Článek
Pampeliška je chutná, zdravá a zadarmo, stačí se jen sehnout. Využívá se téměř celá rostlina, sbírat můžete kořeny, listy i květy. Její léčivé schopnosti znaly už generace před námi.
Léčivé účinky pampelišky
- Kořen je ceněný především pro své detoxikační vlastnosti. Podporuje činnost jater a žlučníku, usnadňuje trávení a působí i mírně močopudně, takže pomáhá tělu zbavovat se přebytečné vody i škodlivin.
- Listy obsahují celou řadu vitaminů a minerálů – zejména vitaminy A, C a K, ale také vápník, draslík a železo. Díky tomu pomáhají doplnit důležité živiny po zimě, podpořit krvetvorbu a posílit imunitní systém.
- Květy jsou bohaté na antioxidanty a hojně se využívají k výrobě pampeliškového „medu“, sirupů, nebo dokonce vína.
Jak využít pampelišky v kuchyni?
Téměř celou rostlinu můžete využít i v kuchyni: jemně nahořklé mladé listy oživí saláty, poupata zastoupí kapary a z květů připravíte oblíbený pampeliškový „med“ či sirup.
Při sběru se vyplatí dodržet několik univerzálních zásad:
Na sběr se vydejte za slunečného dopoledne, kdy jsou květy hezky otevřené. Sbírejte ideálně mimo prašná města a sídliště v čisté přírodě a na místech, kde se vyskytuje hojně, a naberte si jenom tolik, kolik dokážete spotřebovat.
- Květy a poupata sbírejte bez stonků a ukládejte je do košíku, kbelíku, plátěné tašky nebo do papírového sáčku, tak aby se nepomačkaly.
- Pokud se chystáte využít listy do salátů, do omelet nebo jako náplň do slaného koláče, sáhněte po těch nejmladších a nejsvětlejších, jsou nejméně hořké. Uložte je do krabičky s vlhkým papírovým ubrouskem, aby vydržely svěží.
- Kořeny pampelišky se sbírají ještě před rozkvětem nebo až na podzim. Vydolovat je ze země a očistit od hlíny je celkem namáhavá činnost, pokud si ale dáte tu práci, připravíte z nich velmi chutnou alternativu kávy.
Pampeliškové „kapary“
Nasbírejte pevná, malá a dobře uzavřená poupata pampelišky ze středu listové růžice a zalijte je jednoduchým nálevem. Jsou skvělé jako výrazná chuťovka k sýrům nebo jako doplněk k méně výrazným pokrmům.

Nakládaná pampelišková poupata
POSTUP:
- Poupata pampelišky pečlivě několikrát omyjte a zlehka osušte. Ukládejte je ve vrstvách do menších skleniček a každou vrstvu prosolte asi polovinou lžičky soli. Přidat můžete i trochu hořčičného semínka, stroužek česneku, chilli papričku nebo kousek křenu. Nechte 24 hodin uležet.
- Na druhý den svařte ocet s vodou, nechte chvíli zchladnout a zalijte poupata, tak aby byla ponořená. Lahvičky dejte do hrnce, zalijte vodou zhruba to tří čtvrtin výšky a sterilizujte při 85 °C asi 20 minut.
Pampeliškový „med“
Používejte ho do čaje, na lívance nebo palačinky…

Pampeliškový „med“.
Ingredience na 3 skleničky | |
---|---|
cca 350 květů pampelišky | 1,5 kg cukru krystal |
2 citrony v biokvalitě | 1,5 l vody |
POSTUP:
- Citrony důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Dejte je do hrnce spolu s květy, přidejte vodu, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 5 minut. Vypněte plamen a pod pokličkou nechte odstát 24 hodin.
- Na druhý den přeceďte přes plátýnko do čistého hrnce, směs dobře vymačkejte. Přidejte cukr, znovu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 1–1,5 hodiny, dokud „med“ nezhoustne.
- Hned naplňte do sklenic vypláchnutých vařící vodou, uzavřete a dnem vzhůru nechte vychladnout.
Jarní salát s lístky pampelišky
Salát ze samotných lístků pampelišky by vám asi příliš nechutnal. Když ale přidáte další jarní zeleninu a správnou zálivku, která vyváží jejich hořkost, vznikne svěží a výživný salát, který skvěle doplní lehký oběd nebo večeři.

Jarní salát s lístky pampelišky
Ingredience na 2 porce | |
---|---|
hrst pampeliškových listů | Na zálivku: |
1 svazek ředkviček | 4 lžíce olivového oleje |
1/2 salátové okurky | 2 lžíce citronové šťávy |
1–2 stonky řapíkatého celeru | 2 lžičky medu |
hrst mraženého hrášku | 1 lžička dijonské hořčice |
2 lžíce dýňových semínek | sůl, čerstvě mletý pepř |
POSTUP:
- Pampeliškové listy dobře omyjte a nechte okapat. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, okurku a celer na drobnější kousky. Mražený hrášek krátce spařte, nechte okapat a vychladnout.
- Na zálivku dobře prošlehejte všechny ingredience. Vše smíchejte v míse a přidejte dýňová semínka (pro výraznější chuť je můžete předem krátce opražit nasucho na pánvi).
Smažené květy pampelišek
Máte rádi smažená květenství černého bezu? A chutnali jste už pampelišky připravené stejným způsobem? Zkuste je, budou vám při přípravě mizet pod rukama!

Smažené pampeliškové květy
Ingredience na 20 kusů | |
---|---|
cca 20 květů pampelišky | 1 lžička másla |
1 vejce | špetka soli |
100 ml mléka | olej na smažení |
1 lžíce rumu | moučkový cukr k podávání |
POSTUP:
- Květy pampelišky otrhejte, tak aby na nich zůstal krátký stonek, za který je budete moct při smažení držet.
- Oddělte žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpalte olej, je lepší, je-li hladina vyšší.
- Ke žloutku přidejte mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehejte. Přidejte mouku a umíchejte hustější těstíčko. Vmíchejte do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na květech dobře ulpí.
- Kvítek chyťte za stonek, pořádně omočte v těstíčku a nechte chvilku okapat. Vložte do rozpáleného oleje a smažte asi 20 až 30 sekund. Jakmile těsto zezlátne, máte hotovo. Odložte k okapání na papírový ubrousek a nůžkami odstraňte přebytečné stonky. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechny květy i těstíčko. Podávejte ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.
TIP: Smažené pampelišky můžete připravit i naslano. Do těsta nedávejte rum, naopak vmíchejte lžíci jemně strouhaného parmazánu.