Hlavní obsah

Recepty na bezlepkové cukroví

Novinky, Radka Vrzalová

Na slavnostním stole vypadají k nerozeznání od ostatních druhů cukroví. A o to jde – aby se lidé, kteří nesnesou lepek, necítili ochuzeni. Některé z následujících receptů jsou také veganské a bezlaktózové.

Foto: Radka Vrzalová

Linecké slepované

Článek

Linecké slepované

Můžete je připravit i bez mléka. Tohle je naprosto univerzální linecké těsto na slepované cukroví, košíčky, tartaletky a podobné pečivo.

INGREDIENCE:
Linecké kolečko:
160 g chlebové bezlepkové mouky Schär mix bread + na pomoučnění válu špetka soli
25 g vanilkového pudinkového prášku na špičku nože vanilky z vanilkového lusku
75 g jemné mandlové mouky 1 celé vejce (velikost M)
1 lžička kůry z bio citronu80 gramů másla (nebo 90 g Rama plant base kostka)
Na slepení:
300 g malinový nebo ostružinový džem
Bezé kolečko:
3 bílky 1 lžička jablečného nebo vinného octa
pár kapek citronové šťávy 1 lžíce nemletého máku
200 g cukr krupice 1 lžíce vanilkového pudinku
50 g cukr moučka

POSTUP:

  1. Linecká kolečka: Ve větší misce smícháte všechny sypké suroviny, citronovou kůru, na drobné kostičky pokrájený studený tuk a vejce. Rukou vyhnětete kompaktní těsto, které dohnětete na moukou lehce pomoučněné ploše. Zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici přes noc odpočinout.
  2. Druhý den si na lehce pomoučněné ploše vyválíte ještě vlažné těsto a vykrajujete drobná kolečka (cca 3 cm průměr, výška 0,3–0,5 cm), která opatrně skládáte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Troubu rozehřejte na 160 °C horký vzduch nebo 170 °C na běžný dolní a horní ohřev. Kousky pečte zhruba 12–15 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce, kolečka jsou totiž velmi křehká.
  4. Bezé kolečka: Vyšlehejte sníh ze 3 bílků s pár kapkami citronové šťávy, postupně zašlehejte nejprve práškový a pak krupicový cukr. Cukr přidávejte po třetinách, vždy, až se předešlá dávka rozpustí a bílky nedrhnou.
  5. Nakonec přidáte ocet, mák a prosátý pudinkový prášek. Opatrně promíchejte a dejte do cukrářského sáčku s řezanou kovovou špičkou. Hmotu vytlačte na pečicí papír do tvarů koleček, která mají být o trochu menší, než je výsledná velikost (nabudou).
  6. Pečte ve vyhřáté troubě na horký vzduch na 100 °C jednu hodinu. Pak troubu otevřete asi na 15 cm a nechte kolečka dosušit.
  7. Spojování: Linecké kolečko bohatě pomažte džemem a na ně pak položte sněhovou pusinku. V plechové dóze vydrží tři týdny.

TIP: Mandlovou mouku vyměňte za mleté lehce opražené lískové oříšky, kolečka spojujte lískooříškovou (bezmléčná se dá koupit v DM drogerii nebo v prodejně zdravé výživy) pomazánkou, zdobte terčíkem čokolády s opraženým oloupaným oříškem.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Mini štoly

Foto: Radka Vrzalová

Mini štoly

Připravují se bez mléka.

INGREDIENCE:
300 g chlebové mouky bez lepku Schár mix bread + trocha na pomoučení na špičku nože mletého hřebíčku
50 g mletých mandlí nebo mandlové mouky špetka soli
50 g jemné drcených mandlíšpetka muškátového oříšku
50 g brusinek nebo menších rozinek 720 g cukru moučka
50 g jemné sekaných sušených meruněk 450 g mandlového marcipánu
50 kandované pomerančové kůry 725 g Rama plant base kostka
50 g kandované citronové kůry 7 celých velkých vajec
6 g xantanu 2 bílky
6 g kypřicího prášku 2 polévkové lžíce tuzemáku
½ lžičky skořice
Obalování:
7 lžiček kůry z bio citronu 1 vanilkový prášek s pravou vanilkou
7 lžiček kůry z bio pomeranče 3 lžíce tuzemáku
50 g moučkového cukru 3 lžíce rozpuštěné Ramy

POSTUP:

  1. Začněte tím, že sušené meruňky spaříte horkou vodou, abyste je zbavili siřičitanového konzervantu. Pak je osušte a jemně nasekejte.
  2. Všechny sypké suroviny smíchejte ve větší míse, přidejte nastrouhaný tuk a 50 gramů marcipánu, vejce, bílky a tuzemák. Rukama vyhnětete bochánek těsta.
  3. Těsto si rozdělíte na třetiny. Z každé na posypané ploše vyválíte plát tlustý asi půl centimetru a rádélkem rozdělíte na proužky široké zhruba 2 cm a dlouhé zhruba 7 cm.
  4. Na šířku proužku vložíte zhruba 10gramový váleček marcipánu (tenký a 7 cm dlouhý) a srolujete.
  5. Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 175 °C cca 20 minut. Po upečení ještě teplé potřete směsí tuzemáku a Ramy, pak ihned obalujte v moučkovém cukru ochuceném vanilkou a citronovou a pomerančovou kůrou. Skladujte v plechové dóze maximálně 2-3 týdny.

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

Arašídové rohlíčky

Recept je veganský

Foto: Radka Vrzalová

Arašídové rohlíčky

INGREDIENCE:
150 g chlebové mouky bez lepku Schär mix bread + trochu na pomoučnění válu a do formiček 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
30 g mandlové mouky50 g hořké čokolády rozpuštěné
40 g jemně sekaných nesolených arašídů 80 g tuku Rama plant base kostka
špetka soli60 g arašídového másla
50 g hnědého třtinového cukru 4 g xantanu
Zdobení:
50 g sekaných arašídů 100 g hořké čokoládové polevy

POSTUP:

  1. Ve větší misce smíchejte všechny sypké suroviny i xantan, přidejte zchladlou čokoládu, na drobné kostičky pokrájený vlažný tuk a arašídové máslo. Rukou vyhnětete kompaktní těsto, dohnětete na lehce pomoučněné ploše.
  2. Zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici odpočinout maximálně 30 minut.
  3. Z těsta odebírejte kousky a v prstech vytvarujte zhruba tři centimetry velké rohlíčky. Pokud máte plechové formičky, těsto lehce obalte na pomoučené ploše v mouce a vmáčknete rovnoměrně do formičky.
  4. Pečte 12 až 15 minut na plechu vyloženém pečicím papírem v předem předehřáté troubě na 160 °C horký vzduch nebo 170 °C na běžný dolní a horní ohřev. Kousky lehce popraskají a rozvoní se.
  5. Pomocí vidličky je pokapejte ještě zatepla na plechu vychladlou rozpuštěnou čokoládou a posypte kousky arašídů. Nechte vychladnout. V plechové dóze vydrží tři týdny.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Perníkové linecké líné hospodyně

Připravuje se bez mléka.

Foto: Radka Vrzalová

Perníkové linecké líné hospodyně

INGREDIENCE:
150 g chlebové mouky bez lepku Schär mix bread + na pomoučnění válu ½ lžičky perníkového koření
25 g vanilkového pudinkového prášku špetka kypřicího prášku (2 g)
75 g jemné mandlové mouky 1 vejce velikosti M
10 g kakaového prášku 90 g Rama plant base kostky
1 lžička kůry z bio citronu 200 g malinového, rybízového nebo ostružinového džemu
špetka soli
Zdobení:
30 gramů nasekaných mandlí 50 g čokoládové polevy

POSTUP:

  1. Ve větší misce smícháte všechny sypké suroviny, kakao, koření, na kostičky pokrájený studený tuk a vejce. Rukou vyhnětete kompaktní těsto, které dohnětete na lehce pomoučněné ploše. Zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici přes noc odpočinout.
  2. Těsto si rozdělte na třetiny. Jednu dejte na chvíli do mrazáku, ze zbylých dvou si na lehce pomoučeném pečicím papíru vyválejte těsto do obdélníku o tloušťce 3 milimetry.
  3. Je dobré si pod papír dát utěrku, aby to neklouzalo. Těsto po celé ploše potřete džemem a zbytek těsta nastrouhejte nahrubo rovnou na celou plochu koláče podobně jako drobenku.
  4. Prázdná místa zasypte nasekanými mandlemi a dejte na 15 minut vychladit. Po vychladnutí koláč rádélkem nakrájejte na obdélníčky 2 x 4 cm a dejte péct. Pečte 20 až 25 minut v předem předehřáté troubě na 160 °C na horký vzduch nebo 170 °C na běžný dolní a horní ohřev.
  5. Po upečení nechte 5 minut zchladnout a opatrně rádélkem projeďte okraje kousků, protože se mohou na plechu trochu spojit.
  6. Vychlaďte a špičky namočte v rozpuštěné čokoládě a nechte na pečicím papíru zaschnout.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Kakaové pudinkové tyčinky

Foto: Radka Vrzalová

Kakaové pudinkové tyčinky

INGREDIENCE:
200 g chlebové mouky bez lepku Schär mix bread + na pomoučnění válušpetka soli
50 g velmi jemné pohankové mouky dm drogerie125 g cukru moučka
2 vanilkové pudinky 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
30 g kakaového prášku 250 g Rama plant base kostky
6 g xantanu (zahušťovadlo) 2 celá vejce
Slepování:
250 g meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády

POSTUP:

  1. Všechny sypké suroviny smíchejte ve větší míse, přidejte vejce s bílky a na kostičky nakrájený studený tuk. Rukama spojíte a vyhnětete bochánek těsta.
  2. Ten nechte přes noc odpočinou t v lednici. Vychladlé těsto vyválejte na tloušťku zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary ke slepování.
  3. Použít můžete také strojek s ostřejším vykrojením a vytvarovat s jeho pomocí tyčinky o délce 4 cm.
  4. Pečte v předem předehřáté troubě na pečicím papíru na běžný dolní a horní ohřev 175 °C zhruba 15–20 minut. Po upečení tyčinky či kousky spojte džemem či marmeládou. Skladujte v plechové dóze dva až tři týdny.

TIP: Polovinu kousků můžete namočit v hořké čokoládě a posypat kokosem.

Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví

Vánoce

Staročeské pohankové kytičky s vařenými žloutky

Můžete je připravit i bez mléka.

Foto: Radka Vrzalová

Staročeské pohankové kytičky s vařenými žloutky

INGREDIENCE:
150 g jemné pohankové mouky DM drogerie a na pomoučení válu 130 g másla 82 % , nebo Rama plant base kostky
80 g cukru moučka + 1 cukr s pravou vanilkou šťáva a kůra z ½ bio citronu
½ lžičky skořice a ¼ lžičky mletého hřebíčku 200 g plátkových nebo hranolkových mandlí
2 g soli 1 bílek
4 vařené žloutky ze středních vajíček
Slepování:
200 g malinového džemu

POSTUP:

  1. Sypké suroviny smíchejte v míse, přidejte na malé kousky nakrájený tuk. Vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odpočinout.
  2. Těsto rozválíte na válu posypaném moukou na placku o výšce 0,5 cm. Pak vykrajujte kytičky, vždy polovinu plný tvar a polovinu s průřezem.
  3. Kytičku s průřezem jemně potřete bílkem a zasypte kousky plátkovaných mandlí. Pečte do růžova v předehřáté troubě na 175 °C.
  4. Vychladlé cukroví slepujte džemem a pak ho můžete lehce pocukrovat. Cukroví skladujte v suchu v plechové či papírové krabici, pak vydrží dva týdny.
  5. Džemem slepujte až dva dny před konzumací.

TIP: Kdo nemůže ořechy a mandle jako silný alergen, je možné je do cukroví nahradit hypoalergenní Erdmandel moukou z hlízek šáchoru. Dá se koupit například v DM drogerii.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám