Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
800 g hovězího krku | 1 lžíce rajčatového protlaku |
3 cibule | 200 ml tmavého piva typu Guinness pokojové teploty |
1 lžička soli | 1 l hovězího vývaru |
1/2 lžičky pepře | 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo lžička sušeného) |
2–3 lžíce hladké mouky | 3 mrkve |
5 lžic oleje | 600 g brambor |
3 stroužky česneku |
POSTUP:
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Hovězí maso nakrájejte na kostky velké asi 4×4 cm. Osolte je, opepřete a zlehka obalte v mouce.
- Ve velkém hrnci rozpalte 4 lžíce oleje a maso po částech opečte dohněda, opečené maso vyjměte a nechte chvíli bokem. Do uvolněného hrnce přilijte ještě lžíci oleje, vsypejte cibuli a opečte ji do světle hnědé barvy. Přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak a už jenom krátce zarestujte.
- Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a podlijte ho pivem (buďte opatrní, pivo bude pěnit). Osolte, opepřete a krátce povařte, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna. Přidejte tymián, maso podlijte vývarem tak, aby sahal asi do poloviny výšky masa, stáhněte plamen a pod pokličkou zvolna duste asi hodinu a půl.
- Mezitím oloupejte mrkev a brambory. Mrkev nakrájejte na silnější špalíčky, brambory na větší kusy. Po hodině a půl je přidejte do hrnce a dolijte vývar tak, aby byly brambory potopené.
- Dál zvolna vařte ještě asi 20–30 minut, až budou maso i zelenina měkké a šťáva zhoustne.
TIP: Irish stew připravte ideálně den předem, jako všechna podobná jídla je nejlepší, když se trochu rozleží.