Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
700 g moučných brambor, uvařených ve slupce den předem | 16 zralých švestek |
2 vejce | krupicový nebo kostkový cukr podle chuti |
špetka soli | mletá skořice |
220–250 g hrubé mouky | |
Dokončení: | |
4 lžíce másla | moučkový cukr na posypání |
5 lžic strouhanky | rozpuštěné máslo na přelit |
POSTUP:
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl a většinu mouky. Rychle zpracujte na těsto – mělo by být měkké, ale nelepivé. Podle potřeby přidejte ještě trochu mouky.
- Švestky vypeckujte a dovnitř dejte místo pecky špetku skořice a cukr podle chuti.
- Těsto rozdělte na stejné části, každou rozmáčkněte v dlani, do středu vložte vypeckovanou švestku, zabalte a vytvarujte knedlík.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vložte do ní knedlíky. Vařte je 8–10 minut podle velikosti a poté vyndávejte děrovanou lžící.
- Mezitím si připravte strouhanku, kdy ji na másle opražte dozlatova, trvá to asi 5–7 minut. Hotové knedlíky v ní obalte, případně je ještě přelijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem.
TIP: Nezapomeňte včas uvařit brambory. Těsto nejlépe drží, když jsou opravdu vychladlé a vařené den předem.