. Hlavními přísadami jsou čerstvé syrové ryby (tuňák, losos), zelenina a řasy nori. K dochucení se používá sójová omáčka, nakládaný zázvor a wasabi. Variací existuje ohromné množství. Jestli nejíte syrové ryby, nahraďte syrového tuňáka konzervovaným.
INGREDIENCE: | |
---|---|
320-400 g rýže | 100 g řas wakame |
1 lžička soli | svazek ředkviček |
2 lžíce sushi octa | 1 salátová okurka |
2 lžičky cukru | 1 avokádo |
150 g syrového tuňáka | 1 červená kapie |
200 g fazolek edamame (povařené čerstvé nebo z konzervy) | opražený sezam (nemusí být) |
K podávání: | |
nakládaný zázvor | wasabi |
sójová omáčka | limeta |
POSTUP:
- Rýži uvařte v mírně osolené vodě, ještě horkou dochuťte sushi octem a cukrem. Rybu a zeleninu nakrájejte.
- Rýži dejte do misek, měla by se podávat vlažná až teplá. Pokryjte ji studenými přísadami. Povrch můžete posypat opraženým sezamem. Podávejte s uvedenými ochucovadly.
TIP: Přísady kombinujte podle chuti a sezony. Vegetariáni mohou použít tofu, avokádo a vejce natvrdo. Ze zeleniny a ovoce se skvěle hodí i mladá cuketa, cherry rajčata, grilovaná mrkev či nakrájené jablko.