Hlavní obsah

Recept na kulajdu

1:11
1:11

Poslechněte si tento článek

Pokud si chcete po Velikonocích dopřát něco lehčího a bez masa, pak pro vás máme tip na výtečnou kulajdu, která je dostatečně sytá a díky houbám a kopru má nezaměnitelnou chuť.

Foto: Profimedia.cz

Kulajda

Článek
INGREDIENCE:
1 velká hrst sušených hub3 kuličky nového koření
60 g másla1-2 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky 1-2 lžičky cukru
800 ml vývaru (ideálně hovězího nebo zeleninového)sůl
600 g brambor nakrájených na kostičky cca 1,5 cmpepř
150-200 ml sladké smetany (31%)2 lžíce kopru (čerstvého nebo mraženého)
1–2 bobkové listy
K podávání:
4 uvařená vejce

POSTUP:

  1. Houby zalijte hrnkem horké vody a nechte změknout alespoň 15 minut. V hrnci rozehřejte máslo, zasypejte moukou a orestujte do světlehnědé barvy. Přilijte vývar a rozmíchejte.
  2. Přidejte brambory, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření. Pod pokličkou zvolna vařte asi 25 minut.
  3. Nakonec do polévky vlijte smetanu, ochuťte octem, cukrem a dosolte a nechte už jenom krátce probublat. Stáhněte z ohně a vmíchejte kopr podle chuti.
  4. Polévku podávejte horkou a na talíři přidejte pokrájené vejce (jedno na porci).

TIP: Máte-li rádi tradičnější chutě, místo bobkového listu a nového koření použijte k ochucení kmín.

Související témata:
Kulajda

Výběr článků

Načítám