Hlavní obsah

Recept na gnocchi s houbovou směsí

Tradiční podzimní houbová sezona se naštěstí vydařila. Připravte si klasické italské gnocchi s houbami, které přenesou vůni podzimu až na váš stůl.

Foto: Petr Horník

Gnocchi s houbovou směsí

Článek
INGREDIENCE:
500 g brambor 1 vejce
150–200 g hladké mouky (množství závisí na vlhkosti brambor) sůl
1 lžíce krupičky mouka na podsypání
Omáčka:
450 g hub 40 g sýru Grana Padano
250 g oleje 60 g rukoly
15 g cibule šalotky sůl
2 stroužky česneku pepř
300 ml smetany 30%

POSTUP:

  1. Gnocchi: Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka, nechte je vychladnout, oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte najemno. Na pracovní plochu si nasypte mouku, přidejte brambory, krupičku, vejce a sůl. Vypracujte hladké těsto.
  2. Pozor, abyste ho nehnětli moc dlouho, jinak budou gnocchi tvrdé. Těsto rozdělte na několik částí a vyválejte dlouhé válečky o průměru 2 cm. Z nich nožem odkrajujte malé, asi dva centimetry dlouhé kousky.
  3. Z jedné strany je jemně zmáčkněte vidličkou, abyste vytvořili typické rýhy. Vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou. Když vyplavou na povrch (asi po 2–3 minutách), jsou hotové. Vyndejte je děrovanou lžící a nechte okapat.
  4. Omáčka: Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte na kostky pokrájené houby, osolte, opepřete a při střední teplotě míchejte 5 minut. Zalijte smetanou, přidejte polovinu nastrouhaného sýru Grana Padano a nechte prohřát.
  5. Odstavte z plotýnky a promíchejte s uvařenými nočky. Podávejte posypané zbytkem sýru a rukolou. Můžete lehce pokapat olivovým olejem.

TIP: Jak zmrazit houby? Nedoporučuje se mrazit houby syrové, ty totiž obsahují enzymy, které je rozkládají, přičemž uvolňují toxiny, které, než zmrznou, by mohly škodit. Raději obsah košíku nejdříve zpracujte: očistěte, vyperte, nechte osušit na utěrce, pak nakrájejte a poduste ve vlastní šťávě. Skvělá je na to trouba nebo remoska, houby se v nich dusí rovnoměrněji než v hrnci a nepřipalují se. Stačí nechat je přejít varem, nemusíte je dusit dlouho. Poté nechte směs vychladnout a dejte zmrazit. Ideální je ještě je zavakuovat.

Recepty na oblíbené italské pochoutky

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám