Hlavní obsah

Pět top receptů na dýňovou polévku

Receptů na dýňovou polévku existuje tolik, kolik dýně skrývá zrníček. Který je nejlepší? Určitě ten váš. Nechcete ale přece jen vyzkoušet i něco jiného?

Foto: Petr Horník, Novinky

Dýňová polévka s koriandrovým semínkem a libečkem

Článek

Dýňová polévka s koriandrovým semínkem a libečkem podle Štěpána Návrata

Executive chef Štěpán Návrat je jednou z nejvýraznějších osobností české kulinární scény. Je majitelem vyhlášené restaurace PRU58 a zážitkového Benjamina, který se dostal i do michelinského průvodce. Skvělý kuchař, znalec světových trendů a milovník především asijské kuchyně.

INGREDIENCE
500 g dýně Hokkaidó4 lžíce másla
2 mrkve1 červená cibule nebo šalotka
20 g zázvoru1 lžíce koriandrových semínek
200 ml vývaru/vody1 lžíce medu nebo cukru
400 ml kokosového krémusůl
1 chilli papričkapepř
Na posyp: koriandrová semínka, dýňová semínka, libečkový olej nebo čerstvý libeček, nať koriandru

POSTUP:

  1. Očištěnou mrkev nakrájejte na hrubé kostky.
  2. Dýně Hokkaidó se nemusí loupat, odkrojte pouze nehezké části slupky.
  3. Vydlabejte semínka a dýni nakrájejte na hrubé kostky.
  4. Rozehřejte máslo a kostky dýně s mrkví orestujte do zlatavé barvy, osolte, opepřete a pocukrujte.
  5. K základu přidejte nastrouhaný zázvor, najemno nakrájenou cibuli a nakrojenou papričku, zarestujte.
  6. Poté přilijte vývar s kokosovým krémem.
  7. Pod pokličkou vařte doměkka asi 20 minut.
  8. Polévku nechte lehce vychladnout a rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  9. Dochuťte solí, pepřem a trochou medu, kdo má rád pikantnější, může přidat červené kari nebo chilli papričky.
  10. Polévku ozdobte rozdrcenými semínky (můžete je opražit), libečkovým olejem a čerstvým koriandrem.

Libečkový olej: zelené listy libečku rozmixujte v rostlinném oleji a přepasírujte přes sítko.

Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek

Zdraví

Rajčatová polévka s dýňovými špagetami podle Radka Davida

Foto: Milan Malíček, Novinky

Rajčatová polévka s dýňovými špagetami

Radek David je špičkovým kuchařem, který prošel řadou vedoucích pozic v prestižních restauracích u nás i ve světě. Roky byl členem našeho národního reprezentačního týmu AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů). Je držitelem mnoha medailí, kuchařským mentorem, nyní působí jako privátní kuchař.

INGREDIENCE
1 špagetová dýně600 g loupaných rajčat (vyzrálá čerstvá nebo z konzervy)
100 g pancetty100 g bazalky
olivový olej80 g parmezánu
2 stroužky česneku400 g drcených rajčat z konzervy
30 g rajčatového protlakusůl

POSTUP:

  1. Špagety: Dýni rozpulte, propíchejte na řezu vidličkou, osolte, opečte na pánvi řeznou stranou dolů, přendejte na plech s pečicím papírem, přikryjte alobalem a pečte 35 minut doměkka. Upečenou dužinu zlehka vidličkou roztrhejte na špagety, pokapejte je olejem a osolte.
  2. Polévka: Na oleji orestujte neoloupaný česnek a rajčatový protlak, přidejte stonky bazalky, rozmixovaná rajčata a drcená rajčata. Pozvolna vařte 30 minut, poté propasírujte a dochuťte solí a cukrem.
  3. K dokončení: Pancettu nakrájejte na nudličky a opražte na pánvi dokřupava.
  4. Podávání: Na dno talíře nalijte polévku a na ni dejte do hnízda stočené ochucené špagety z dýně. Na ně položte opraženou pancettu, listy bazalky a navrch nastrouhejte parmezán.

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Recepty

Dýňová gulášovka

Foto: Profimedia.cz

Dýňová gulášovka

INGREDIENCE
400 g dýně1 l vývaru (masový)
400 g vepřové kýtylžička kmínu
2 větší cibulelžíce sušené majoránky
2 větší bramborysůl
4 velké stroužky česnekupepř
2 lžíce sádlalibeček

POSTUP:

  1. Připravte si dýni: Nakrájenou na kostky ji orestujte na menší části sádla, zalijte dvěma sběračkami vody a pak duste pod pokličkou asi 20 minut.
  2. Po změknutí dýni rozmixujte a odložte stranou.
  3. V hrnci rozehřejte zbylé sádlo, přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova, pak přidejte maso nakrájené na kostky, nechte ho zatáhnout, přisypte papriku a rychle zarestujte.
  4. Zalijte vývarem, osolte a zvolna vařte, až je maso měkké. 10 minut před koncem vaření přidejte na kostky nakrájené brambory a připravenou dýni.
  5. Polévku dochuťte solí, pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem a nasekaným libečkem.

