Článek
Indické placky čapátí
V indické kuchyni patří čapátí stejně jako rýže mezi nejčastější přílohy jídel.
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 hrnek hladké celozrnné mouky | 2 lžíce oleje |
1 lžička soli | 1/4 hrnku vlažné vody |
POSTUP:
- Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, lžíci oleje a vodu a rukou zpracujte vláčné a pružné těsto. Vodu přidávejte postupně. Těsto se nesmí na ruku příliš lepit, zároveň ale při válení trochu mouky pojme, takže nesmí být příliš tuhé.
- Pokud si nejste jisti, raději přidejte trochu víc vody a těsto dolaďte na požadovanou hustotu přidáváním mouky, obráceně to jde velmi těžko. Vypracované těsto lehce potřete zbylým olejem a nechte chvíli odpočinout.
- Těsto rozdělte na pět stejných částí. Každou z nich v rukou chvíli překládejte tak, abyste do nich dostali trochu vzduchu. Poté je prsty po obvodu zploštěte tak, že vznikne placka s trochu silnějším středem. Takto připravené placky rozválejte natenko a dokulata.
- Myslete na to, že rozválené placky nesmíte nechat dlouho stát, těsto pracuje a měkne. Překládání těsta není složité: kousek povytáhněte, přeložte zpátky, placku pootočte a párkrát to zopakujte.
- Prsty vytvořte tenký okraj po celém obvodu a rozválejte natenko. Nasucho rozpalte pánev se silným dnem na vysokou teplotu. Na začátku můžete pánev lehce vytřít pomocí ubrousku olejem, poté už ale žádný tuk nepřidávejte.
- Placku opečte z jedné strany lehce dozlatova, potrvá to jenom chviličku. Poté ji otočte a druhou stranu pečte, až na ní začnou naskakovat hnědé puchýřky.
- Znova otočte a dopečte: čistou srolovanou utěrkou placku přitom lehce přimáčkněte postupně po celém obvodu, krásně se nafoukne.
TIP: Hotové placky skládejte na talíř. Povrch lehce potřete máslem a udržujte v teple, až budou připraveny všechny. Podávejte nejlépe s hustými kořeněnými indickými jídly.
Recepty na jídla, která zahřejí
Recepty
Kari s čočkou, rajčaty, mrkví a bramborami
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g hnědé čočky (v suchém stavu) | 7 lžička zázvoru |
250 g konzervovaných rajčat | 2 lžičky kari koření |
2 mrkve | 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru |
2 střední brambory | 2 lžíce oleje (olivového nebo slunečnicového) |
7 střední cibule | sůl a pepř podle chuti |
2 stroužky česneku | čerstvý koriandr nebo jiné zelené bylinky |
POSTUP:
- Hnědou čočku propláchněte pod studenou vodou a nechte ji namočenou přes noc.
- Druhý den ji uvařte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kostky.
- V hluboké pánvi nebo hrnci se silným dnem rozpalte olej, přidejte cibuli a smažte do zesklovatění. Poté přidejte česnek, zázvor a kari koření a osmahněte další minutu.
- Přisypte mrkev a brambory. Smažte 3-5 minut. Zalijte vývarem a vařte 25-30 minut, než bude zelenina měkká. Nakonec přisypte uvařenou čočku a rajčata. Promíchejte, nechte ještě pět minut provařit.
- Osolte a opepřete podle vlastní chuti.
- Podávejte posypané čerstvým koriandrem nebo jinými bylinkami.
Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček
Recepty
Indická kuřecí korma
Korma patří mezi nejoblíbenější druh indického kari. Není totiž pálivá, a proto chutná i těm, kteří se těmto jídlům vyhýbají.
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 gramů kuřecích prsou | 4 ks hřebíčku |
2 lžíce oleje | 4 tobolky celého kardamomu |
1 ks větší cibule | 1 lžička celého římského kmínu |
1 lžíce rajčatového koncentrátu (může být protlak) | 1 lžička mleté kurkumy |
4 stroužky česneku | 1 špetka chilli |
1 hrst mandlí | 250 ml vývaru |
1 kousek čerstvého zázvoru | 200 ml kokosového mléka |
POSTUP:
- Zázvor oloupejte a nakrájejte, vložte do mixéru, přidejte mandle, česnek a pár lžic vody a rozmixujte na hladkou pastu, kterou si dejte stranou.
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky, cibuli pokrájejte najemno.
- V hlubší pánvi rozpalte olej. Vsypte nakrájenou cibuli, přidejte hřebíček a tobolky kardamomu a opékejte, až cibule zesklovatí.
- Na cibuli vložte maso a krátce opečte. Poté přidejte kmín, kurkumu a chilli podle chuti a také krátce opečte. Vmíchejte rajčatový koncentrát a připravenou pastu, kuře podlijte vývarem a chvíli poduste - podle velikosti kousků bude stačit asi 20 minut.
- Na závěr vmíchejte kokosové mléko a ještě společně prohřejte. Podávejte s rýží, limetkou a čerstvým koriandrem.
TIP: Protipólem k pálivému koření je nakyslá chuť, proto kari můžete ozdobit lžící hustého jogurtu.
Recepty hotové do 30 minut
Recepty
Domácí kari pasta
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 lžíce celého římského kmínu | 6 stroužků česneku |
1 lžíce celého koriandru | 2 cm čerstvého zázvoru |
2 lžičky mleté kurkumy | 3 snítky čerstvého koriandru |
2 lžičky mleté sladké papriky | 1/2 lžičky soli |
1 lžička mletého chilli | 1,5 dl oleje |
1 čerstvá chilli paprička |
POSTUP:
- Celá koření opečte nasucho na pánvi. Pánví potřásejte, ať se opeče ze všech stran. Nechte ho rozvonět, a až začnou semínka praskat, pánev odstavte a nechte zchladnout.
- Poté je přesypte do vyšší užší nádoby, přidejte sůl, mleté koření, najemno nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor a snítky čerstvého koriandru včetně stonků. Zalijte olejem tak, aby šla směs dobře rozmixovat, a rozmixujte na hladkou pastu.
- Do základu přidejte i chilli papričku, množství dolaďte podle její síly a své chuti.
- Směs přendejte do čisté skleničky a povrch ještě zalijte olejem tak, aby pevné části zůstaly pod hladinou a pasta se nezačala kazit. Skladujte v lednici a dávkujte čistou lžičkou.
Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky
Recepty