Hlavní obsah

Noky z ricotty a hummus z červené čočky. Ochutnejte lehké podzimní varianty známých pokrmů

Našemu tělu bychom měli během podzimu dodat potřebné živiny včetně vitaminů, minerálů a antioxidantů. Proto jsme ve spolupráci s kuchařkou Terezou Pidrmanovou připravili tři recepty na lehká jídla, která tělu dodají to, co potřebuje. Humus z červené čočky, ricottové noky nebo salát s křupavou quinoou budou skvěle chutnat i vypadat, navíc se to obejde i bez výčitek. Jak na tyto netradiční recepty? Pusťte si video Novinek.

Ochutnejte lehké podzimní varianty známých pokrmůVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Hummus z červené čočky

INGREDIENCE
200 g půlené červené čočkysůl a pepř
4 lžíce tahini pasty2 lžíce olivového oleje
šťáva z poloviny citronu2 lžíce studené vody
1 stroužek česneku

POSTUP:

  1. Čočku vaříme přibližně 15 minut a poté scedíme.
  2. Všechny ingredience dáme do nádoby na mixování a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka.
  3. Servírujeme s opečenými semínky, granátovým jablkem a s olivovým olejem.

Co a jak rychle uvařit? Pomoci mohou i domácí kurzy

Gastro

Ricottové noky se špenátem a mandlemi

Foto: Marek Tereba, Novinky

Vaření s Terynou. Ricottové noky se špenátem a mandlemi

INGREDIENCE
250 g ricotty20 g strouhaného parmezánu
2 vejcemandle
2 špetky soliolivový olej
50 g pšeničné mouky špenát

Postup:

  1. Do mísy dáme ricottu, vejce, mouku, sůl, pepř a parmezán.
  2. Vše důkladně promícháme.
  3. Pomocí dvou lžiček tvarujeme noky, poté je vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 6 minut.
  4. Následně nasekáme špenát a dáme na pánev s olivovým olejem, přidáme uvařené noky.
  5. Servírujeme s nastrouhaným parmezánem a opečenými mandlemi.

Salát z ovoce a zeleniny s křupavou quinoou

INGREDIENCE
listový špenátNa zálivku:
fenykl3 lžíce olivového oleje
kedlubna1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
hrášeksůl a pepř
hruška1 lžíce hořčice
jablkomed
jahody

Postup:

  1. Zeleninu a ovoce umyjeme a nakrájíme na tenké plátky nebo pomocí mandolíny nakrouháme.
  2. Společně se špenátem vložíme do mísy.
  3. Zálivka: všechny ingredience dáme do zavařovací sklenice a promícháme. Zálivku nalijeme na salát a posypeme křupavou quinoou.
Foto: Marek Tereba, Novinky

Chuť dodá salátu zálivka i křupavá quinoa, případně opražená pohanka.

Jak na křupavou quinou?

INGREDIENCE
200 gramů quinoysůl a pepř
2 lžíce olivového olejelze přidat oregano na dochucení

Postup:

  1. Propláchnutou quinou uvaříme.
  2. Pomocí lžíce a cedníku vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. Rozprostřeme na pečicí papír, přidáme koření, sůl a pepř.
  4. Pečeme cca 40 minut na 180 stupňů (cca každých 10 min promícháme).
  5. Necháme vychladnout a následně uchováme ve vzduchotěsné nádobě a temnu.

Takto připravená quinoa má mnoho využití jako posypka do polévky nebo na saláty. Připravit se dá i na sladko s kakaem, takto se dá využít do kaše či jogurtu.

Obdobně se dá zpracovat také pohanka, kterou stačí na suché pánvi pomalu opékat, dokud nezačne zlátnout a vonět.

Další řadu receptů sdílí Tereza Pidrmanová na svých sociálních sítích.

Recept na dýňovou gulášovku

Recepty

Recepty se švestkami: Steak se švestkovou omáčkou, mrkvové rohlíčky s povidly a kynutý koláč

Recepty

Výběr článků

Načítám