Hlavní obsah

Recept na zdravý bezlepkový dezert s quinoou

Quinou možná znáte jako přílohu ke slaným pokrmům. Finalista MasterChefa Pavel Berky z quinoy připravil sladký pokrm, který uspokojí chuťové pohárky, stejně tak doplní bílkoviny. Na quinoe si pochutnají i lidé s celiakií, je totiž bezlepková.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Quinoa v kokosovém mléce a karamelizovaný banán

Článek
INGREDIENCE:
85 g quinoy 2 banány
400 ml kokosového mléka 30 g krupicového cukru
2 hvězdičky badyánu 30 g másla
70 ml plnotučného mléka 1 vanilkový lusk
2 lžíce chia semínek čerstvé lesní ovoce (maliny, lesní jahody, borůvky)
2 lžíce medu čerstvá máta nebo meduňka na ozdobu

POSTUP:

  1. Do kastrolu nasypte quinou, přidejte lžíci medu, badyán a zalijte kokosovým mlékem. Vanilkový lusk podélně překrojte, vyškrábněte semínka a dejte je spolu s prázdným luskem do mléka, zamíchejte a přiveďte k varu.
  2. Poté plamen ztlumte a quinou za občasného míchání vařte 15 minut. Mezitím do misky nasypte chia semínka, přidejte lžíci medu a mléko. Promíchejte a nechte semínka nabobtnat.
  3. Po 15 minutách přidejte do kastrolu s quinoou chia semínka spolu s mlékem, v němž se namáčela. Promíchejte a vařte ještě 5 minut. Poté kastrol přikryjte poklicí a odstavte.
  4. Oloupané banány nakrájejte na tlustší kolečka. Posypte je cukrem a rozložte na pánev. Na mírném plameni nechte jednu stranu koleček lehce zkaramelizovat, banány otočte, přidejte máslo a pečte ne více než minutu. Banány by se měly zkaramelizovat, ale neztratit svůj tvar.

Tip: Jak podávat? Doprostřed talíře dejte čtyři lžíce vařené quinoy a vnější stranou lžíce ji rozprostřete. Na ni nepravidelně poskládejte karamelizované banány, dozdobte sezonním ovocem a bylinkami.

Recept na dýňový cheesecake s ořechy

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám