Hlavní obsah

Recept na citronový bulgur

Bulgur jsou zrníčka z tvrdé pšenice bohatá na vlákninu a jako příloha se hodí k masu i zelenině. Bulgur je populární především v libanonské kuchyni, kde ho najdeme v salátu tabouleh. Vynikající je ale také v polévkách nebo karbanátcích.

Foto: Profimedia.cz

Bulgur

Článek

Citronový bulgur

INGREDIENCE:
200 g bulguru (v suchém stavu) 1 citron
1 cibule 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 stroužky česneku čerstvé bylinky: petrželka, máta nebo koriandr
1 lžíce rajského protlaku sůl
1 lžička sladké paprikypepř
2 lžíce olivového oleje

POSTUP:

  1. V hrnci nebo hluboké pánvi s nepřilnavým dnem na oleji orestujte nakrájenou cibuli do sklovata, přidejte nasekaný česnek a papriku a restujte ještě půl minuty. Přimíchejte protlak, i ten zarestujte.
  2. Přisypejte bulgur, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř a přiveďte k varu. Jakmile se začne bulgur vařit, snižte teplotu na minimum a pod pokličkou nechte vařit asi 12 minut.
  3. Pokud jsou kuličky ještě tvrdé, nechte je zakryté dojít mimo plotnu, dokud se vývar úplně nevsákne a bulgur nezměkne. Do hotového bulguru vmíchejte šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Přidejte nasekané bylinky, podle potřeby dosolte.

TIP: Tento jednoduchý citronový bulgur se výborně hodí k pečenému kuřeti se zeleninou. Stejně dobře ho můžete podávat i k jiným masům, jen například ke guláši vynechte citron.

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám