Hlavní obsah

Recept z rajčat: Oblíbená španělská polévka gazpacho

Gazpacho (čti gaspačo) je španělská studená polévka z Andalusie. Má kořeny ve starověké římské a maurské kuchyni. Je bohatá na vitaminy A, C a E, nízkokalorická a hydratující.

Foto: Profimedia.cz

Gazpacho

Článek

Tradičně se tato studená polévka podává v misce nebo sklenici, zvlášť se servíruje zelenina nakrájená na malé kousky (okurka, paprika, cibule) a krutony. Existuje řada regionálních variant, například bílá verze „ajo blanco“ z mandlí, chleba, česneku, olivového oleje a vinného octa. Nebo „salmorejo“, která je hustší a s nasekanými vejci a šunkou.

INGREDIENCE
1 kg zralých rajčat 2 lžíce vinného octa
1 malá salátová okurka sůl a pepř dle chuti
1 červená paprika 100 g bílého chleba bez kůrky
1 zelená paprika 500 ml studené vody
1 menší červená cibule několik kostek ledu
2 stroužky česneku čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petrželka)
3 lžíce olivového oleje

POSTUP:

  1. Rajčata spařte a oloupejte. Okurku oloupejte. Papriky očistěte od semínek. Cibuli a česnek oloupejte a prolisujte. Zeleninu nakrájejte na větší kusy. Chleba natrhejte na menší kousky a namočte ve troše studené vody.
  2. Vše včetně namočeného chleba vložte do mixéru. Přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř, zalijte vodou. Mixujte do hladké konzistence.
  3. Polévku podle potřeby dochuťte. Pokud je příliš hustá, přidejte studenou vodu. Poté gazpacho uložte do lednice minimálně na hodinu, aby se dobře vychladilo. Nemáte-li čas, přidejte víc ledu.
  4. Před podáváním polévku promíchejte. Servírujte s ledem a čerstvými bylinkami.

Recepty z rajčat: Bruschetta, rajčatová polévka, slaný koláč s rajčaty

Recepty

Recepty na nakládané okurky do lednice, tzatziki a okurkovou margaritu

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám