Hlavní obsah

Recept na masové koule s rajčatovou omáčkou

Kuličky „polpette“ pocházejí ze střední Itálie, ale zdomácněly v řadě zemí, velmi populární jsou také ve Švédsku a jejich řetězec s nábytkem z nich udělal opravdovou legendu. Spaghetti and meatballs se také často objevují na stolech většiny Američanů.

Foto: Profimedia.cz

Masové koule s rajčatovou omáčkou

Článek
INGREDIENCE:
Masové koule:
500 g mletého masa (krůtí nebo směs hovězího s vepřovým) 50 g parmazánu (nastrouhaný)
1 vejce 1 lžíce jemně nasekané petrželky
1 stroužek česneku (najemno nasekaný) sůl, pepř podle chuti
50 g strouhanky olej na smažení
Rajčatová omáčka:
800 g dobře vyzrálých rajčat 4 kuličky nového koření
1 cibule 2 bobkové listy
4 lžíce olivového oleje sůl
1 lžíce cukru (podle kyselosti rajčat) čerstvá bazalka k podávání
2 lžičky mleté skořice

POSTUP:

  1. Masové koule: V míse promíchejte všechny suroviny (kromě oleje). Ze směsi vytvarujte mokrýma rukama malé koule o velikosti přibližně pingpongového míčku. Na pánvi rozehřejte olej a koule osmažte ze všech stran dozlatova. Dejte je stranou.
  2. Omáčka: Rajčata oloupejte: udělejte malý křížek na spodní části, ponořte je na minutu do vroucí vody, poté je zchlaďte ve studené vodě. Slupky půjdou snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na menší kousky.
  3. Z pánve, na které jste smažili masové koule, slijte zbylý olej, pak do ní nalijte olivový, rozehřejte ho a orestujte nakrájenou cibuli. Jakmile začne chytat barvu, přisypte cukr a skořici, promíchejte, přidejte nakrájená rajčata a další koření (nejlépe uzavřené v čajítku nebo zavázané v plátýnku či sáčku na čaj, abyste ho nemuseli později lovit).
  4. Rajčata vařte při střední teplotě pod pokličkou asi 20 minut, dokud se nerozvaří. Vyndejte koření a omáčku rozmixujte.
  5. Dokončení: Do hotové rajčatové omáčky vraťte osmažené masové koule a nechte vše společně vařit dalších 10 minut, aby se chutě propojily. Podávejte s těstovinami, rýží nebo s kuskusem ozdobené čerstvou bazalkou.

TIP: Polovinu masa můžete nahradit uvařenou, rozmixovanou červenou čočkou. Uberete na tuku a přidáte na vláknině.

Recepty z rajčat: Bruschetta, rajčatová polévka, slaný koláč s rajčaty

Recepty

Výběr článků

Načítám