Hlavní obsah

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Grilování se neobejde bez vůně kouře, bez dobrých přátel, nápaditých receptů a také vychlazeného piva. Tentokrát jsme vařili se svijanským a přípravu hostiny si vzali na starost Hynek Vávra a Robert Skamene z restaurace Hliněná bašta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hovězí rib eye steak s pivním dipem

Článek

Steak s pivním dipem

INGREDIENCE:
600 g hovězího rib eye steaku sůl, pepř
snítka rozmarýnu 2 stroužky česneku
snítka tymiánu olivový olej
Pivní dip:
1 šálek kečupu podle chuti worcester
1 šálek dijonské hořčice česnek
1 šálek majonézy sůl
1/2 šálku whisky cukr
1/2 šálku olivového oleje vinný ocet
1/2 šálku černého piva (Svijanská kněžna)bylinky

POSTUP:

  1. Rozmarýn, tymián a česnek nasekejte najemno. Steak osolte, opepřete a potřete bylinkami s česnekem, pak ho nechte odpočinout v pokojové teplotě.
  2. Steak na velkém žáru opečte z obou stran a nechte zakrytý v teple odpočinout 10 minut, aby nevytekla šťáva. Teprve poté ostrým nožem nakrájejte plátky.
  3. Záleží na chuti, jak chcete maso připravit, ale pozor, aby se steak zbytečně nepřepekl. Hovězí každopádně může zůstat krvavé, např. medium se griluje (podle velikosti) 3 až 4 minuty z každé strany.
  4. Pivní dip: Všechny přísady smíchejte a ušlehejte.

TIP: Šéfkuchař Hynek Vávra před grilováním namarinované steaky zavakuuje a nechává je dvě hodiny ve vodní lázni.

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty

Burger z červené čočky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Burger z červené čočky

INGREDIENCE:
3 lžíce olivového oleje strouhanka na zahuštění
2 lžičky mletého římského kmínu 1 vejce
1/2 lžičky mletého koriandru listová petržel
1 šalotkačerstvý koriandr
150 g červené čočky čerstvě mletý pepř
300 g zeleninového vývaru sůl
1 větší mrkev olej

POSTUP:

  1. Na pánvi rozpalte olej a restujte nadrobno nakrájenou cibuli do zesklovatění. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, dál restujte, po třech minutách přidejte koření.
  2. Zarestujte, promíchejte, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte čočku. Vařte 20 minut, až se odvaří tekutina.
  3. Do vychladlé hmoty přidejte vejce, bylinky, pepř, sůl i strouhanku a vytvořte placičky. Proložte je fólií a dejte na půl hodiny do lednice. Čočkové burgery grilujte potřené olejem na rozpáleném grilu, z každé strany zhruba tři minuty.

Mleté maso: Recepty na skotské vejce, babiččinu sekanou, čevapčiči, lasagne

Recepty

Halloumi špízy

Halloumi je řecký sýr, který vrže mezi zuby. Na grilu se nerozteče, ale vytvoří se na něm výborná krusta. Dá se péct i v troubě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Halloumi špízy

INGREDIENCE:
100 g halloumi sýru pepř
2 mladé menší cukety nebo 4 malé cukr
500 g cherry rajčat 1 citron
pár snítek bazalkymenší šálek olivového oleje
sůl 1 chilli paprička

POSTUP:

  1. Halloumi nakrájejte na centimetrové kostky a obalte je v najemno nakrájené chilli papričce. Cuketu nakrájejte na podobně velké kousky.
  2. Bazalku nakrájejte najemno a smíchejte se solí, pepřem, cukrem, olivovým olejem, citronovou kůrou a citronovou šťávou.
  3. Halloumi, cuketu a cherry rajčátka střídavě napichujte na špejle a poté několik minut marinujte v ochuceném oleji. Grilujte dozlatova.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Jehněčí kotletky na rozmarýnu a česneku

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jehněčí kotletky na rozmarýnu a česneku

INGREDIENCE:
1 kg jehněčího hřebínku (kotletky) 20 g dijonské hořčice
sůl olivový olej na potření
pepř
Krusta:
100 g vyloupaných pistácií sůl
50 g parmezánu pepř
50 g strouhanky malý svazek petrželky
4 stroužky česnekupár snítek rozmarýnu, tymiánu, bazalky a saturejky
100 ml olivového oleje
K podávání:
grilovaná zelenina (cuketa, paprika, cibule, rajčata, kukuřice) s olivovým olejem pečené brambory se slaninou

POSTUP:

  1. Hřebínek v celku nasolte, opepřete, potřete olivovým olejem, přidejte rozmarýn a nechte marinovat v lednici hodinu až dvě. Všechny ingredience na krustu rozmixujte, aby vznikla hustá pasta.
  2. Žebírka (stále v celku) osušte, opečte zprudka nad ohněm grilu na pánvi ze všech stran a pomažte hořčicí. Poté hřebínek obalte v připravené krustě.
  3. Pečte ho na grilu na menším žáru, stranou od ohně, přiklopený, 8 až 12 minut podle velikosti. Maso obracejte co nejméně.
  4. Před porcováním nechte hřebínek 10 minut odpočinout. Pak nakrájejte ostrým nožem kotletky. Měly by být uvnitř růžové, šťavnaté.
  5. Zeleninu nakrájejte, potřete olivovým olejem a ogrilujte. Před podáváním posolte.
  6. Brambory nechte předvařit do poloměkka, poté je nařízněte do poloviny, zvenčí i zevnitř potřete olejem a na grilu dopečte dozlatova. Posypejte je vyškvařenými kostičkami slaniny.

TIP: K masu a bramborám se hodí bílý jogurt smíchaný s česnekem, můžete ho zahustit krémovým tvarohem.

Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Recepty

Krkovice v pivní marinádě

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krkovice v pivní marinádě

INGREDIENCE:
4 silné plátky krkovice (a 200 až 300 g)
Marináda:
4 lžíce olivového oleje 1 lžíce sójové omáčky tmavé
100 ml piva – polotmavé Svijany Fanda nebo světlé Svijanský máz 1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce balzamik. octa 3 stroužky česneku
1 lžíce medu pár kapek citronu
1 lžička cukru sůl
1 lžíce dijonské hořčice pepř
Bylinkové máslo:
200 g másla bylinky (tymián, rozmarýn, estragon, petrželka, máta ap.)
1 lžíce olivového oleje sůl
2 stroužky česneku čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. Všechny přísady na marinádu smíchejte a prošlehejte metličkou. Plátky krkovice jen lehce naklepejte a ponořte do marinády, kde je nechte minimálně dvě hodiny.
  2. Poté je grilujte nejdříve zprudka, poté volněji z každé strany asi tři minuty. Vepřové by mělo zůstat uvnitř růžové, šťavnaté, ale na rozdíl od hovězího masa nesmí být krvavé.
  3. Hotové steaky nechte v teple na okraji grilu zakryté proležet asi deset minut, aby se vstřebala šťáva.
  4. Bylinkové máslo: Bylinky a česnek rozmixujte s olejem, přidejte sůl, pepř a směs ušlehejte s máslem. Máslo zabalte do potravinové fólie, utáhněte do tvaru válečku a dejte ztuhnout do lednice. Před podáváním steaků na každý položte ukrojené kolečko másla.

Tajná ingredience šéfkuchařů, díky které bude maso jemnější a chutnější

Recepty

Trdlo na klacku

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trdlo na klacku

INGREDIENCE:
500 g polohrubé mouky250 ml mléka
80 g másla 1 kostka droždí
2 vejce špetka soli
3 lžíce moučkového cukru skořicový cukr na obalení

POSTUP:

  1. Mouku prosejte do velké mísy, uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, posypte ho lžící cukru a zakápněte 50 ml vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. Po 30 minutách přidejte zbývající ingredience a vypracujte (v robotu) hladké těsto, které opět odložíte do tepla na půl hodiny. Těsto po této době nakyne, opět ho propracujte, ale jen zlehka rukou. Nechte dalších 10 minut odpočívat.
  3. Pak vyválejte placku, potřete ji olejem a rádlem nařežte pásky, které namotáte na kovové (kremrolové) trubičky. V lese můžete použít očištěnou větev, ale hrozí přilepení, proto ji potřete olejem. Můžete také použít velké vařečky.
  4. Na grilu je třeba mít trdelník ve vzduchu a otáčet s ním. Trdelník můžete už před pečením obalit ve skořicovém cukru.
  5. Upečená trdla sundejte z trubiček nebo jiných kulatin a opět obalte ve směsi vanilkového a skořicového cukru. Tradiční trdelník můžete péct také ve vyhřáté troubě, a to na 180 °C asi 8 minut.

Sladké i slané recepty s kokosem

Recepty
Související témata:
Trdelník

Výběr článků

Načítám