Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
1 lžíce másla na vymazání formy | 1 lžička mleté skořice |
4–5 jablek | 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nemusí být) |
1 lžíce citronové šťávy | 1–2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti jablek) |
Na drobenku: | |
120 g studeného másla | 80 g třtinového cukru |
120 g jemných ovesných vloček | špetka soli |
100 g hladké mouky | |
Na ozdobu: | |
nahrubo nasekané mandle (případně vlašské ořechy) |
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 200 °C, středně velkou koláčovou formu vymažte máslem. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozložte je do formy, zakápněte citronovou šťávou, posypejte cukrem a kořením a promíchejte.
- Studené máslo nakrájejte na kostičky. Všechny zbylé suroviny na drobenku dejte do mísy a promíchejte. Přidejte máslo a konečky prstů zpracujte tak, aby směs připomínala vlhkou hrubou strouhanku.
- Směs rovnoměrně rozložte na jablka a pečte v předehřáté troubě asi 30–40 minut dokřupava. Crumble podávejte horký, posypaný nahrubo nasekanými mandlemi.
- Přidat můžete i lžíci zakysané smetany, hustého řeckého jogurtu či kopeček vanilkové zmrzliny.
TIP: Část jablek můžete nahradit pevnějšími hruškami. Místo skořice zkuste směs perníkového koření.