Článek
Nepleťte si italské risotto s českým rizotem. Připravují se odlišně, a proto také jinak chutnají. České sušší rizoto může být výtečné, podobně jako španělská paella, americká jambalaya nebo asijský poké bowl. Pokaždé jde o rýži s přísadami a záleží, na co máte právě chuť.
INGREDIENCE: | |
---|---|
300 g rýže (ideálně Arborio nebo Carnaroli) | 100 g másla |
500 g dýně (máslová nebo hokaido) | 3 lžíce olivového oleje |
1 litr vývaru (masový nebo zeleninový) | 50 g nastrouhaného parmazánu |
100 ml bílého vína | tymián a šalvěj podle chuti |
1 střední cibule | sůl |
3 stroužky česneku |
POSTUP:
- Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a dejte dýni, kterou pokapete olejem a osolíte, péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 25 minut. Až bude měkká, rozmixujte ji na pyré.
- Předem připravený vývar přiveďte k varu a udržujte ho teplý na mírném ohni po celou dobu přípravy risotta.
- Ve velké ploché pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte olej a na středním ohni na něm restujte jemně nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte.
- Do základu nasypte rýži a promíchejte ji, aby se zrnka obalila cibulkou. Restujte rýži asi dvě minuty, dokud nezačne být průsvitná. Přilijte víno a míchejte, dokud se víno neodpaří.
- Nyní při střední teplotě budete postupně přilévat vroucí vývar: Přidejte jednu naběračku a míchejte, dokud se vývar téměř úplně nevsákne. Tento postup opakujte, postupně přidávejte vývar jednu naběračku po druhé a nechte vždy tekutinu vstřebávat do rýže.
- Moment, kdy přilít další vývar, poznáte podle toho, že vařečka, kterou projedete po dně, po sobě nechá cestičku. Po patnácti minutách přidejte dýňové pyré a bylinky.
- Pokračujte, dokud není rýže al dente (měkká na skus, ale stále pevná uvnitř), což trvá celkem asi 20 minut. Druhým ukazatelem je moment, kdy rýže přestává vstřebávat vývar.
- Jakmile je rýže hotová, stáhněte teplotu na minimum. Přidejte máslo a nastrouhaný parmazán, dobře promíchejte, podle potřeby dosolte. Jakmile se sýr rozpustí, odstavte pokrm z plotýnky.
- Dokonalé risotto má krémovou konzistenci a při pohybu pánví tvoří vlny. Risotto ihned podávejte, nejlépe na předehřátých talířích.
Recepty se švestkami: Steak se švestkovou omáčkou, mrkvové rohlíčky s povidly a kynutý koláč
Recepty