Hlavní obsah

Recept na irish stew

Irish stew je tradiční irský pokrm podobný guláši. Skládá se z dušeného hovězího masa, které se vaří v pivu Guinness, z brambor a mrkve. Jídlo uvařte nejlépe den předem, chutě se tak rozleží.

Foto: Profimedia.cz

Irish stew

Článek
INGREDIENCE:
800 g hovězího krku 1 lžíce rajčatového protlaku
3 cibule 200 ml tmavého piva typu Guinness pokojové teploty
1 lžička soli 1 l hovězího vývaru
1/2 lžičky pepře 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo lžička sušeného)
2–3 lžíce hladké mouky 3 mrkve
5 lžic oleje 600 g brambor
3 stroužky česneku

POSTUP:

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Hovězí maso nakrájejte na kostky velké asi 4×4 cm. Osolte je, opepřete a zlehka obalte v mouce.
  2. Ve velkém hrnci rozpalte 4 lžíce oleje a maso po částech opečte dohněda, opečené maso vyjměte a nechte chvíli bokem. Do uvolněného hrnce přilijte ještě lžíci oleje, vsypejte cibuli a opečte ji do světle hnědé barvy. Přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak a už jenom krátce zarestujte.
  3. Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a podlijte ho pivem (buďte opatrní, pivo bude pěnit). Osolte, opepřete a krátce povařte, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna. Přidejte tymián, maso podlijte vývarem tak, aby sahal asi do poloviny výšky masa, stáhněte plamen a pod pokličkou zvolna duste asi hodinu a půl.
  4. Mezitím oloupejte mrkev a brambory. Mrkev nakrájejte na silnější špalíčky, brambory na větší kusy. Po hodině a půl je přidejte do hrnce a dolijte vývar tak, aby byly brambory potopené.
  5. Dál zvolna vařte ještě asi 20–30 minut, až budou maso i zelenina měkké a šťáva zhoustne.

TIP: Irish stew připravte ideálně den předem, jako všechna podobná jídla je nejlepší, když se trochu rozleží.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám