Článek
Domácí müsli tyčinky
Kupované často obsahují velké množství tuku a cukru. U domácích máte vše pod kontrolou. Ovesné vločky jsou navíc skvělým zdrojem vlákniny i energie.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g ovesných vloček | 3 lžíce medu nebo javorového sirupu |
100 g nasekaných ořechů (mandle, vlašské i lískové ořechy) | 1 vanilkový cukr |
50 g semínek (slunečnicová, dýhová, chia, lněná) | 3 lžíce arašídového nebo mandlového másla |
100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, datle) | 50 g hořké čokolády |
50 g strouhaného kokosu | špetka soli |
POSTUP:
- V míse smíchejte vločky, nasekané ořechy, semínka, sušené ovoce, vanilkový cukr a strouhaný kokos. V menším hrnci na mírném ohni zahřejte med a arašídové máslo, dokud směs není tekutá a dobře spojená.
- Nalijte medovou směs do suché a vše důkladně promíchejte, až se vše spojí.
- Těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pevně jej přitlačte do rovnoměrné vrstvy. Můžete na to použít zadní stranu lžíce nebo dno sklenice.
- Pečte v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
- Upečenou hmotu nechte vychladnout na plechu. Poté ji nakrájejte na tyčinky.
TIP: Mušli tyčinky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě nebo v lednici.
Recepty na levná jídla z drahých surovin
Recepty
Sýrové muffiny
INGREDIENCE: | |
---|---|
250 g hladké mouky | 60 ml rostlinného oleje |
1 sáček prášku do pečiva | 120 g nastrouhaného sýra (např. čedar, ementál nebo gouda) |
1/2 lžičky soli | malá miska nasekané bazalky |
1/2 lžičky cukru | malá miska nakrájených sušených rajčat |
2 vejce | 12 plátků slaniny |
250 ml mléka |
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. Tu buď vymažte olejem, nebo do ní vložte papírové košíčky.
- V míse smíchejte suché přísady (mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr a bazalku). V jiné míse rozšlehejte tekuté přísady (vejce s mlékem a olejem). Postupně přilévejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte rajčata, nastrouhaný sýr, jen trochu si odložte na posypání a dobře promíchejte. Těsto by mělo být hustší, ale stále lehce tekuté.
- Naplňte formičky na muffiny těstem asi do tří čtvrtin. Na vrch každého muffinu nasypte ještě trochu sýra a položte kornoutek ze slaniny.
- Pečte asi 20 až 25 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou. Zda jsou upečené, otestujte špejlí. Poté vyjměte muffiny z trouby a nechte je chvíli vychladnout ve formě, než je přenesete na mřížku, aby vychladly úplně.
Sladké i slané recepty s kokosem
Recepty
Skořicové sušenky
Skořice podporuje spalování, zrychluje metabolismus a také mírní chuť na sladké a reguluje hladinu cukru v krvi.
INGREDIENCE: | |
---|---|
250 g hladké mouky | 100 g cukru krystal |
1 lžička prášku do pečiva | 50 g hnědého cukru |
1/2 lžičky soli | 1 vejce |
3 lžičky mleté skořice | 1 lžička vanilkového extraktu |
150 g změklého másla | 2 lžíce rumu |
POSTUP:
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. V jiné míse (v robotu) ušlehejte máslo s cukrem krystal a hnědým cukrem do světlé nadýchané hmoty.
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt a rum a dobře promíchejte. Postupně přidávejte suché ingredience do máslové směsi a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Z těsta tvořte malé kuličky (asi o velikosti vlašského ořechu) a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech, protože se při pečení zvětší. Můžete je lehce zploštit rukou nebo dnem sklenice.
- Pečte v předehřáté troubě 10 až 12 minut, dokud nejsou sušenky zlatavé po okrajích. Hotové nechte chvíli chladnout na plechu, pak je přeneste na mřížku, aby úplně vychladly.
TIP: Pro extra chuť obalte kuličky ještě před pečením ve směsi cukru a skořice. Do těsta pak můžete nakonec vmíchat kousky čokolády.
Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky
Recepty