Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 menší mladá cuketa (bez tvrdých semen) | čerstvě mletý pepř |
1/2 hlávky brokolice | špetka nastrouhaného muškátového oříšku |
2 zelené papriky | sůl |
1 velká cibule | lžíce másla |
pár lístků libečku | smetana, pažitka, petrželka, bazalka k podávání |
4 lžíce oleje |
POSTUP:
- Nakrájenou cibuli orestujte zvolna v hrnci do světle zlatavé barvy. Zatímco se cibule restuje, dejte do trouby zprudka zapéct papriky. Když jim začne černat slupka, vyndejte je, nechte zapařit v mikroténovém sáčku, pak je oloupejte a odstraňte jádřinec.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo. Pak ji přidejte do cibulového základu, chvilku restujte, přihoďte pečené papriky, zalijte horkou vodou a osolte. Nechte vařit deset minut a přidejte na chvilku brokolici vcelku.
- Jakmile brokolice změkne, jen lehce, na skus, vyndejte ji a nechte zchladit v ledové vodě. Tak zůstane zelená a nepokazí polévce ani barvu, ani chuť.
- Brokolici rozeberte na růžičky, vraťte je do polévky, přidejte libeček a koření a vše rozmixujte na hladký krém. Ten nechte ještě chvilku prohřát. Při podávání ozdobte jednotlivé porce smetanou a bylinkami.
TIP: Polévku dobře doplní krutony ze světlého pečiva rozpečené s tvrdým sýrem.
Recepty na výživné polévky pro zahřátí
Recepty