Hlavní obsah

Recept na zářivou polévku z mrkve a červené čočky

1:58
1:58

Poslechněte si tento článek

Mrkvová polévka zaujme nejen na pohled, ale i chutí. Kurkuma a zázvor se s mrkví skvěle chuťově doplňují. Červená čočka je zase skvělý zdroj vlákniny a bílkovin. Když k polévce přidáte kousek pečiva, obstojí i jako lehká večeře.

Foto: Profimedia.cz

Zářivá polévka z mrkve a červené čočky

Článek
INGREDIENCE:
1 cibule3/4 hrnku červené čočky
3 velké mrkve1,2 litru zeleninového vývaru
2cm kousek zázvoru 1 lžička soli
2 stroužky česneku 1/4 lžičky kurkumy
2 lžíce oleje 1 lžíce citronové šťávy
Na ozdobu:
dýňová a slunečnicová semínkamikrobylinky
smetana ke šlehání

POSTUP:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkve oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. V hrnci zahřejte olej a přidejte cibuli. Restujte za stálého míchání asi 4-5 minut, poté přidejte i mrkev a také ji krátce orestujte, postačí 2 minuty. Přidejte nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a ty už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
  3. Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku, zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou), osolte, přidejte kurkumu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pomalu vařte za občasného míchání 20-25 minut, dokud se čočka téměř nerozpadne.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka (případně přilijte ještě trochu vody nebo vývaru), chuť dotáhněte citronovou šťávou, dosolte a prohřejte.
  5. Polévku nalijte do misek a ozdobte dýňovými a slunečnicovými semínky, trochou smetany ke šlehání a mikrobylinkami. Když přidáte kousek dobrého chleba nebo pečiva, obstojí tahle polévka i jako lehká večeře.

TIP: Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete společně se zázvorem a česnekem přidat kousek nakrájené chilli papričky. Máte-li kousek dýně hokkaido (nebo zbytek dýňového pyré), přidejte ji do polévky také, bude ještě zářivější a chutnější.

Související témata:
Červená čočka

Výběr článků

Načítám