Hlavní obsah

Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny

Teplé letní dny přímo svádí k přípravě lehkých jídel ze zeleniny, ale také k pečení sladkostí plných sezonního ovoce. Připravili jsme proto pro vás malou inspiraci.

Foto: Fermato

Salát s pečenou řepou

Článek

Salát s pečenou řepou a kozím sýrem s bazalkovou zálivkou

INGREDIENCE
2 velké červené řepy, upečené, oloupané a nakrájené na kousky
1 šálek kozího sýra, rozdrobeného
1/2 šálku nasekaných lískových oříšků, lehce opražených pro extra křupavost
2 šálky směsi listových salátů, jako je rukola nebo baby špenát
několik tenkých plátků červené cibule pro pikantní chuť
fermentovaná rajčatová omáčka s bazalkou

POSTUP:

  1. Na talíři nejprve rozložíme listové saláty a na ně umístíme kousky upečené červené řepy.
  2. Přidáme rozdrobený kozí sýr a opražené lískové oříšky pro texturu a bohatost chuti.
  3. Ozdobíme několika plátky červené cibule a celý salát pak jemně přelijte bazalkovou zálivkou.

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Recepty

Studená zeleninová polévka se slunečnicovými semínky, zakysanou smetanou a trhanou bagetou

Foto: Akademie kvality

Studená zeleninová polévka

INGREDIENCE
3 salátové okurky
6 rajčat
2 červené papriky
2 stroužky česneku
1 malá cibule
2 lžíce protlaku nebo drcených rajčat
100 g zakysané smetany
20 g slunečnicových semínek
bazalka, sůl, pepř, jablečný ocet, chilli paprička, cukr
bageta

POSTUP:

  1. Naříznutá rajčata spaříme ve vroucí vodě a poté přendáme do vody s ledem a oloupeme.
  2. Cibuli, papriku, rajčata a oloupanou okurku nakrájíme na kousky, přendáme do mixéru. Přidáme protlak, čerstvou bazalku, ocet, sůl, cukr, popřípadě chilli papričku a rozmixujeme do hladka.
  3. Hotovou polévku dochutíme, posypeme slunečnicovými semínky, přidáme zakysanou smetanu a natrhanou bagetu.

Gratinované cukety se sýrovým krémem

Foto: Schär

Gratinované cukety

INGREDIENCE
4 až 5 cuketNa omáčku:
500 g zralých rajčat200 g tvarohu
1 cibule50 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř1 vejce
2 polévkové lžíce olivového oleje1 sklenice mléka
50 g bezlepkové strouhankyšpetka soli

POSTUP:

  1. Nakrájíme cukety na svislé a silné plátky a krátce ponoříme do slané vody.
  2. Příprava rajčatové omáčky: jemně nasekáme cibuli, rajčata krátce ponoříme do vroucí vody, oloupeme a nasekáme na kousky.
  3. Vše dáme do hrnce s olivovým olejem, solí a pepřem a necháme asi 10 minut vařit.
  4. Na sýrovou omáčku: v míse smícháme mléko, vajíčko, tvaroh (případně ricottu), parmezán a sůl a vše dobře zpracujeme, až se krém stane homogenním.
  5. Do lehce olejem vymazaného pekáče položíme vrstvu cuket, zalijeme rajčatovou omáčkou a pokračujeme, dokud máme ingredience.
  6. Nakonec přelijeme sýrovou omáčkou a posypeme bezlepkovou strouhankou. Pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Recepty

Barevná pita z pánve

Foto: Babiččina volba

Barevná pita z pánve

INGREDIENCE
Na těsto:
200 g hladké mouky na kynutá těsta / pizza mouky
170 g řeckého jogurtu
Na náplň:
100 g nadrobeného sýra feta
2 polévkové lžíce čerstvého sýra
100 g spařených listů baby špenátu
2 stroužky česneku
čerstvý pepř
bazalkové pesto k dozdobení

POSTUP:

  1. K přípravě těsta stačí ručně zapracovat jogurt do mouky a vytvarovat hladké těsto. Rozdělíme ho na čtyři kousky a utvoříme placky. Doprostřed dáme náplň a pořádně placku zabalíme po vzoru šátečku. Dáme pozor, aby náplň nebyla vidět.
  2. Pak placku opečeme na pánvi z obou stran.
  3. Náplně lze obměňovat, třeba vyměnit špenát s fetou za červenou řepu a kozí sýr apod.

Taštičky plněné ovocem

Foto: Haribo

Ovocné taštičky

INGREDIENCE 8 ks
Na těsto:půl lžičky skořice
150 g studeného másla20 g másla
170 g hladké moukyNa potření:
30 g moučkového cukružloutek
špetku soli2 lžíce třtinového cukru
3 lžíce ledové vodyNa polevu:
1 žloutek60 g mražených malin
1/3 lžičky mleté vanilkylžičku mléka
Na náplň:asi 100 g moučkového cukru
2 větší jablkagumové medvídky na ozdobu
30 g třtinového cukru

POSTUP:

  1. Začneme přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvoříme v robotu či bříšky prstů jemnou drobenku.
  2. Nyní přidáme 3 lžíce ledové vody, žloutek, mletou vanilku a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto.
  3. Těsto řádně propracujeme, abychom se ujistili, že v něm nejsou žádné nezapracované kusy másla. Pracujeme rychle, čím déle budeme s těstem pracovat, tím bude teplejší a lepivější.
  4. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do lednice ztuhnout alespoň na 45-60 minut.
  5. Jakmile je těsto již odpočaté, rozválíme ho na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 0,3 cm tenký obdélník o rozměru zhruba 48 × 18 cm. Nyní z těsta vykrájíme 16 stejných obdélníčků o rozměrech 9 × 6 cm. Všechny přesuneme na pečicí papír a vložíme zpátky do lednice alespoň na 20 minut, jelikož těsto musí být opět studené, než ho budeme vkládat do trouby.
  6. Mezi tím připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Spolu s cukrem, skořicí a máslem je nasypeme do pánve. Pomalu zahříváme, dokud lehce nezměknou a nezkaramelizují, trvá to několik minut. Jakmile jsou již na skus, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  7. Troubu předehřejeme na 190 °C. Polovinu připravených obdélníčků přesuneme na plech i s pečicím papírem. Každý obdélník poklademe lžící připravené jablečné náplně. Okraje lehce potřeme prošlehaným žloutkem a přiklopíme druhým obdélníkem těsta. Okraje těsta k sobě prsty lehce přimáčkneme a vidličkou stiskneme k sobě, tím vytvoříme po okrajích zářezy. Nevadí, pokud trochu šťávy z jablek vyteče.
  8. Připravené taštičky potřeme zbylým prošlehaným žloutkem, každou taštičku lehce propíchneme vidličkou a rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Vložíme do rozpálené trouby na zhruba 25 minut či do té doby, dokud nebudou krásně zlatavo hnědé.
  9. Mezi tím, co se taštičky pečou, si připravíme polevu. Mražené maliny nasypeme do rendlíku, přidáme lžíci vody a zahříváme do té doby, dokud nebudou zcela měkké. Pokud by se připalovaly, můžeme přilít ještě trochu vody. Změklé maliny přepasírujeme do misky přes jemné sítko, které zachytí zrníčka. Nyní bychom měli mít hladkou malinovou růžovou omáčku. Přidáme lžíci mléka a moučkový cukr a vymícháme hladkou a hustou polevu. Pokud by byla až moc hustá, přidáme trochu mléka, pokud naopak až moc řídká, přidáme ještě cukr.
  10. Upečené taštičky necháme zcela vychladnout, poté lehce pomažeme připravenou hustou malinovou polevou, ozdobíme medvídky a můžeme ihned podávat.

Recepty na královské zmrzliny a sorbety

Recepty

Makovo-tvarohový dort

Foto: Akademie kvality

Makovo-tvarohový dort

INGREDIENCE
200 g máslových sušenek
50 g másla
500 g krémového sýru
500 g plnotučného tvarohu
2 vejce
100 g mletého máku
65 g moučkového cukru
50 g krystalového cukru
200 g lesního ovoce

POSTUP:

  1. Máslové sušenky rozemeleme najemno. Pomalu přidáme na plátky nakrájené máslo a umixujeme.
  2. Do dortové formy o průměru 20 cm vložíme pečicí papír, přidáme sušenkovou hmotu a vmačkáme ji po celém dnu dortové formy. Poté pečeme v troubě na 180 °C asi 10 minut do zlatova.
  3. V míse důkladně vyšleháme krémový sýr a tvaroh. Přidáme moučkový cukr, vejce, mletý mák a znovu vyšleháme. Hotovou směs přendáme na upečený vychladlý korpus a pečeme na 150 °C asi 60 min.
  4. Troubu poté vypneme a necháme koláč v troubě odpočívat dalších zhruba 60 min. Koláč necháme vychladnout a přesuneme do lednice.
  5. Krystalový cukr rozpustíme na pánvi dozlatova, přidáme lesní ovoce a krátce provaříme. Vychladlé ovoce přidáme na koláč.

Vietnamská kuchyně u vás doma

Recepty

Recepty na levná jídla z drahých surovin

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám