Hlavní obsah

Recept na jablečný crumble s ovesnými vločkami

1:21
1:21

Poslechněte si tento článek

Aktualizováno

Crumble je dezert z ovoce a drobenky. Je velmi podobný koláči s drobenkou, jeho příprava ale zabere méně času. Crumble je na povrchu křupavý, vevnitř je díky jablkům vláčný.

Foto: Profimedia.cz

Jablečný crumble s ovesnými vločkami

Článek
INGREDIENCE
1 lžíce másla na vymazání formy 1 lžička mleté skořice
4–5 jablek1/2 lžičky mletého hřebíčku (nemusí být)
1 lžíce citronové šťávy 1–2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti jablek)
Na drobenku:
120 g studeného másla 80 g třtinového cukru
120 g jemných ovesných vloček špetka soli
100 g hladké mouky
Na ozdobu:
nahrubo nasekané mandle (případně vlašské ořechy)

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C, středně velkou koláčovou formu vymažte máslem. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozložte je do formy, zakápněte citronovou šťávou, posypejte cukrem a kořením a promíchejte.
  2. Studené máslo nakrájejte na kostičky. Všechny zbylé suroviny na drobenku dejte do mísy a promíchejte. Přidejte máslo a konečky prstů zpracujte tak, aby směs připomínala vlhkou hrubou strouhanku.
  3. Směs rovnoměrně rozložte na jablka a pečte v předehřáté troubě asi 30–40 minut dokřupava. Crumble podávejte horký, posypaný nahrubo nasekanými mandlemi.
  4. Přidat můžete i lžíci zakysané smetany, hustého řeckého jogurtu či kopeček vanilkové zmrzliny.

TIP: Část jablek můžete nahradit pevnějšími hruškami. Místo skořice zkuste směs perníkového koření.

Související témata:
Crumble

Výběr článků

Načítám