Hlavní obsah

Recept na dýňový cheesecake s ořechy

Úroda dýní nám jasně napoví, že nastal čas podzimu. Nemusíme ale skončit pouze u slaných pokrmů, na dýni si pochutnají i milovníci sladkého. Když se spojí s medem a skořicí, vznikne jedinečný podzimní dezert, jehož vůně se bude linout celou kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

Cheesecake s ořechy

Článek
INGREDIENCE:
Korpus:
200 g máslových sušenek 2 lžíce tuzemáku
100 g rozpuštěného másla
Ořechová vrstva:
100 g nasekaných vlašských ořechů 30 g másla
50 g hnědého cukru 1 lžička skořice
1 lžíce medu
Dýňová vrstva:
400 g krémového sýru (např. Philadelphia) 1 lžička vanilkového extraktu
200 g dýňového pyré (upečená nebo vařená a rozmixovaná dýně) 1 lžička skořice
150 g cukru špetka soli
3 vejce
Na ozdobu:
šlehačka pár ořechových jader

POSTUP:

  1. Korpus: Rozdrťte sušenky na jemnou směs a smíchejte je s rozpuštěným máslem a tuzemákem. Směs vtlačte na dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm a dejte na chvíli do lednice, aby se korpus zpevnil.
  2. Ořechová vrstva: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr, med a skořici. Za stálého míchání přidejte nasekané ořechy a nechte je lehce zkaramelizovat (asi 5 minut). Ořechovou směs rozetřete na sušenkový korpus.
  3. Dýňová vrstva: V robotu ušlehejte krémový sýr s cukrem do hladké směsi. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny. Obě směsi zlehka spojte, promíchejte, přidejte dýňové pyré a zbylé přísady. Zlehka promíchejte stěrkou. Nalijte dýňovou směs na ořechovou vrstvu.
  4. Dokončení: Cheesecake pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 až 60 minut, dokud nebude pevný, ale střed zůstane stále mírně třesavý. Nechte ho zchladnout při pokojové teplotě, poté chlaďte alespoň čtyři hodiny v lednici, ideálně přes noc. Při podávání dezert ozdobte šlehačkou a ořechy. Můžete ho posypat skořicí nebo kakaem.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Výběr článků

Načítám