Hlavní obsah

Recept na zimní salát s dýní a cizrnou

1:40
1:40

Poslechněte si tento článek

Dýně hokkaido má vysoký obsah vitaminů A a C a je dobrým zdrojem vlákniny. Cizrna je zase skvělou potravinou pro vegetariány a vegany, protože je bohatá na bílkoviny a železo.

Foto: Profimedia.cz

Zimní salát s dýní a cizrnou

Článek
INGREDIENCE:
1 menší dýně hokkaido (cca 800 g) 1 lžička mletého římského kmínu
1 plechovka sterilované cizrny (400 g) 1 lžička sladké papriky
4 hrsti rukoly šťáva z 1/2 citronu
100 g sušených rajčat naložených v oleji sůl a čerstvě mletý pepř
6 lžic extra panenského olivového oleje

POSTUP:

  1. Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka (slupku není třeba loupat). Nakrájejte ji na menší kostky nebo měsíčky.
  2. Dýni dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte lžící oleje, posypejte římským kmínem, sladkou paprikou, solí a pepřem. Promíchejte, aby se kousky dýně rovnoměrně obalily kořením. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–25 minut, dokud dýně nezměkne a nezezlátne.
  3. Cizrnu z plechovky slijte, propláchněte studenou vodou a osušte. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a krátce cizrnu opečte (cca 5 minut), dokud není lehce křupavá. Podle chuti ji osolte a opepřete.
  4. Do větší mísy dejte upečenou dýni, opečenou cizrnu, na menší kousky nakrájená sušená rajčata a přidejte rukolu.
  5. Zakápněte šťávou z citronu. Jemně promíchejte. Salát rozdělte na talíře.

TIP: Tento salát je skvělý i s opečeným kuřecím masem či grilovaným tofu. Pro větší křupavost přidejte domácí krutony. Případně místo rukoly zvolte špenát nebo polníček.

Recept na dýňové špagety

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám