Hlavní obsah

Recepty, kde hraje hlavní roli čokoláda

Naše recepty z čokolády vás zavedou do opery, na zmrzlinu a připravíme i sušenky nejen o páté.

Foto: Profimedia.cz

Hruškový dezert s hořkou čokoládou

Článek

Hruškový dezert

INGREDIENCE:
1 balíček listového těsta
Hnědé těsto:
90 g másla 3 vejce
90 g hořké čokolády špetka soli
1 lžíce rumu 2 lžíce kakaa
90 g cukru krupice1 lžička skořice
Dokončení:
6 hrušek hrušková nebo jiná marmeláda
100 g mandlí

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte na obdélník a přeložte ho na plech vyložený pečicím papírem. Rádýlkem jej rozkrojte na 6 nebo 12 obdélníků. Lehce je oddělte od sebe a upečte dozlatova, cca 12 minut.
  2. Hnědé těsto: Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu s máslem, přidejte rum, promíchejte dohladka a nechte chladnout. Z bílků, cukru a soli ušlehejte pevný sníh. Dál šlehejte a během toho přidávejte po jednom žloutky.
  3. Uberte otáčky, přisypte kakao a skořici, promíchejte, přilijte lehce zchladlou čokoládu (nesmí být horká, ale ani tuhá) a vymíchejte hladké těsto. Rozetřete jej na pečicí papír na plechu. Na něj rozložte půlky hrušek zbavené jádřinců slupkou dolů a pečte 35 až 40 minut na 180 °C. Před koncem pečení posypte mandlemi. Vychladlé rozkrájejte na obdélníky velikosti těch z listového těsta.
  4. Dokončení: Obdélníky z listového těsta potřete marmeládou a na ně položte hnědé korpusy s hruškami a mandlemi.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Dort opera

Francouzský dort je pojmenován po slavné pařížské Opéra Garnier.

Foto: Profimedia.cz

Dort opera

INGREDIENCE:
Mandlový piškot:
100 g mletých mandlí 3 bílky (žloutky přijdou do krému)
100 g moučkového cukru 150 g krystalového cukru
30 g hladké mouky špetka soli
3 celá vejce 30 g rozpuštěného másla
Kávový sirup:
100 ml vody 2 lžičky instantní kávy
50 g cukru
Máslový krém:
3 žloutky 200 g změklého másla
100 g cukru 2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci horké vody
50 ml vody
Čokoládová ganache:
200 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa) 200 ml smetany ke šlehání
Poleva:
100 g kvalitní hořké čokolády 50 g másla

POSTUP:

  1. Mandlový piškot: Troubu předehřejte na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Oddělte žloutky od bílků. V robotu ušlehejte ze všech šesti bílků, krystalového cukru a soli pevný sníh. Překlopte ho do jiné mísy a ve stejné míse v robotu (nemusíte ji vyplachovat) ušlehejte na nejvyšší rychlost do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem. Smíchejte mleté mandle, moučkový cukr a mouku.
  3. Do mandlové směsi jemně vmíchejte žloutkovou pěnu a sníh, poté přidejte rozpuštěné máslo. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte asi 8 až 10 minut dozlatova. Nechte jej vychladnout a rozřízněte na tři stejné pláty.
  4. Kávový sirup: Přiveďte k varu vodu s cukrem, odstavte, přimíchejte rozpuštěnou kávu a nechte vychladnout.
  5. Máslový krém: V hrnci zahřívejte vodu s cukrem, dokud směs nedosáhne 118 °C (měřte cukrářským teploměrem). V míse šlehejte žloutky a postupně, tenkým pramínkem, přidávejte horký cukrový sirup. Šlehejte, dokud směs nevychladne a nezvětší objem. Postupně přidávejte změklé máslo a pokračujte ve šlehání do hladkého krému. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou kávu.
  6. Čokoládová ganache: Smetanu zahřejte téměř k varu. Horkou ji nalijte na nasekanou čokoládu a míchejte, až se zcela rozpustí a vznikne hladká ganache neboli tužší, krémová pěna. Nechte ji chladnout, až bude mít natírací konzistenci.
  7. Poleva: Až budete mít dort sestavený, připravte si polevu. Rozpusťte do hladka čokoládu s máslem ve vodní lázni. Před nanesením nechte polevu vychladnout, aby nerozpustila krém, ale ještě netuhla. Průběžně promíchávejte metličkou.
  8. Sestavení dortu: První plát piškotu položte na podložku a pokapejte kávovým sirupem. Poté na piškot rovnoměrně rozetřete polovinu krému. Přikryjte druhým plátem piškotu, znovu pokapejte sirupem. Naneste čokoládovou ganache a rozetřete ji. Přikryjte třetím plátem piškotu, pokapejte sirupem. Navrch rozetřete zbytek krému. Na vršek dortu nalijte polevu a rozetřete ji. Dejte dort na několik hodin do lednice. Podávejte jej nakrájený na čtverce nebo obdélníky, přičemž použijte nahřátý nůž.

Cookies

Oblíbené sušenky můžete upéct z jednoho těsta ve více variantách.

Foto: Profimedia.cz

Cookies

INGREDIENCE:
300 g hladké mouky2 vejce
1 lžička jedlé sody 1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli 30 g kakaa
230 g změklého másla150 g čokoládových kousků (hořká nebo mléčná čokoláda, případně mix)
200 g třtinového cukru dle chuti mandle, oříšky, kandované ovoce
100 g krupicového cukru

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. V jedné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Ve velké míse mixéru vyšlehejte máslo s třtinovým i krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny, zhruba 4 minuty.
  2. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání, dokud se vše dobře nespojí. Postupně přimíchejte směs mouky se sodou a solí do máslové směsi, až vznikne hladké těsto.
  3. Poté odeberte přibližně polovinu těsta, z té budou světlé sušenky. Do zbylého těsta vmíchejte kakao na tmavé cookies.
  4. Nakonec vmíchejte do obou těst čokoládové kousky, ořechy a (nebo) kandované ovoce. Tvořte kuličky a pokládejte je s dostatečnými rozestupy na plech. Povrch můžete ozdobit mandlemi či ořechy.
  5. Sušenky pečte v předehřáté troubě 10 až 12 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby nechte cookies chladnout na plechu, poté je přeneste na mřížku, kde vychladnou úplně.

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Travel cake

Foto: Profimedia.cz

Travel cake

INGREDIENCE:
Korpus:
200 g hladké mouky 2 velká vejce
50 g kakaa 240 ml podmáslí
1 lžička jedlé sody 120 ml rostlinného oleje
1 sáček prášku do pečiva 2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli 240 ml horké vody nebo kávy
150 g cukru krupice máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
150 g třtinového cukru
Ganache:
200 g hořké čokolády (min. 60 % kakaa) 1 lžíce másla
200 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
Čokoládový krém:
200 g smetanového sýra (např. Philadelphia) 100 g hořké čokolády (roztavené a vychladlé)
100 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu
50 g kakaa
Poleva:
100 g hořké čokolády 50 g másla
Na ozdobu:
pistácie nebo nesolené arašídy, nasekané

POSTUP:

  1. Korpus: Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na hřbet vymažte máslem a vysypte moukou. V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte cukry s vejci do pěny.
  2. Přidejte podmáslí, olej a vanilkový extrakt a promíchejte. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do mokrých, dokud se vše nespojí.
  3. Nakonec pomalu vmíchejte horkou vodu nebo kávu. Těsto nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.
  4. Ganache: Zahřejte smetanu téměř k bodu varu, ale nenechte ji vařit, poté ji nalijte na nasekanou čokoládu a míchejte, až se čokoláda zcela rozpustí a vznikne hladká hmota.
  5. Nakonec vmíchejte máslo, které dodá náplni lesk a jemnost. Nechte ganache vychladnout, poté ve fólii uválejte váleček dlouhý jako forma na těsto a dejte ho zmrazit.
  6. Čokoládový krém: V míse vyšlehejte smetanový sýr s moučkovým cukrem a kakaem. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt a šlehejte, až bude směs hladká a krémová.
  7. Poleva: Rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni do hladké směsi. Můžete přidat smetanu. Před nanesením nechte polevu zchladnout, aby nerozpustila krém. Průběžně promíchávejte metličkou.
  8. Dokončení: Do dortu udělejte cukrářskou trubičkou tunel, poté ho „prošpikujte“ zmrzlým válečkem ganache. Povrch potřete krémem a posypte pistáciemi nebo buráky. Nakonec přelijte polevou, ať stéká i po stranách. Dejte dort do lednice, aby poleva ztuhla, a poté jej krájejte nahřátým nožem.

TIP: Travel cake nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě dokonale propojí.

Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky

Recepty

Pistáciová stracciatella

Pusťte se do domácí krémové zmrzliny, kterou připravíte i bez zmrzlinovače.

Foto: Profimedia.cz

Pistáciová stracciatella

INGREDIENCE:
200 g pistácií (neloupaných a nesolených) špetka soli
400 ml smetany ke šlehání (33%) 50 g hořké čokolády
200 ml slazeného kondenzovaného mléka čokoládové pecky na ozdobu
1/2 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP:

  1. Pistácie oloupejte. Čtvrtinu odložte stranou. Zbytek rozmixujte v mixéru do hladké pasty. Pro snazší mixování můžete přidat lžíci smetany. Zbylou smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky. Dávejte pozor, abyste smetanu nepřešlehali, aby se nezačala měnit v máslo.
  2. Do velké mísy dejte kondenzované mléko, vanilkový extrakt, špetku soli a připravenou pistáciovou pastu. Vše důkladně promíchejte. Do pistáciové směsi postupně opatrně, zlehka, ručně vmíchejte vyšlehanou smetanu, aby zmrzlina zůstala nadýchaná.
  3. Hotovou směs přelijte do mrazuvzdorné nádoby, rovnoměrně ji rozprostřete a zakryjte víkem nebo fólií. Nádobu vložte do mrazáku a nechte mrazit minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Zbylé pistácie nasekejte nadrobno, čokoládu nastrouhejte nahrubo.
  4. Po hodině v mrazáku zmrzlinu vyndejte a promíchejte tyčovým mixérem. Zmrzlina tuhne od krajů, proto střed bude ještě tekutý. Stracciatellu promíchejte zhruba čtyřikrát, vždy po půlhodině. Při posledním promíchání přidejte nastrouhanou čokoládu.

TIP: V pohárech ozdobte zmrzlinu čokoládovými peckami a nasekanými pistáciemi, které, když je nezamícháte do zmrzliny, zůstanou křupavé.

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám