Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
Korpus: | |
200 g máslových sušenek | 2 lžíce tuzemáku |
100 g rozpuštěného másla | |
Ořechová vrstva: | |
100 g nasekaných vlašských ořechů | 30 g másla |
50 g hnědého cukru | 1 lžička skořice |
1 lžíce medu | |
Dýňová vrstva: | |
400 g krémového sýru (např. Philadelphia) | 1 lžička vanilkového extraktu |
200 g dýňového pyré (upečená nebo vařená a rozmixovaná dýně) | 1 lžička skořice |
150 g cukru | špetka soli |
3 vejce | |
Na ozdobu: | |
šlehačka | pár ořechových jader |
POSTUP:
- Korpus: Rozdrťte sušenky na jemnou směs a smíchejte je s rozpuštěným máslem a tuzemákem. Směs vtlačte na dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm a dejte na chvíli do lednice, aby se korpus zpevnil.
- Ořechová vrstva: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr, med a skořici. Za stálého míchání přidejte nasekané ořechy a nechte je lehce zkaramelizovat (asi 5 minut). Ořechovou směs rozetřete na sušenkový korpus.
- Dýňová vrstva: V robotu ušlehejte krémový sýr s cukrem do hladké směsi. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny. Obě směsi zlehka spojte, promíchejte, přidejte dýňové pyré a zbylé přísady. Zlehka promíchejte stěrkou. Nalijte dýňovou směs na ořechovou vrstvu.
- Dokončení: Cheesecake pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 až 60 minut, dokud nebude pevný, ale střed zůstane stále mírně třesavý. Nechte ho zchladnout při pokojové teplotě, poté chlaďte alespoň čtyři hodiny v lednici, ideálně přes noc. Při podávání dezert ozdobte šlehačkou a ořechy. Můžete ho posypat skořicí nebo kakaem.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Recepty