Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
1 vepřová panenka (cca 500 g) | 2 jarní cibulky |
1 větší mrkev | |
Na marinádu: | |
5cm kousek zázvoru | 6 lžic sójové omáčky |
3 stroužky česneku | 2 lžíce rýžového octa |
chilli vločky (podle chuti) | 1 lžička krupicového cukru |
2 lžíce sezamového oleje | |
Dokončení: | |
2 lžíce sezamového oleje | 2 lžičky škrobu |
150 ml vody | sezamová semínka na posypání |
2 lžíce sójové omáčky |
POSTUP:
- Panenku nakrájejte na tenké nudličky (nebo tenké plátky). Do větší mísy nastrouhejte oloupaný zázvor, přidejte prolisovaný česnek a všechny další přísady na marinádu a dobře je promíchejte. Vložte do mísy i maso a obalte ho v marinádě. Nechte odležet a zatím si připravte zeleninu.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na opravdu tenké nudličky dlouhé asi 5–6 cm, bílou část jarní cibulky rozpulte a nakrájejte na proužky dlouhé asi jako kousky mrkve (zelenou část si odložte na zdobení).
- Ve větší pánvi (nebo woku) rozehřejte lžíci oleje a krátce na něm opečte nudličky mrkve. Když začne měknout a rozvoní se, vyjměte ji a odložte bokem.
- Do pánve přilijte lžíci oleje a vložte maso i s marinádou. Na silném plameni za stálého míchání opékejte, až se maso zatáhne a opeče dohněda ze všech stran, potrvá to asi 7–8 minut. Do menšího hrnečku nalijte vodu, přidejte sójovou omáčku a škrob a dobře promíchejte.
- Do pánve k opečenému masu vraťte mrkev a přidejte i bílou část cibulky. Ještě krátce promíchejte a poté do pánve vlijte i rozmíchaný škrob. Naposledy velmi rychle zamíchejte, nechte zhoustnout a odstavte.
- Maso servírujte s rýží, posypané sezamovými semínky a zelenou natí cibulky.