Hlavní obsah

Recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta

Také si je pamatujete z dětství? Věděli jste, že aby nám maminky a babičky osladily konec prázdnin, vkládaly do každé švestky kostku cukru? Tak proč to neudělat stejně i dnes? Vyzkoušejte náš recept na ovocné knedlíky z bramborového těsta.

Foto: Shutterstock

Švestkové knedlíky

Článek
INGREDIENCE:
700 g moučných brambor, uvařených ve slupce den předem16 zralých švestek
2 vejcekrupicový nebo kostkový cukr podle chuti
špetka solimletá skořice
220–250 g hrubé mouky
Dokončení:
4 lžíce máslamoučkový cukr na posypání
5 lžic strouhankyrozpuštěné máslo na přelit

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl a většinu mouky. Rychle zpracujte na těsto – mělo by být měkké, ale nelepivé. Podle potřeby přidejte ještě trochu mouky.
  2. Švestky vypeckujte a dovnitř dejte místo pecky špetku skořice a cukr podle chuti.
  3. Těsto rozdělte na stejné části, každou rozmáčkněte v dlani, do středu vložte vypeckovanou švestku, zabalte a vytvarujte knedlík.
  4. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vložte do ní knedlíky. Vařte je 8–10 minut podle velikosti a poté vyndávejte děrovanou lžící.
  5. Mezitím si připravte strouhanku, kdy ji na másle opražte dozlatova, trvá to asi 5–7 minut. Hotové knedlíky v ní obalte, případně je ještě přelijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem.

TIP: Nezapomeňte včas uvařit brambory. Těsto nejlépe drží, když jsou opravdu vychladlé a vařené den předem.

Výběr článků

Načítám