Článek
Linecké slepované
Můžete je připravit i bez mléka. Tohle je naprosto univerzální linecké těsto na slepované cukroví, košíčky, tartaletky a podobné pečivo.
INGREDIENCE: | |
---|---|
Linecké kolečko: | |
160 g chlebové bezlepkové mouky Schär mix bread + na pomoučnění válu | špetka soli |
25 g vanilkového pudinkového prášku | na špičku nože vanilky z vanilkového lusku |
75 g jemné mandlové mouky | 1 celé vejce (velikost M) |
1 lžička kůry z bio citronu | 80 gramů másla (nebo 90 g Rama plant base kostka) |
Na slepení: | |
300 g malinový nebo ostružinový džem | |
Bezé kolečko: | |
3 bílky | 1 lžička jablečného nebo vinného octa |
pár kapek citronové šťávy | 1 lžíce nemletého máku |
200 g cukr krupice | 1 lžíce vanilkového pudinku |
50 g cukr moučka |
POSTUP:
- Linecká kolečka: Ve větší misce smícháte všechny sypké suroviny, citronovou kůru, na drobné kostičky pokrájený studený tuk a vejce. Rukou vyhnětete kompaktní těsto, které dohnětete na moukou lehce pomoučněné ploše. Zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici přes noc odpočinout.
- Druhý den si na lehce pomoučněné ploše vyválíte ještě vlažné těsto a vykrajujete drobná kolečka (cca 3 cm průměr, výška 0,3–0,5 cm), která opatrně skládáte na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu rozehřejte na 160 °C horký vzduch nebo 170 °C na běžný dolní a horní ohřev. Kousky pečte zhruba 12–15 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce, kolečka jsou totiž velmi křehká.
- Bezé kolečka: Vyšlehejte sníh ze 3 bílků s pár kapkami citronové šťávy, postupně zašlehejte nejprve práškový a pak krupicový cukr. Cukr přidávejte po třetinách, vždy, až se předešlá dávka rozpustí a bílky nedrhnou.
- Nakonec přidáte ocet, mák a prosátý pudinkový prášek. Opatrně promíchejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou kovovou špičkou. Hmotu vytlačte na pečicí papír do tvarů koleček, která mají být o trochu menší, než je výsledná velikost (nabudou).
- Pečte ve vyhřáté troubě na horký vzduch na 100 °C jednu hodinu. Pak troubu otevřete asi na 15 cm a nechte kolečka dosušit.
- Spojování: Linecké kolečko bohatě pomažte džemem a na ně pak položte sněhovou pusinku. V plechové dóze vydrží tři týdny.
TIP: Mandlovou mouku vyměňte za mleté lehce opražené lískové oříšky, kolečka spojujte lískooříškovou (bezmléčná se dá koupit v DM drogerii nebo v prodejně zdravé výživy) pomazánkou, zdobte terčíkem čokolády s opraženým oloupaným oříškem.
Recepty na vánoční cukroví s ořechy
Mini štoly
Připravují se bez mléka.
INGREDIENCE: | |
---|---|
300 g chlebové mouky bez lepku Schár mix bread + trocha na pomoučení | na špičku nože mletého hřebíčku |
50 g mletých mandlí nebo mandlové mouky | špetka soli |
50 g jemné drcených mandlí | špetka muškátového oříšku |
50 g brusinek nebo menších rozinek | 720 g cukru moučka |
50 g jemné sekaných sušených meruněk | 450 g mandlového marcipánu |
50 kandované pomerančové kůry | 725 g Rama plant base kostka |
50 g kandované citronové kůry | 7 celých velkých vajec |
6 g xantanu | 2 bílky |
6 g kypřicího prášku | 2 polévkové lžíce tuzemáku |
½ lžičky skořice | |
Obalování: | |
7 lžiček kůry z bio citronu | 1 vanilkový prášek s pravou vanilkou |
7 lžiček kůry z bio pomeranče | 3 lžíce tuzemáku |
50 g moučkového cukru | 3 lžíce rozpuštěné Ramy |
POSTUP:
- Začněte tím, že sušené meruňky spaříte horkou vodou, abyste je zbavili siřičitanového konzervantu. Pak je osušte a jemně nasekejte.
- Všechny sypké suroviny smíchejte ve větší míse, přidejte nastrouhaný tuk a 50 gramů marcipánu, vejce, bílky a tuzemák. Rukama vyhnětete bochánek těsta.
- Těsto si rozdělíte na třetiny. Z každé na posypané ploše vyválíte plát tlustý asi půl centimetru a rádélkem rozdělíte na proužky široké zhruba 2 cm a dlouhé zhruba 7 cm.
- Na šířku proužku vložíte zhruba 10gramový váleček marcipánu (tenký a 7 cm dlouhý) a srolujete.
- Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 175 °C cca 20 minut. Po upečení ještě teplé potřete směsí tuzemáku a Ramy, pak ihned obalujte v moučkovém cukru ochuceném vanilkou a citronovou a pomerančovou kůrou. Skladujte v plechové dóze maximálně 2-3 týdny.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Arašídové rohlíčky
Recept je veganský
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g chlebové mouky bez lepku Schär mix bread + trochu na pomoučnění válu a do formiček | 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou |
30 g mandlové mouky | 50 g hořké čokolády rozpuštěné |
40 g jemně sekaných nesolených arašídů | 80 g tuku Rama plant base kostka |
špetka soli | 60 g arašídového másla |
50 g hnědého třtinového cukru | 4 g xantanu |
Zdobení: | |
50 g sekaných arašídů | 100 g hořké čokoládové polevy |
POSTUP:
- Ve větší misce smíchejte všechny sypké suroviny i xantan, přidejte zchladlou čokoládu, na drobné kostičky pokrájený vlažný tuk a arašídové máslo. Rukou vyhnětete kompaktní těsto, dohnětete na lehce pomoučněné ploše.
- Zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici odpočinout maximálně 30 minut.
- Z těsta odebírejte kousky a v prstech vytvarujte zhruba tři centimetry velké rohlíčky. Pokud máte plechové formičky, těsto lehce obalte na pomoučené ploše v mouce a vmáčknete rovnoměrně do formičky.
- Pečte 12 až 15 minut na plechu vyloženém pečicím papírem v předem předehřáté troubě na 160 °C horký vzduch nebo 170 °C na běžný dolní a horní ohřev. Kousky lehce popraskají a rozvoní se.
- Pomocí vidličky je pokapejte ještě zatepla na plechu vychladlou rozpuštěnou čokoládou a posypte kousky arašídů. Nechte vychladnout. V plechové dóze vydrží tři týdny.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Perníkové linecké líné hospodyně
Připravuje se bez mléka.
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g chlebové mouky bez lepku Schär mix bread + na pomoučnění válu | ½ lžičky perníkového koření |
25 g vanilkového pudinkového prášku | špetka kypřicího prášku (2 g) |
75 g jemné mandlové mouky | 1 vejce velikosti M |
10 g kakaového prášku | 90 g Rama plant base kostky |
1 lžička kůry z bio citronu | 200 g malinového, rybízového nebo ostružinového džemu |
špetka soli | |
Zdobení: | |
30 gramů nasekaných mandlí | 50 g čokoládové polevy |
POSTUP:
- Ve větší misce smícháte všechny sypké suroviny, kakao, koření, na kostičky pokrájený studený tuk a vejce. Rukou vyhnětete kompaktní těsto, které dohnětete na lehce pomoučněné ploše. Zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici přes noc odpočinout.
- Těsto si rozdělte na třetiny. Jednu dejte na chvíli do mrazáku, ze zbylých dvou si na lehce pomoučeném pečicím papíru vyválejte těsto do obdélníku o tloušťce 3 milimetry.
- Je dobré si pod papír dát utěrku, aby to neklouzalo. Těsto po celé ploše potřete džemem a zbytek těsta nastrouhejte nahrubo rovnou na celou plochu koláče podobně jako drobenku.
- Prázdná místa zasypte nasekanými mandlemi a dejte na 15 minut vychladit. Po vychladnutí koláč rádélkem nakrájejte na obdélníčky 2 x 4 cm a dejte péct. Pečte 20 až 25 minut v předem předehřáté troubě na 160 °C na horký vzduch nebo 170 °C na běžný dolní a horní ohřev.
- Po upečení nechte 5 minut zchladnout a opatrně rádélkem projeďte okraje kousků, protože se mohou na plechu trochu spojit.
- Vychlaďte a špičky namočte v rozpuštěné čokoládě a nechte na pečicím papíru zaschnout.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Kakaové pudinkové tyčinky
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g chlebové mouky bez lepku Schär mix bread + na pomoučnění válu | špetka soli |
50 g velmi jemné pohankové mouky dm drogerie | 125 g cukru moučka |
2 vanilkové pudinky | 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou |
30 g kakaového prášku | 250 g Rama plant base kostky |
6 g xantanu (zahušťovadlo) | 2 celá vejce |
Slepování: | |
250 g meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády |
POSTUP:
- Všechny sypké suroviny smíchejte ve větší míse, přidejte vejce s bílky a na kostičky nakrájený studený tuk. Rukama spojíte a vyhnětete bochánek těsta.
- Ten nechte přes noc odpočinou t v lednici. Vychladlé těsto vyválejte na tloušťku zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary ke slepování.
- Použít můžete také strojek s ostřejším vykrojením a vytvarovat s jeho pomocí tyčinky o délce 4 cm.
- Pečte v předem předehřáté troubě na pečicím papíru na běžný dolní a horní ohřev 175 °C zhruba 15–20 minut. Po upečení tyčinky či kousky spojte džemem či marmeládou. Skladujte v plechové dóze dva až tři týdny.
TIP: Polovinu kousků můžete namočit v hořké čokoládě a posypat kokosem.
Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví
Staročeské pohankové kytičky s vařenými žloutky
Můžete je připravit i bez mléka.
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g jemné pohankové mouky DM drogerie a na pomoučení válu | 130 g másla 82 % , nebo Rama plant base kostky |
80 g cukru moučka + 1 cukr s pravou vanilkou | šťáva a kůra z ½ bio citronu |
½ lžičky skořice a ¼ lžičky mletého hřebíčku | 200 g plátkových nebo hranolkových mandlí |
2 g soli | 1 bílek |
4 vařené žloutky ze středních vajíček | |
Slepování: | |
200 g malinového džemu |
POSTUP:
- Sypké suroviny smíchejte v míse, přidejte na malé kousky nakrájený tuk. Vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odpočinout.
- Těsto rozválíte na válu posypaném moukou na placku o výšce 0,5 cm. Pak vykrajujte kytičky, vždy polovinu plný tvar a polovinu s průřezem.
- Kytičku s průřezem jemně potřete bílkem a zasypte kousky plátkovaných mandlí. Pečte do růžova v předehřáté troubě na 175 °C.
- Vychladlé cukroví slepujte džemem a pak ho můžete lehce pocukrovat. Cukroví skladujte v suchu v plechové či papírové krabici, pak vydrží dva týdny.
- Džemem slepujte až dva dny před konzumací.
TIP: Kdo nemůže ořechy a mandle jako silný alergen, je možné je do cukroví nahradit hypoalergenní Erdmandel moukou z hlízek šáchoru. Dá se koupit například v DM drogerii.