TIP: Do polévky můžete přidat houby.

Recept z rajčat: Oblíbená španělská polévka gazpacho

Recepty

Kuřecí pálivá, kyselá polévka s dýní podle Jamieho Oliviera

Foto: Profimedia.cz

Kuřecí pálivá, kyselá polévka s dýní podle Jamieho Oliviera

Britská superstar světové gastroscény J. O. říká: „Pokud se cítíš pod psa, miska tohoto jídla tě určitě postaví na nohy. “

INGREDIENCE
1 kg modré dýně Queensland (lze nahradit máslovou i jinými)600 ml kuřecího vývaru
6 kuřecích stehen (bez kůže, bez kosti)400 g kokosového mléka (krém)
arašídový olej150 g hlívy ústřičné
2,5 cm špalík zázvoru2 limetky
2 stroužky česneku1 svazek čerstvé thajské bazalky (30 g)
3 čerstvé červené chilli papričky2 lžíce rybí omáčky
1 stonek citronové trávy1 lžíce palmového nebo hnědého cukru
3 listy kafírové limetkysůl a pepř
K podávání: řeřichové výhonky

POSTUP:

  1. Dýni oloupejte, podélně rozkrojte na polovinu, poté vydlabejte a vyhoďte semínka. Dýni, hlívu i kuřecí stehna nakrájejte na 3 cm kousky.
  2. Pokapejte 1 lžící oleje dno velké pánve, přidejte kuře a za stálého míchání restujte na středním ohni dozlatova.
  3. Zázvor a česnek oloupejte a najemno nastrouhejte.
  4. Dvě chilli papričky nakrájejte na jemné plátky a citronovou trávu rozdrťte hřbetem nože.
  5. Vše vmíchejte do pánve a poté přihoďte limetkové listy.
  6. Duste za stálého míchání další 2 minuty.
  7. Teď přidejte do pánve dýni a hlívu, zalijte vše vývarem a kokosovým mlékem a dobře promíchejte.
  8. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 30 minut nebo dokud dýně nezměkne a omáčka nezhoustne, po 15 minutách se houby roztrhají.
  9. Zbylé chilli nakrájejte na jemné plátky. Nakrájejte 1 limetku na měsíčky a natrhejte listy thajské bazalky, stonky vyhoďte.
  10. Polévku stáhněte z ohně a vmíchejte rybí omáčku. Přidejte cukr, šťávu ze zbylé limetky a dochutíme mořskou solí a černým pepřem.
  11. Horkou polévku rozdělte do teplých misek a posypte ji chilli, bazalkou a řeřichou. Podávejte s měsíčky limetky.

Dýňová, pomerančová polévka se šafránem a karamelizovanými dýňovými semínky podle Ottolenghi Yotama

Foto: Profimedia.cz

Dýňová polévka

INGREDIENCE
600 g dýně (Hokkaidó nebo máslová)sůl, bílý pepř, cukr
1 cibuleSemínka:
1 stroužek česneku1 polévková lžíce slunečnicového oleje
1 litr zeleninového vývaru60 g loupaných dýňových semínek
1 lžička šafránových nitek1 polévková lžíce javorového sirupu
2 pomeranče (šťáva a nastrouhaná kůra)½ polévkové lžíce hnědého cukru
2 mrkve½ lžičky soli
4 lžíce olivového oleje1 špetka mletého černého pepře
100 ml crème fraîche1 velká špetka kajenského pepře

POSTUP:

  1. Semínka: Nejprve si připravte semínka. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Dýňová semínka promíchejte v míse se všemi ostatními ingrediencemi, rozprostřete je na plech a za občasného promíchání pečte 15 minut, dokud nezískají zlatou barvu. Nechte je vychladnout.
  2. Polévka: Dýni nakrájejte na kostky (máslovou oloupejte). V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání minutu restujte při vysoké teplotě. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání duste základ 12 minut, dokud nebude cibule měkká, sladká a zlatavě hnědá, ale ne příliš tmavá.
  3. Přidejte nakrájenou dýni, mrkev a šafrán, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 15 minut, dokud dýně a mrkev téměř nezměknou. Přidejte pomerančovou kůru a vařte ještě pět minut.
  4. Když je zelenina důkladně uvařená, rozmixujte polévku tyčovým mixérem. Přidejte pomerančovou šťávu, dochuťte solí, pepřem a cukrem a ještě krátce povařte.
  5. Podávejte v miskách s kopečkem crème fraiche. Povrch posypte karamelizovanými semínky.

TIP: Do polévky můžete společně s dýní a mrkví přidat oloupaná, nakrájená jablka a polévku podávat ve sklenkách i studenou.

Recepty na výživné polévky pro zahřátí

Recepty
Související témata:
Dýňová polévka

Související články

Recepty hotové do 30 minut

Naše recepty vás přesvědčí, že dokonalost chuti se může skrývat i v jednoduchosti. Uprostřed prázdnin je největším bonusem fakt, že uvaříte skvělé jídlo, aniž...

Výběr článků

Načítám