Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 cibule | 3/4 hrnku červené čočky |
3 velké mrkve | 1,2 litru zeleninového vývaru |
2cm kousek zázvoru | 1 lžička soli |
2 stroužky česneku | 1/4 lžičky kurkumy |
2 lžíce oleje | 1 lžíce citronové šťávy |
Na ozdobu: | |
dýňová a slunečnicová semínka | mikrobylinky |
smetana ke šlehání |
POSTUP:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkve oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- V hrnci zahřejte olej a přidejte cibuli. Restujte za stálého míchání asi 4-5 minut, poté přidejte i mrkev a také ji krátce orestujte, postačí 2 minuty. Přidejte nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a ty už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
- Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku, zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou), osolte, přidejte kurkumu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pomalu vařte za občasného míchání 20-25 minut, dokud se čočka téměř nerozpadne.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka (případně přilijte ještě trochu vody nebo vývaru), chuť dotáhněte citronovou šťávou, dosolte a prohřejte.
- Polévku nalijte do misek a ozdobte dýňovými a slunečnicovými semínky, trochou smetany ke šlehání a mikrobylinkami. Když přidáte kousek dobrého chleba nebo pečiva, obstojí tahle polévka i jako lehká večeře.
TIP: Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete společně se zázvorem a česnekem přidat kousek nakrájené chilli papričky. Máte-li kousek dýně hokkaido (nebo zbytek dýňového pyré), přidejte ji do polévky také, bude ještě zářivější a chutnější.