Hlavní obsah

Pampeliška je divoký poklad jarní kuchyně. Vyzkoušejte poupata jako kapary nebo smažené květy

6:46
6:46

Poslechněte si tento článek

Smetanka lékařská neboli pampeliška roste na jaře téměř všude. Zahrádkáři ji považují za obtížný plevel, bylinkáři naopak za jednu z nejcennějších rostlin a výborné uplatnění najde i v kuchyni. Pampeliškový „med“ nebo „kapary“ z poupat asi budete znát, víte ale, že listy jsou skvělé v salátech a květy můžete usmažit v těstíčku?

Foto: Shutterstock

V kuchyni využijete květy, listy, poupata i kořeny pampelišky.

Článek

Pampeliška je chutná, zdravá a zadarmo, stačí se jen sehnout. Využívá se téměř celá rostlina, sbírat můžete kořeny, listy i květy. Její léčivé schopnosti znaly už generace před námi.

Léčivé účinky pampelišky

  • Kořen je ceněný především pro své detoxikační vlastnosti. Podporuje činnost jater a žlučníku, usnadňuje trávení a působí i mírně močopudně, takže pomáhá tělu zbavovat se přebytečné vody i škodlivin.
  • Listy obsahují celou řadu vitaminů a minerálů – zejména vitaminy A, C a K, ale také vápník, draslík a železo. Díky tomu pomáhají doplnit důležité živiny po zimě, podpořit krvetvorbu a posílit imunitní systém.
  • Květy jsou bohaté na antioxidanty a hojně se využívají k výrobě pampeliškového „medu“, sirupů, nebo dokonce vína.

Jak využít pampelišky v kuchyni?

Téměř celou rostlinu můžete využít i v kuchyni: jemně nahořklé mladé listy oživí saláty, poupata zastoupí kapary a z květů připravíte oblíbený pampeliškový „med“ či sirup.

Při sběru se vyplatí dodržet několik univerzálních zásad:

Na sběr se vydejte za slunečného dopoledne, kdy jsou květy hezky otevřené. Sbírejte ideálně mimo prašná města a sídliště v čisté přírodě a na místech, kde se vyskytuje hojně, a naberte si jenom tolik, kolik dokážete spotřebovat.

  • Květy a poupata sbírejte bez stonků a ukládejte je do košíku, kbelíku, plátěné tašky nebo do papírového sáčku, tak aby se nepomačkaly.
  • Pokud se chystáte využít listy do salátů, do omelet nebo jako náplň do slaného koláče, sáhněte po těch nejmladších a nejsvětlejších, jsou nejméně hořké. Uložte je do krabičky s vlhkým papírovým ubrouskem, aby vydržely svěží.
  • Kořeny pampelišky se sbírají ještě před rozkvětem nebo až na podzim. Vydolovat je ze země a očistit od hlíny je celkem namáhavá činnost, pokud si ale dáte tu práci, připravíte z nich velmi chutnou alternativu kávy.

Pampeliškové „kapary“

Nasbírejte pevná, malá a dobře uzavřená poupata pampelišky ze středu listové růžice a zalijte je jednoduchým nálevem. Jsou skvělé jako výrazná chuťovka k sýrům nebo jako doplněk k méně výrazným pokrmům.

Foto: Shutterstock

Nakládaná pampelišková poupata

POSTUP:

  1. Poupata pampelišky pečlivě několikrát omyjte a zlehka osušte. Ukládejte je ve vrstvách do menších skleniček a každou vrstvu prosolte asi polovinou lžičky soli. Přidat můžete i trochu hořčičného semínka, stroužek česneku, chilli papričku nebo kousek křenu. Nechte 24 hodin uležet.
  2. Na druhý den svařte ocet s vodou, nechte chvíli zchladnout a zalijte poupata, tak aby byla ponořená. Lahvičky dejte do hrnce, zalijte vodou zhruba to tří čtvrtin výšky a sterilizujte při 85 °C asi 20 minut.

Pampeliškový „med“

Používejte ho do čaje, na lívance nebo palačinky…

Foto: Shutterstock

Pampeliškový „med“.

Ingredience na 3 skleničky
cca 350 květů pampelišky1,5 kg cukru krystal
2 citrony v biokvalitě1,5 l vody

POSTUP:

  1. Citrony důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Dejte je do hrnce spolu s květy, přidejte vodu, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 5 minut. Vypněte plamen a pod pokličkou nechte odstát 24 hodin.
  2. Na druhý den přeceďte přes plátýnko do čistého hrnce, směs dobře vymačkejte. Přidejte cukr, znovu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 1–1,5 hodiny, dokud „med“ nezhoustne.
  3. Hned naplňte do sklenic vypláchnutých vařící vodou, uzavřete a dnem vzhůru nechte vychladnout.

Jarní salát s lístky pampelišky

Salát ze samotných lístků pampelišky by vám asi příliš nechutnal. Když ale přidáte další jarní zeleninu a správnou zálivku, která vyváží jejich hořkost, vznikne svěží a výživný salát, který skvěle doplní lehký oběd nebo večeři.

Foto: Shutterstock

Jarní salát s lístky pampelišky

Ingredience na 2 porce
hrst pampeliškových listůNa zálivku:
1 svazek ředkviček4 lžíce olivového oleje
1/2 salátové okurky2 lžíce citronové šťávy
1–2 stonky řapíkatého celeru2 lžičky medu
hrst mraženého hrášku1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce dýňových semíneksůl, čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. Pampeliškové listy dobře omyjte a nechte okapat. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, okurku a celer na drobnější kousky. Mražený hrášek krátce spařte, nechte okapat a vychladnout.
  2. Na zálivku dobře prošlehejte všechny ingredience. Vše smíchejte v míse a přidejte dýňová semínka (pro výraznější chuť je můžete předem krátce opražit nasucho na pánvi).

Smažené květy pampelišek

Máte rádi smažená květenství černého bezu? A chutnali jste už pampelišky připravené stejným způsobem? Zkuste je, budou vám při přípravě mizet pod rukama!

Foto: Shutterstock

Smažené pampeliškové květy

Ingredience na 20 kusů
cca 20 květů pampelišky1 lžička másla
1 vejcešpetka soli
100 ml mlékaolej na smažení
1 lžíce rumumoučkový cukr k podávání

POSTUP:

  1. Květy pampelišky otrhejte, tak aby na nich zůstal krátký stonek, za který je budete moct při smažení držet.
  2. Oddělte žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpalte olej, je lepší, je-li hladina vyšší.
  3. Ke žloutku přidejte mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehejte. Přidejte mouku a umíchejte hustější těstíčko. Vmíchejte do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na květech dobře ulpí.
  4. Kvítek chyťte za stonek, pořádně omočte v těstíčku a nechte chvilku okapat. Vložte do rozpáleného oleje a smažte asi 20 až 30 sekund. Jakmile těsto zezlátne, máte hotovo. Odložte k okapání na papírový ubrousek a nůžkami odstraňte přebytečné stonky. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechny květy i těstíčko. Podávejte ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.

TIP: Smažené pampelišky můžete připravit i naslano. Do těsta nedávejte rum, naopak vmíchejte lžíci jemně strouhaného parmazánu.

Související témata:
Recepty z bylinek

Výběr článků

Načítám