Hlavní obsah

Recept na šlehačkového beránka s kakaem

1:24
1:24

Poslechněte si tento článek

Zkuste si na Velikonoce upéct beránka, který v sobě spojuje jemnost šlehačky a bohatou chuť kakaa. Není to nic těžkého.

Foto: Profimedia.cz

Kakaový beránek

Článek
INGREDIENCE
230 g hladké mouky2 velká vejce pokojové teploty
130 g moučkového cukru2 lžičky prášku do pečiva
60 g změklého máslašpetka soli
250 ml smetany ke šlehání (33%, pokojové teploty)20 g holandského kakaa
Na vymazání a vysypání formy:
2 lžíce máslahrst polohrubé mouky
Na dokončení:
moučkový cukr na poprášení

POSTUP:

  1. Nejdřív poctivě vymažte formu na beránka máslem, nevynechejte žádný záhyb. Poté ji ještě vysypejte hrubou moukou a dejte stranou.
  2. Troubu rozpalte na 180 °C. Ve velké míse utřete dohladka změklé máslo a cukr. Přidejte vejce a vyšlehejte do nadýchané hmoty. Ke směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a smetanu a dobře promíchejte.
  3. Těsto přesuňte do přední části formy na beránka, uhlaďte a přiklopte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, poté formu vyjměte z trouby a zabalte do studené, namočené a vyždímané utěrky.
  4. Až forma částečně zchladne, sejměte víko, beránka opatrně vyklopte na záda (ideálně na mřížku) a nechte úplně vychladnout. Vychladnutého beránka ozdobte mašlí a něžným popraškem moučkového cukru.

TIP: Do těsta můžete vmíchat hrst nasekaných ořechů nebo kandované citrusové kůry.

Výběr článků

Načítám