Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
Masové koule: | |
500 g mletého masa (krůtí nebo směs hovězího s vepřovým) | 50 g parmazánu (nastrouhaný) |
1 vejce | 1 lžíce jemně nasekané petrželky |
1 stroužek česneku (najemno nasekaný) | sůl, pepř podle chuti |
50 g strouhanky | olej na smažení |
Rajčatová omáčka: | |
800 g dobře vyzrálých rajčat | 4 kuličky nového koření |
1 cibule | 2 bobkové listy |
4 lžíce olivového oleje | sůl |
1 lžíce cukru (podle kyselosti rajčat) | čerstvá bazalka k podávání |
2 lžičky mleté skořice |
POSTUP:
- Masové koule: V míse promíchejte všechny suroviny (kromě oleje). Ze směsi vytvarujte mokrýma rukama malé koule o velikosti přibližně pingpongového míčku. Na pánvi rozehřejte olej a koule osmažte ze všech stran dozlatova. Dejte je stranou.
- Omáčka: Rajčata oloupejte: udělejte malý křížek na spodní části, ponořte je na minutu do vroucí vody, poté je zchlaďte ve studené vodě. Slupky půjdou snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na menší kousky.
- Z pánve, na které jste smažili masové koule, slijte zbylý olej, pak do ní nalijte olivový, rozehřejte ho a orestujte nakrájenou cibuli. Jakmile začne chytat barvu, přisypte cukr a skořici, promíchejte, přidejte nakrájená rajčata a další koření (nejlépe uzavřené v čajítku nebo zavázané v plátýnku či sáčku na čaj, abyste ho nemuseli později lovit).
- Rajčata vařte při střední teplotě pod pokličkou asi 20 minut, dokud se nerozvaří. Vyndejte koření a omáčku rozmixujte.
- Dokončení: Do hotové rajčatové omáčky vraťte osmažené masové koule a nechte vše společně vařit dalších 10 minut, aby se chutě propojily. Podávejte s těstovinami, rýží nebo s kuskusem ozdobené čerstvou bazalkou.
TIP: Polovinu masa můžete nahradit uvařenou, rozmixovanou červenou čočkou. Uberete na tuku a přidáte na vláknině.
Recepty z rajčat: Bruschetta, rajčatová polévka, slaný koláč s rajčaty
Recepty