Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na korpus: | |
200 g máslových sušenek (např. Bebe) | 70 g rozpuštěného másla |
Na náplň: | |
500 g smetanového sýra (nejlepší je Philadelphia nebo mascarpone) | šťáva a kůra ze 2 bio citronů (pouze žlutá část, jemně nastrouhaná) |
200 g zakysané smetany | 2 lžičky vanilkového extraktu |
120 g cukru | 3 vejce |
Na ozdobu: | |
1 citron | 4 lžíce cukru krupice |
2 lžíce citronové šťávy |
POSTUP:
- Sušenky rozdrťte najemno v mixéru nebo je vložte do sáčku a rozdrobte válečkem na těsto. Smíchejte je s rozpuštěným máslem, dokud se nepropojí.
- Směs vtlačte do dna dortové formy (průměr asi 23 cm) vyložené pečicím papírem. Uhlaďte lžící nebo skleničkou. Formu dejte na 10-15 minut do lednice, aby korpus ztuhl.
- Ve větší míse smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a vanilkový extrakt. Poté do směsi postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém, dokud nevznikne hladká směs.
- Předehřejte troubu na 160 °C. Náplň nalijte na připravený korpus ve formě. Formu vložte do trouby a pečte 50-60 minut, dokud náplň lehce neztuhne, ale střed se stále jemně třese.
- Po upečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte cheesecake vychladnout uvnitř trouby. Před podáváním nechejte zcela vychladnout a ozdobte plátky citronu.
- Zahřejte citronovou šťávu a přimíchejte do ní cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Dejte vychladnout a poté polevou dozdobte hotový dort.
Recept na dýňový cheesecake s ořechy
Recepty