Hlavní obsah

Recept na zapečený květák se smetanou a sýrem

1:30
1:30

Poslechněte si tento článek

Zapečený květák se sýrem je jednoduchý na přípravu a skvělý jako lehčí večeře. Květák je bohatý na vitaminy a minerály a má vysoký obsah vlákniny. Podávat ho můžete se salátem nebo bramborovou kaší.

Foto: Profimedia.cz

Zapečený květák se smetanou a sýrem

Článek
INGREDIENCE:
1 středně velký květák 180 g zakysané smetany (15–20 %)
2 lžíce rostlinného oleje 1 lžička soli
200 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda) špetka mletého pepře
4 vejce 2 lžíce strouhaného parmazánu
Na ozdobu:
petrželová nať

POSTUP:

  1. Květák omyjte, rozeberte na středně velké růžičky, vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Osolte, krátce povařte (postačí 4–5 minut), sceďte a nechte okapat.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a středně velký pekáček vymažte olejem. Do větší mísy nastrouhejte tvrdý sýr najemno, přidejte vejce, zakysanou smetanou, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  3. Okapaný květák rozložte do pekáčku (větší růžičky případně překrojte a zaplňte mezery) a rovnoměrně zalijte připravenou sýrovou směsí. Povrch posypejte strouhaným parmazánem a vložte do trouby.
  4. Pečte asi 40–45 minut dozlatova. Před podáváním posypejte nakrájenou petrželovou natí.

TIP: Zapečený květák můžete podávat jenom s miskou salátu (výborně se k němu hodí řecké tzatziki) jako lehkou večeři. Pokud chcete o něco vydatnější jídlo, servírujte ho s jemnou bramborovou kaší.

Související témata:

Výběr článků

Načítám