Hlavní obsah

Oblíbené recepty z indické kuchyně

Indická jídla jsou postavena na intenzivních vůních, které jim dodává koření. Ingredience nejsou drahé, protože chuť získávají díky kari, kurkumě, zázvoru a jejich směsím. Naučíte se je snadno a rychle si je zamilujete.

Foto: Profimedia.cz

Indické placky čapátí

Článek

Indické placky čapátí

V indické kuchyni patří čapátí stejně jako rýže mezi nejčastější přílohy jídel.

INGREDIENCE:
1 hrnek hladké celozrnné mouky 2 lžíce oleje
1 lžička soli 1/4 hrnku vlažné vody

POSTUP:

  1. Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, lžíci oleje a vodu a rukou zpracujte vláčné a pružné těsto. Vodu přidávejte postupně. Těsto se nesmí na ruku příliš lepit, zároveň ale při válení trochu mouky pojme, takže nesmí být příliš tuhé.
  2. Pokud si nejste jisti, raději přidejte trochu víc vody a těsto dolaďte na požadovanou hustotu přidáváním mouky, obráceně to jde velmi těžko. Vypracované těsto lehce potřete zbylým olejem a nechte chvíli odpočinout.
  3. Těsto rozdělte na pět stejných částí. Každou z nich v rukou chvíli překládejte tak, abyste do nich dostali trochu vzduchu. Poté je prsty po obvodu zploštěte tak, že vznikne placka s trochu silnějším středem. Takto připravené placky rozválejte natenko a dokulata.
  4. Myslete na to, že rozválené placky nesmíte nechat dlouho stát, těsto pracuje a měkne. Překládání těsta není složité: kousek povytáhněte, přeložte zpátky, placku pootočte a párkrát to zopakujte.
  5. Prsty vytvořte tenký okraj po celém obvodu a rozválejte natenko. Nasucho rozpalte pánev se silným dnem na vysokou teplotu. Na začátku můžete pánev lehce vytřít pomocí ubrousku olejem, poté už ale žádný tuk nepřidávejte.
  6. Placku opečte z jedné strany lehce dozlatova, potrvá to jenom chviličku. Poté ji otočte a druhou stranu pečte, až na ní začnou naskakovat hnědé puchýřky.
  7. Znova otočte a dopečte: čistou srolovanou utěrkou placku přitom lehce přimáčkněte postupně po celém obvodu, krásně se nafoukne.

TIP: Hotové placky skládejte na talíř. Povrch lehce potřete máslem a udržujte v teple, až budou připraveny všechny. Podávejte nejlépe s hustými kořeněnými indickými jídly.

Recepty na jídla, která zahřejí

Recepty

Kari s čočkou, rajčaty, mrkví a bramborami

Foto: Profimedia.cz

Kari s čočkou, rajčaty, mrkví a bramborami

INGREDIENCE:
200 g hnědé čočky (v suchém stavu) 7 lžička zázvoru
250 g konzervovaných rajčat 2 lžičky kari koření
2 mrkve 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
2 střední brambory 2 lžíce oleje (olivového nebo slunečnicového)
7 střední cibulesůl a pepř podle chuti
2 stroužky česneku čerstvý koriandr nebo jiné zelené bylinky

POSTUP:

  1. Hnědou čočku propláchněte pod studenou vodou a nechte ji namočenou přes noc.
  2. Druhý den ji uvařte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kostky.
  3. V hluboké pánvi nebo hrnci se silným dnem rozpalte olej, přidejte cibuli a smažte do zesklovatění. Poté přidejte česnek, zázvor a kari koření a osmahněte další minutu.
  4. Přisypte mrkev a brambory. Smažte 3-5 minut. Zalijte vývarem a vařte 25-30 minut, než bude zelenina měkká. Nakonec přisypte uvařenou čočku a rajčata. Promíchejte, nechte ještě pět minut provařit.
  5. Osolte a opepřete podle vlastní chuti.
  6. Podávejte posypané čerstvým koriandrem nebo jinými bylinkami.

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty

Indická kuřecí korma

Korma patří mezi nejoblíbenější druh indického kari. Není totiž pálivá, a proto chutná i těm, kteří se těmto jídlům vyhýbají.

Foto: Profimedia.cz

Indická kuřecí korma

INGREDIENCE:
400 gramů kuřecích prsou 4 ks hřebíčku
2 lžíce oleje 4 tobolky celého kardamomu
1 ks větší cibule 1 lžička celého římského kmínu
1 lžíce rajčatového koncentrátu (může být protlak)1 lžička mleté kurkumy
4 stroužky česneku 1 špetka chilli
1 hrst mandlí250 ml vývaru
1 kousek čerstvého zázvoru 200 ml kokosového mléka

POSTUP:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte, vložte do mixéru, přidejte mandle, česnek a pár lžic vody a rozmixujte na hladkou pastu, kterou si dejte stranou.
  2. Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky, cibuli pokrájejte najemno.
  3. V hlubší pánvi rozpalte olej. Vsypte nakrájenou cibuli, přidejte hřebíček a tobolky kardamomu a opékejte, až cibule zesklovatí.
  4. Na cibuli vložte maso a krátce opečte. Poté přidejte kmín, kurkumu a chilli podle chuti a také krátce opečte. Vmíchejte rajčatový koncentrát a připravenou pastu, kuře podlijte vývarem a chvíli poduste - podle velikosti kousků bude stačit asi 20 minut.
  5. Na závěr vmíchejte kokosové mléko a ještě společně prohřejte. Podávejte s rýží, limetkou a čerstvým koriandrem.

TIP: Protipólem k pálivému koření je nakyslá chuť, proto kari můžete ozdobit lžící hustého jogurtu.

Recepty hotové do 30 minut

Recepty

Domácí kari pasta

Foto: Profimedia.cz

Kari pasta

INGREDIENCE:
1 lžíce celého římského kmínu 6 stroužků česneku
1 lžíce celého koriandru 2 cm čerstvého zázvoru
2 lžičky mleté kurkumy 3 snítky čerstvého koriandru
2 lžičky mleté sladké papriky 1/2 lžičky soli
1 lžička mletého chilli 1,5 dl oleje
1 čerstvá chilli paprička

POSTUP:

  1. Celá koření opečte nasucho na pánvi. Pánví potřásejte, ať se opeče ze všech stran. Nechte ho rozvonět, a až začnou semínka praskat, pánev odstavte a nechte zchladnout.
  2. Poté je přesypte do vyšší užší nádoby, přidejte sůl, mleté koření, najemno nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor a snítky čerstvého koriandru včetně stonků. Zalijte olejem tak, aby šla směs dobře rozmixovat, a rozmixujte na hladkou pastu.
  3. Do základu přidejte i chilli papričku, množství dolaďte podle její síly a své chuti.
  4. Směs přendejte do čisté skleničky a povrch ještě zalijte olejem tak, aby pevné části zůstaly pod hladinou a pasta se nezačala kazit. Skladujte v lednici a dávkujte čistou lžičkou.

Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky

Recepty

Výběr článků

Načítám