Hlavní obsah

Recept na dýňové risotto

S deštivým podzimem přichází štědrá úroda dýní. Dýňové risotto chmurnou náladu zažene nejen svou veselou barvou, ale především výtečnou chutí.

Foto: Profimedia.cz

Dýňové risotto

Článek

Nepleťte si italské risotto s českým rizotem. Připravují se odlišně, a proto také jinak chutnají. České sušší rizoto může být výtečné, podobně jako španělská paella, americká jambalaya nebo asijský poké bowl. Pokaždé jde o rýži s přísadami a záleží, na co máte právě chuť.

INGREDIENCE:
300 g rýže (ideálně Arborio nebo Carnaroli) 100 g másla
500 g dýně (máslová nebo hokaido) 3 lžíce olivového oleje
1 litr vývaru (masový nebo zeleninový) 50 g nastrouhaného parmazánu
100 ml bílého vína tymián a šalvěj podle chuti
1 střední cibule sůl
3 stroužky česneku

POSTUP:

  1. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a dejte dýni, kterou pokapete olejem a osolíte, péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 25 minut. Až bude měkká, rozmixujte ji na pyré.
  2. Předem připravený vývar přiveďte k varu a udržujte ho teplý na mírném ohni po celou dobu přípravy risotta.
  3. Ve velké ploché pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte olej a na středním ohni na něm restujte jemně nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte.
  4. Do základu nasypte rýži a promíchejte ji, aby se zrnka obalila cibulkou. Restujte rýži asi dvě minuty, dokud nezačne být průsvitná. Přilijte víno a míchejte, dokud se víno neodpaří.
  5. Nyní při střední teplotě budete postupně přilévat vroucí vývar: Přidejte jednu naběračku a míchejte, dokud se vývar téměř úplně nevsákne. Tento postup opakujte, postupně přidávejte vývar jednu naběračku po druhé a nechte vždy tekutinu vstřebávat do rýže.
  6. Moment, kdy přilít další vývar, poznáte podle toho, že vařečka, kterou projedete po dně, po sobě nechá cestičku. Po patnácti minutách přidejte dýňové pyré a bylinky.
  7. Pokračujte, dokud není rýže al dente (měkká na skus, ale stále pevná uvnitř), což trvá celkem asi 20 minut. Druhým ukazatelem je moment, kdy rýže přestává vstřebávat vývar.
  8. Jakmile je rýže hotová, stáhněte teplotu na minimum. Přidejte máslo a nastrouhaný parmazán, dobře promíchejte, podle potřeby dosolte. Jakmile se sýr rozpustí, odstavte pokrm z plotýnky.
  9. Dokonalé risotto má krémovou konzistenci a při pohybu pánví tvoří vlny. Risotto ihned podávejte, nejlépe na předehřátých talířích.

Recepty se švestkami: Steak se švestkovou omáčkou, mrkvové rohlíčky s povidly a kynutý koláč

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám