Článek
Hummus z červené čočky
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g půlené červené čočky | sůl a pepř |
4 lžíce tahini pasty | 2 lžíce olivového oleje |
šťáva z poloviny citronu | 2 lžíce studené vody |
1 stroužek česneku |
POSTUP:
- Čočku vaříme přibližně 15 minut a poté scedíme.
- Všechny ingredience dáme do nádoby na mixování a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka.
- Servírujeme s opečenými semínky, granátovým jablkem a s olivovým olejem.
Co a jak rychle uvařit? Pomoci mohou i domácí kurzy
Ricottové noky se špenátem a mandlemi
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g ricotty | 20 g strouhaného parmezánu |
2 vejce | mandle |
2 špetky soli | olivový olej |
50 g pšeničné mouky | špenát |
Postup:
- Do mísy dáme ricottu, vejce, mouku, sůl, pepř a parmezán.
- Vše důkladně promícháme.
- Pomocí dvou lžiček tvarujeme noky, poté je vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 6 minut.
- Následně nasekáme špenát a dáme na pánev s olivovým olejem, přidáme uvařené noky.
- Servírujeme s nastrouhaným parmezánem a opečenými mandlemi.
Salát z ovoce a zeleniny s křupavou quinoou
INGREDIENCE | |
---|---|
listový špenát | Na zálivku: |
fenykl | 3 lžíce olivového oleje |
kedlubna | 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa |
hrášek | sůl a pepř |
hruška | 1 lžíce hořčice |
jablko | med |
jahody |
Postup:
- Zeleninu a ovoce umyjeme a nakrájíme na tenké plátky nebo pomocí mandolíny nakrouháme.
- Společně se špenátem vložíme do mísy.
- Zálivka: všechny ingredience dáme do zavařovací sklenice a promícháme. Zálivku nalijeme na salát a posypeme křupavou quinoou.
Jak na křupavou quinou?
INGREDIENCE | |
---|---|
200 gramů quinoy | sůl a pepř |
2 lžíce olivového oleje | lze přidat oregano na dochucení |
Postup:
- Propláchnutou quinou uvaříme.
- Pomocí lžíce a cedníku vymačkáme přebytečnou vodu.
- Rozprostřeme na pečicí papír, přidáme koření, sůl a pepř.
- Pečeme cca 40 minut na 180 stupňů (cca každých 10 min promícháme).
- Necháme vychladnout a následně uchováme ve vzduchotěsné nádobě a temnu.
Takto připravená quinoa má mnoho využití jako posypka do polévky nebo na saláty. Připravit se dá i na sladko s kakaem, takto se dá využít do kaše či jogurtu.
Obdobně se dá zpracovat také pohanka, kterou stačí na suché pánvi pomalu opékat, dokud nezačne zlátnout a vonět.
Další řadu receptů sdílí Tereza Pidrmanová na svých sociálních sítích.