Článek
V týdnu před Velikonočním pondělím si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista na Zemi, jeho smrt a vzkříšení. I některá jídla, která v těchto dnech tradičně připravujeme, mají symbolický význam a propojují víru s každodenním životem.
Jidáše, točenice a pletence z bohatého kynutého těsta symbolizují provaz, na němž se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Pečou se obvykle na Škaredou středu večer a snídají na Zelený čtvrtek. Naši předci věřili, že kdo posnídá jidáše tento den před rozbřeskem, bude celý rok zdravý a navíc chráněný před hadím uštknutím a vosím bodnutím.
Pokud máte dobrý recept, vydrží vám jidáše z kynutého těsta vláčné a dobré i pár dní, úplně nejlíp ale chutnají ke snídani ještě vlahé, s kouskem čerstvého másla a kapkou medu nebo dobrého džemu. Pro toho, kdo je bude péct, to obvykle znamená brzký budíček: je potřeba zadělat těsto, dát mu čas na vykynutí a upečení. Existuje ale chytrý trik, díky kterému si můžete ranní práci výrazně zkrátit.

Tvary jidášů mají podle tradice symbolizovat provaz, na kterém se pověsil Jidáš.
Nechte těsto kynout v lednici
V receptech se často setkáte s doporučením nechat těsto kynout na teplém místě a mimo průvan. Je správné, to ale neznamená, že chlad těsto znehodnotí. Studenější prostředí sice zpomalí práci kvasinek, nezastaví je ale úplně. Naopak! I při teplotách kolem 4 °C, tedy v teplejší části lednice, kvasinky pomalu ale jistě odvedou svou práci. Zkušení pekaři vám potvrdí, že pomalu kynuté těsto z lednice má své výhody:
- Lepší chuť a vůně: Když kvasinkám dopřejete dostatek času na množení, postačí na nakypření těsta i menší kousek droždí. Pomalu kynuté těsto je navíc vyzrálejší, má plnější chuť a intenzivnější aroma.
- Lepší textura: Těsto má jemnější a nadýchanější strukturu.
- Snadnější zpracování: Těsto je méně lepivé a lépe se s ním pracuje, což usnadňuje tvarování.
- Umožní časovou flexibilitu: Práci si můžete šikovně rozdělit a pečení líp naplánovat.
Zadělat večer těsto vám zabere dvacet minut i s úklidem kuchyně a ranní práce s tvarováním nebude příliš delší. V lednici můžete navíc dobře přikryté těsto nechat bez újmy pracovat i 3-4 dny. Až budete potřebovat, odeberte kousek, propracujte ho, vytvarujte a nechte na plechu krátce dokynout. Zatímco se bude péct, zvládnete další ranní povinnosti a ke snídani můžete servírovat to nejčerstvější voňavé pečivo. Tenhle způsob kynutí se hodí na sladká a slaná těsta a v lednici můžete nechat pomalu kynout i mazanec.
S čím podávat jidáše
Tradice velí potřít jidáše hned po vytažení z trouby medem, který symbolizuje soudržnost. Jidáše potřené medem (nebo směsí medu, rozpuštěného másla a kapky rumu) jsou krásně lesklé, sladké – a pořádně lepkavé. Pokud se tedy chcete vyhnout zalepeným prstům, vzpomeňte si na dobu ve školce a až budete zadělávat těsto, připravte si rovnou medové máslo. Na medové máslo stačí metličkou dobře prošlehat povolené máslo s medem podle chuti. Přidat můžete i špetku oblíbeného koření, například skořici, kardamom, fazoli tonka nebo směs perníkového koření.
Velikonoce 2025
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 21. dubna 2025. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.