Článek
Cuketové placky
INGREDIENCE | |
---|---|
3 mladé cukety (asi 500 g) | špetka muškátového oříšku (nastrouhaný) |
2 vejce | sůl |
100 g hladké mouky | pepř |
50 ml mléka | olej na smažení |
1 stroužek česneku (drcený) |
POSTUP:
- Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle, mladé nemusíte ani loupat a zbavovat semínek. Nastrouhanou zeleninu dejte do cedníku, posolte a nechte pár minut vypotit. Poté z ní vymačkejte zbylou tekutinu.
- Mezitím v míse prošlehejte vejce s ostatními přísadami kromě mouky. Do vaječné směsi přidejte cukety a mouku, vypracujte těsto.
- Na pánvi rozehřejte olej a pomocí lžíce do něj vkládejte hrudky, každou vždy rozprostřete na placku. Kdyby se placičky trhaly, přidejte trochu mouky.
- Smažte je dozlatova a hotové dejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný olej.
TIP: Do těsta můžete přidat nakrájené houby nebo parmazán.
Recepty na nakládané okurky do lednice, tzatziki a okurkovou margaritu
Bramborový hubguláš
Výborně chutná uvařený v kotlíku na ohni, ale i z hrnce na sporáku je dobrý. Jde o variaci na buřtguláš, kdy houby nahradí buřty.
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g hub, očištěných a nakrájených | 1 lžička mletého kmínu |
500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky | 1 lžička majoránky |
4 lžíce oleje | 1 bobkový list |
2 cibule, nakrájené nadrobno | drcený česnek |
1 červená kapie, spařená, oloupaná a nakrájená | sůl |
4 stroužky česneku, nasekané | pepř |
2 lžíce sladké a 2 lžíce uzené papriky | 1 chilli paprička (nemusí být) |
1 litr vývaru, hovězího nebo zeleninového, může být i z kostky | 1 lžíce hladké mouky nebo instantní jíšky na zahuštění |
POSTUP:
- V kotlíku rozehřejte olej a na něm osmažte cibuli do zlatohněda. Přidejte kapii a nakrájené houby, orestujte, přidejte nasekaný česnek a sypké papriky. Rychle je osmahněte a základ zalijte vývarem.
- Přisypte nakrájené brambory, kmín, bobkový list a chilli papričku. Přiveďte vše k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.
- Pět minut před koncem vaření zahustěte guláš moukou rozmíchanou v půl hrnku studené vody, lze nahradit instantní jíškou. Provařte a dochuťte majoránkou a česnekem.
TIP: Výborný guláš uvaříte i z hlívy ústřičné.
Inspirace na chutný oběd nejen na chalupě
Kuřecí steaky s citronovým přelivem
INGREDIENCE | |
---|---|
4 kuřecí prsa | 1/2 šálku kuřecího vývaru |
3 lžíce olivového oleje | 1/2 šálku smetany ke šlehání |
1 lžička čerstvého tymiánu (lístky) | šťáva a nastrouhaná kůra z 1 bio citronu |
2 lžíce másla | 1 lžička dijonské hořčice |
3 stroužky česneku, nasekané | sůl |
POSTUP:
- Kuřecí prsa jemně naklepejte na stejnoměrnou tloušťku a osolte. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Steaky posypte tymiánem a zprudka opékejte asi 3 až 5 minut z každé strany, dokud nejsou dobře propečené. Maso musí být uvnitř bílé, ne růžové.
- Poté ho vyjměte z pánve a nechte stranou na teplém místě odpočinout. Ve stejné pánvi rozpusťte ve výpeku máslo, přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi minutu, dokud se nerozvoní.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Nechte omáčku pár minut redukovat. Snižte teplotu, přidejte hořčici a smetanu. Dobře prošlehejte metličkou, přidejte šťávu a kůru z citronu.
- Míchejte, dokud omáčka nezíská krémovou konzistenci. Dosolte a opepřete. Vraťte kuřecí prsa zpět do pánve a nechte je krátce prohřát v omáčce.
Rychlé a chutné recepty s tofu
Jambalaya
Pokrm pochází z americké Louisiany a je jedním z nejznámějších jídel kreolské kuchyně. Znatelný je vliv španělské kuchyně, proto ne náhodou připomíná paellu, ale liší se kořením, kdy v jambalaye nenajdete šafrán.
INGREDIENCE | |
---|---|
400 g kuřecích prsou | špetka kajenského pepře |
2 lžíce olivového oleje | po lžičce tymián, bazalka, uzená paprika |
1 cibule, nakrájená na kostičky | 2 bobkové listy |
1 zelená paprika, nakrájená na kostičky | sůl |
1 řapík celeru, nakrájený | 300 g dlouhozrnné rýže |
4 stroužky česneku, prolisované | 750 ml kuřecího vývaru, může být z kostky nebo vody |
200 g paprikové klobásy (např. chorizo), nakrájené na plátky | 200 g krevet (nemusí být) |
1 konzerva (400 g) drcených rajčat | 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky nebo koriandru |
POSTUP:
- Rozehřejte olej v hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci. Přidejte nasekanou cibuli, papriku, celer. Restujte asi 5 minut. Na tomto základu orestujte kuřecí kousky. Přisypte nakrájenou klobásu, rajčata a koření. Dobře promíchejte.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se všechno spojilo. Nyní přilijte kuřecí vývar. Zvolna duste pod pokličkou asi 20 minut, dokud není rýže měkká a většina tekutiny se neabsorbuje.
- Mezitím moc nemíchejte, pouze kontrolujte, jestli se rýže nechytá ke dnu – v tom případě ještě mírně směs podlijte.
- Pokud používáte krevety, „zabořte“ je v posledních pěti minutách do rýže, aby se dobře prohřály a byly růžové. Při podávání posypte nasekanou zelenou natí.
TIP: Pokud se chcete vejít do časového limitu třiceti minut, rýži si předvařte (nejlépe v rýžovaru), zatímco připravujete ostatní ingredience. Pak už ji stačí přimíchat do základu, podlít jen malinko a vše společně dusit 5 minut.
Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin
Trifle z broskví
Tradiční anglický dezert trifle poskládaný z několika vrstev se podává ve sklenicích nebo velké skleněné míse pro celou rodinu. Vrstvy mají být vidět.
Dezert typicky obsahuje piškoty nebo sušenky, přičemž piškoty jsou nasáklé sherry nebo portským. Nechybí ani ovoce, vanilkový pudink nebo žloutkový krém custard. Vše pokrývá vrstva šlehačky a sypaná ozdoba v podobě čoko hoblinek, mandlových lupínků a ořechů.
INGREDIENCE | |
---|---|
4 lžíce rozdrcených sušenek | 2 vanilkové cukry |
6 velkých broskví, čerstvé nebo kompot | 2 lžíce cukru krupice |
2 vaničky jemného tvarohu | sekané pistácie a cukrářské piškoty na ozdobu |
2 kelímky smetany ke šlehání |
POSTUP:
- Broskve oloupejte a nakrájejte. Ze smetany a jedné lžíce cukru ušlehejte šlehačku. Tvarohy ušlehejte se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, poté tvarohový krém zlehka promíchejte s polovinou šlehačky.
- Na dno čtyř skleněných pohárů rozdělte sušenky. Na ně dejte vrstvu krému a poté vrstvu broskví. Vrstvy zopakujte. Nakonec trifle ozdobte šlehačkou, pistáciemi a cukrářskými piškoty.
TIP: Tvaroh můžete ušlehat s vanilkovým pudinkem