Hlavní obsah

Recept na krupicový trhanec s ovocem

1:32
1:32

Poslechněte si tento článek

Trhanec je dezert pocházející z rakouské kuchyně a jedná se o zajímavou variaci palačinkového těsta. Podává se s ovocným džemem a ovocem.

Foto: Profimedia.cz

Krupicový trhanec

Článek
INGREDIENCE:
2 vejce špetka prášku do pečiva
150 ml mléka špetka soli
1 lžíce krupicového cukru 2 lžičky přepuštěného másla
5 lžic dětské krupice
K podávání:
hrst mandlových lupínků 2 lžíce malinového džemu
hrst borůvek moučkový cukr na poprášení

POSTUP:

  1. Oddělte žloutky od bílků. Do mísy vlijte mléko, přidejte žloutky, cukr a krupici. Dobře prošlehejte a nechte asi 15 minut bokem, aby krupice nabobtnala. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte pevný sníh.
  2. Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev a nasucho na ní krátce opečte mandlové lupínky. Až zezlátnou, dejte je stranou a pánev vytřete suchým papírovým ubrouskem.
  3. V pánvi nechte rozehřát lžičku přepuštěného másla a mezitím k mléčné směsi přidejte prášek do pečiva, promíchejte a poté zlehka vmíchejte i ušlehaný sníh.
  4. Vlijte směs na rozpálenou pánev, přiklopte a nechte zhruba 5 minut opékat. Až bude spodek opečený, trhanec pomocí obracečky otočte, přidejte ještě lžičku másla, pomocí dvou vidliček ho natrhejte na menší kousky a opečte jej i z druhé strany.
  5. Podávejte posypaný moučkovým cukrem, mandlovými lupínky a hrstí borůvek. Můžete přidat i lžíci džemu.

TIP: Do těsta zkuste přidat lžíci rozinek nebo sušených brusinek namočených v rumu.

Související témata:
Trhanec

Výběr článků

Načítám