Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
230 g hladké mouky | 2 velká vejce pokojové teploty |
130 g moučkového cukru | 2 lžičky prášku do pečiva |
60 g změklého másla | špetka soli |
250 ml smetany ke šlehání (33%, pokojové teploty) | 20 g holandského kakaa |
Na vymazání a vysypání formy: | |
2 lžíce másla | hrst polohrubé mouky |
Na dokončení: | |
moučkový cukr na poprášení |
POSTUP:
- Nejdřív poctivě vymažte formu na beránka máslem, nevynechejte žádný záhyb. Poté ji ještě vysypejte hrubou moukou a dejte stranou.
- Troubu rozpalte na 180 °C. Ve velké míse utřete dohladka změklé máslo a cukr. Přidejte vejce a vyšlehejte do nadýchané hmoty. Ke směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a smetanu a dobře promíchejte.
- Těsto přesuňte do přední části formy na beránka, uhlaďte a přiklopte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, poté formu vyjměte z trouby a zabalte do studené, namočené a vyždímané utěrky.
- Až forma částečně zchladne, sejměte víko, beránka opatrně vyklopte na záda (ideálně na mřížku) a nechte úplně vychladnout. Vychladnutého beránka ozdobte mašlí a něžným popraškem moučkového cukru.
TIP: Do těsta můžete vmíchat hrst nasekaných ořechů nebo kandované citrusové kůry.