Hlavní obsah

Pomalu kynuté velikonoční jidáše: Těsto zadělejte večer a upečte je ráno, ke snídani budou nepřekonatelné

4:03
4:03

Poslechněte si tento článek

Aktualizováno

Kdo posnídá jidáše na Zelený čtvrtek ráno, bude celý rok zdravý, praví legenda. Nejlepší jsou krátce po upečení, ale málokomu se chce vstávat ve čtyři, aby byly ke snídani na stole. Víme, jak to udělat, abyste si mohli přispat a ráno si na nich přesto pochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční jidáše z pomalu kynutého těsta

Článek

V týdnu před Velikonočním pondělím si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista na Zemi, jeho smrt a vzkříšení. I některá jídla, která v těchto dnech tradičně připravujeme, mají symbolický význam a propojují víru s každodenním životem.

Jidáše, točenice a pletence z bohatého kynutého těsta symbolizují provaz, na němž se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Pečou se obvykle na Škaredou středu večer a snídají na Zelený čtvrtek. Naši předci věřili, že kdo posnídá jidáše tento den před rozbřeskem, bude celý rok zdravý a navíc chráněný před hadím uštknutím a vosím bodnutím.

Pokud máte dobrý recept, vydrží vám jidáše z kynutého těsta vláčné a dobré i pár dní, úplně nejlíp ale chutnají ke snídani ještě vlahé, s kouskem čerstvého másla a kapkou medu nebo dobrého džemu. Pro toho, kdo je bude péct, to obvykle znamená brzký budíček: je potřeba zadělat těsto, dát mu čas na vykynutí a upečení. Existuje ale chytrý trik, díky kterému si můžete ranní práci výrazně zkrátit.

Foto: Shutterstock

Tvary jidášů mají podle tradice symbolizovat provaz, na kterém se pověsil Jidáš.

Nechte těsto kynout v lednici

V receptech se často setkáte s doporučením nechat těsto kynout na teplém místě a mimo průvan. Je správné, to ale neznamená, že chlad těsto znehodnotí. Studenější prostředí sice zpomalí práci kvasinek, nezastaví je ale úplně. Naopak! I při teplotách kolem 4 °C, tedy v teplejší části lednice, kvasinky pomalu ale jistě odvedou svou práci. Zkušení pekaři vám potvrdí, že pomalu kynuté těsto z lednice má své výhody:

  • Lepší chuť a vůně: Když kvasinkám dopřejete dostatek času na množení, postačí na nakypření těsta i menší kousek droždí. Pomalu kynuté těsto je navíc vyzrálejší, má plnější chuť a intenzivnější aroma.
  • Lepší textura: Těsto má jemnější a nadýchanější strukturu.
  • Snadnější zpracování: Těsto je méně lepivé a lépe se s ním pracuje, což usnadňuje tvarování.
  • Umožní časovou flexibilitu: Práci si můžete šikovně rozdělit a pečení líp naplánovat.

Zadělat večer těsto vám zabere dvacet minut i s úklidem kuchyně a ranní práce s tvarováním nebude příliš delší. V lednici můžete navíc dobře přikryté těsto nechat bez újmy pracovat i 3-4 dny. Až budete potřebovat, odeberte kousek, propracujte ho, vytvarujte a nechte na plechu krátce dokynout. Zatímco se bude péct, zvládnete další ranní povinnosti a ke snídani můžete servírovat to nejčerstvější voňavé pečivo. Tenhle způsob kynutí se hodí na sladká a slaná těsta a v lednici můžete nechat pomalu kynout i mazanec.

S čím podávat jidáše

Tradice velí potřít jidáše hned po vytažení z trouby medem, který symbolizuje soudržnost. Jidáše potřené medem (nebo směsí medu, rozpuštěného másla a kapky rumu) jsou krásně lesklé, sladké – a pořádně lepkavé. Pokud se tedy chcete vyhnout zalepeným prstům, vzpomeňte si na dobu ve školce a až budete zadělávat těsto, připravte si rovnou medové máslo. Na medové máslo stačí metličkou dobře prošlehat povolené máslo s medem podle chuti. Přidat můžete i špetku oblíbeného koření, například skořici, kardamom, fazoli tonka nebo směs perníkového koření.

Velikonoce 2025

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 21. dubna 2025. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Související témata:

Výběr článků

Načítám