Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g brambor | 1 vejce |
150–200 g hladké mouky (množství závisí na vlhkosti brambor) | sůl |
1 lžíce krupičky | mouka na podsypání |
Omáčka: | |
450 g hub | 40 g sýru Grana Padano |
250 g oleje | 60 g rukoly |
15 g cibule šalotky | sůl |
2 stroužky česneku | pepř |
300 ml smetany 30% |
POSTUP:
- Gnocchi: Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka, nechte je vychladnout, oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte najemno. Na pracovní plochu si nasypte mouku, přidejte brambory, krupičku, vejce a sůl. Vypracujte hladké těsto.
- Pozor, abyste ho nehnětli moc dlouho, jinak budou gnocchi tvrdé. Těsto rozdělte na několik částí a vyválejte dlouhé válečky o průměru 2 cm. Z nich nožem odkrajujte malé, asi dva centimetry dlouhé kousky.
- Z jedné strany je jemně zmáčkněte vidličkou, abyste vytvořili typické rýhy. Vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou. Když vyplavou na povrch (asi po 2–3 minutách), jsou hotové. Vyndejte je děrovanou lžící a nechte okapat.
- Omáčka: Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte na kostky pokrájené houby, osolte, opepřete a při střední teplotě míchejte 5 minut. Zalijte smetanou, přidejte polovinu nastrouhaného sýru Grana Padano a nechte prohřát.
- Odstavte z plotýnky a promíchejte s uvařenými nočky. Podávejte posypané zbytkem sýru a rukolou. Můžete lehce pokapat olivovým olejem.
TIP: Jak zmrazit houby? Nedoporučuje se mrazit houby syrové, ty totiž obsahují enzymy, které je rozkládají, přičemž uvolňují toxiny, které, než zmrznou, by mohly škodit. Raději obsah košíku nejdříve zpracujte: očistěte, vyperte, nechte osušit na utěrce, pak nakrájejte a poduste ve vlastní šťávě. Skvělá je na to trouba nebo remoska, houby se v nich dusí rovnoměrněji než v hrnci a nepřipalují se. Stačí nechat je přejít varem, nemusíte je dusit dlouho. Poté nechte směs vychladnout a dejte zmrazit. Ideální je ještě je zavakuovat.
Recepty na oblíbené italské pochoutky
Recepty