Článek
Steak s pivním dipem
INGREDIENCE: | |
---|---|
600 g hovězího rib eye steaku | sůl, pepř |
snítka rozmarýnu | 2 stroužky česneku |
snítka tymiánu | olivový olej |
Pivní dip: | |
1 šálek kečupu | podle chuti worcester |
1 šálek dijonské hořčice | česnek |
1 šálek majonézy | sůl |
1/2 šálku whisky | cukr |
1/2 šálku olivového oleje | vinný ocet |
1/2 šálku černého piva (Svijanská kněžna) | bylinky |
POSTUP:
- Rozmarýn, tymián a česnek nasekejte najemno. Steak osolte, opepřete a potřete bylinkami s česnekem, pak ho nechte odpočinout v pokojové teplotě.
- Steak na velkém žáru opečte z obou stran a nechte zakrytý v teple odpočinout 10 minut, aby nevytekla šťáva. Teprve poté ostrým nožem nakrájejte plátky.
- Záleží na chuti, jak chcete maso připravit, ale pozor, aby se steak zbytečně nepřepekl. Hovězí každopádně může zůstat krvavé, např. medium se griluje (podle velikosti) 3 až 4 minuty z každé strany.
- Pivní dip: Všechny přísady smíchejte a ušlehejte.
TIP: Šéfkuchař Hynek Vávra před grilováním namarinované steaky zavakuuje a nechává je dvě hodiny ve vodní lázni.
Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Burger z červené čočky

Burger z červené čočky
INGREDIENCE: | |
---|---|
3 lžíce olivového oleje | strouhanka na zahuštění |
2 lžičky mletého římského kmínu | 1 vejce |
1/2 lžičky mletého koriandru | listová petržel |
1 šalotka | čerstvý koriandr |
150 g červené čočky | čerstvě mletý pepř |
300 g zeleninového vývaru | sůl |
1 větší mrkev | olej |
POSTUP:
- Na pánvi rozpalte olej a restujte nadrobno nakrájenou cibuli do zesklovatění. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, dál restujte, po třech minutách přidejte koření.
- Zarestujte, promíchejte, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte čočku. Vařte 20 minut, až se odvaří tekutina.
- Do vychladlé hmoty přidejte vejce, bylinky, pepř, sůl i strouhanku a vytvořte placičky. Proložte je fólií a dejte na půl hodiny do lednice. Čočkové burgery grilujte potřené olejem na rozpáleném grilu, z každé strany zhruba tři minuty.
Mleté maso: Recepty na skotské vejce, babiččinu sekanou, čevapčiči, lasagne

Halloumi špízy
Halloumi je řecký sýr, který vrže mezi zuby. Na grilu se nerozteče, ale vytvoří se na něm výborná krusta. Dá se péct i v troubě.

Halloumi špízy
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g halloumi sýru | pepř |
2 mladé menší cukety nebo 4 malé | cukr |
500 g cherry rajčat | 1 citron |
pár snítek bazalky | menší šálek olivového oleje |
sůl | 1 chilli paprička |
POSTUP:
- Halloumi nakrájejte na centimetrové kostky a obalte je v najemno nakrájené chilli papričce. Cuketu nakrájejte na podobně velké kousky.
- Bazalku nakrájejte najemno a smíchejte se solí, pepřem, cukrem, olivovým olejem, citronovou kůrou a citronovou šťávou.
- Halloumi, cuketu a cherry rajčátka střídavě napichujte na špejle a poté několik minut marinujte v ochuceném oleji. Grilujte dozlatova.
Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Jehněčí kotletky na rozmarýnu a česneku

Jehněčí kotletky na rozmarýnu a česneku
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 kg jehněčího hřebínku (kotletky) | 20 g dijonské hořčice |
sůl | olivový olej na potření |
pepř | |
Krusta: | |
100 g vyloupaných pistácií | sůl |
50 g parmezánu | pepř |
50 g strouhanky | malý svazek petrželky |
4 stroužky česneku | pár snítek rozmarýnu, tymiánu, bazalky a saturejky |
100 ml olivového oleje | |
K podávání: | |
grilovaná zelenina (cuketa, paprika, cibule, rajčata, kukuřice) s olivovým olejem | pečené brambory se slaninou |
POSTUP:
- Hřebínek v celku nasolte, opepřete, potřete olivovým olejem, přidejte rozmarýn a nechte marinovat v lednici hodinu až dvě. Všechny ingredience na krustu rozmixujte, aby vznikla hustá pasta.
- Žebírka (stále v celku) osušte, opečte zprudka nad ohněm grilu na pánvi ze všech stran a pomažte hořčicí. Poté hřebínek obalte v připravené krustě.
- Pečte ho na grilu na menším žáru, stranou od ohně, přiklopený, 8 až 12 minut podle velikosti. Maso obracejte co nejméně.
- Před porcováním nechte hřebínek 10 minut odpočinout. Pak nakrájejte ostrým nožem kotletky. Měly by být uvnitř růžové, šťavnaté.
- Zeleninu nakrájejte, potřete olivovým olejem a ogrilujte. Před podáváním posolte.
- Brambory nechte předvařit do poloměkka, poté je nařízněte do poloviny, zvenčí i zevnitř potřete olejem a na grilu dopečte dozlatova. Posypejte je vyškvařenými kostičkami slaniny.
TIP: K masu a bramborám se hodí bílý jogurt smíchaný s česnekem, můžete ho zahustit krémovým tvarohem.
Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Krkovice v pivní marinádě

Krkovice v pivní marinádě
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 silné plátky krkovice (a 200 až 300 g) | |
Marináda: | |
4 lžíce olivového oleje | 1 lžíce sójové omáčky tmavé |
100 ml piva – polotmavé Svijany Fanda nebo světlé Svijanský máz | 1 lžíce rajčatového protlaku |
2 lžíce balzamik. octa | 3 stroužky česneku |
1 lžíce medu | pár kapek citronu |
1 lžička cukru | sůl |
1 lžíce dijonské hořčice | pepř |
Bylinkové máslo: | |
200 g másla | bylinky (tymián, rozmarýn, estragon, petrželka, máta ap.) |
1 lžíce olivového oleje | sůl |
2 stroužky česneku | čerstvě mletý pepř |
POSTUP:
- Všechny přísady na marinádu smíchejte a prošlehejte metličkou. Plátky krkovice jen lehce naklepejte a ponořte do marinády, kde je nechte minimálně dvě hodiny.
- Poté je grilujte nejdříve zprudka, poté volněji z každé strany asi tři minuty. Vepřové by mělo zůstat uvnitř růžové, šťavnaté, ale na rozdíl od hovězího masa nesmí být krvavé.
- Hotové steaky nechte v teple na okraji grilu zakryté proležet asi deset minut, aby se vstřebala šťáva.
- Bylinkové máslo: Bylinky a česnek rozmixujte s olejem, přidejte sůl, pepř a směs ušlehejte s máslem. Máslo zabalte do potravinové fólie, utáhněte do tvaru válečku a dejte ztuhnout do lednice. Před podáváním steaků na každý položte ukrojené kolečko másla.
Tajná ingredience šéfkuchařů, díky které bude maso jemnější a chutnější

Trdlo na klacku

Trdlo na klacku
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g polohrubé mouky | 250 ml mléka |
80 g másla | 1 kostka droždí |
2 vejce | špetka soli |
3 lžíce moučkového cukru | skořicový cukr na obalení |
POSTUP:
- Mouku prosejte do velké mísy, uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, posypte ho lžící cukru a zakápněte 50 ml vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
- Po 30 minutách přidejte zbývající ingredience a vypracujte (v robotu) hladké těsto, které opět odložíte do tepla na půl hodiny. Těsto po této době nakyne, opět ho propracujte, ale jen zlehka rukou. Nechte dalších 10 minut odpočívat.
- Pak vyválejte placku, potřete ji olejem a rádlem nařežte pásky, které namotáte na kovové (kremrolové) trubičky. V lese můžete použít očištěnou větev, ale hrozí přilepení, proto ji potřete olejem. Můžete také použít velké vařečky.
- Na grilu je třeba mít trdelník ve vzduchu a otáčet s ním. Trdelník můžete už před pečením obalit ve skořicovém cukru.
- Upečená trdla sundejte z trubiček nebo jiných kulatin a opět obalte ve směsi vanilkového a skořicového cukru. Tradiční trdelník můžete péct také ve vyhřáté troubě, a to na 180 °C asi 8 minut.
Sladké i slané recepty s kokosem
