Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 velká hrst sušených hub | 3 kuličky nového koření |
60 g másla | 1-2 lžíce octa |
2 lžíce hladké mouky | 1-2 lžičky cukru |
800 ml vývaru (ideálně hovězího nebo zeleninového) | sůl |
600 g brambor nakrájených na kostičky cca 1,5 cm | pepř |
150-200 ml sladké smetany (31%) | 2 lžíce kopru (čerstvého nebo mraženého) |
1–2 bobkové listy | |
K podávání: | |
4 uvařená vejce |
POSTUP:
- Houby zalijte hrnkem horké vody a nechte změknout alespoň 15 minut. V hrnci rozehřejte máslo, zasypejte moukou a orestujte do světlehnědé barvy. Přilijte vývar a rozmíchejte.
- Přidejte brambory, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření. Pod pokličkou zvolna vařte asi 25 minut.
- Nakonec do polévky vlijte smetanu, ochuťte octem, cukrem a dosolte a nechte už jenom krátce probublat. Stáhněte z ohně a vmíchejte kopr podle chuti.
- Polévku podávejte horkou a na talíři přidejte pokrájené vejce (jedno na porci).
TIP: Máte-li rádi tradičnější chutě, místo bobkového listu a nového koření použijte k ochucení kmín.