Článek
Italská placka Piadina
INGREDIENCE |
---|
350 g pšeničné hladké extra silné mouky |
40 g olivového oleje |
200 ml vlažné vody |
1 sáček sušeného droždí |
½ lžičky soli |
Navrch bazalkové pesto, mozzarella, parmská šunka a rajčátka |
POSTUP:
- Do mísy dáme všechny ingredience zároveň a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout cca 20 minut, než se rozehřeje trouba na maximum.
- Můžeme zvolit dvě varianty finálního zpracování/pečení těsta.
- Varianta A): Buď jej rozválíme na 8 kulatých placek, které na sucho budeme opékat z každé strany cca 2 minuty na grilovací pánvičce.
- Varianta B): Rozválíme těsto na dvě „hranaté“ podlouhlé placky a budeme je jemně pokapané olivovým olejem péct na pečicím papíře v troubě na maximum cca 6-8 minut dozlatova a křupava.
- Ještě teplé placky natřeme bazalkovým pestem a na něj položíme mozzarellu, parmskou šunku a rajčátka.
TIP: Placky lze konzumovat i za studena a naplnit je jako sendvič. Můžeme je také potřít sugem a zapéct minutku se sýrem pod grilem.
Inspirace na obědové krabičky na cesty
Špagety s krémovou omáčkou z pečených rajčat
INGREDIENCE na 4 porce |
---|
1 kg cherry rajčat |
6 stroužků česneku |
200 ml smetany |
1 mozzarella |
200 g nastrouhaného parmazánu |
5 lžic olivového oleje |
5 lžic sirupu agáve |
sůl |
20 lístků čerstvé bazalky |
500 g špaget či jiných těstovin |
POSTUP:
- Na pekáč dáme trochu olivového oleje, přidáme stroužky česneku nakrájeného na plátky, cherry rajčátka, pokapeme agávovým sirupem a dáme péct na 40 minut do trouby na 170 stupňů.
- Pečená rajčata rozmixujeme do krémové omáčky, přidáme smetanu a podle chuti osolíme a osladíme agávovým sirupem.
- Na závěr přidáme polovinu nastrouhaného parmazánu a mozzarellu.
- Hotovou krémovou omáčku vmícháme do uvařených špaget. Na talíři ještě posypeme parmazánem a dozdobíme bazalkou.
Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny
Pečené kotlety se zeleninovými hranolkami
INGREDIENCE | |
---|---|
8 kotlet bez kosti | 5 mrkví |
4 lžíce plnotučné hořčice | 1 malou cuketu |
4 lžíce kečupu | 4 červené řepy |
sůl, pepř | ½ lžíce sušeného tymiánu |
olej | sůl, pepř |
Na hranolky: | olivový olej |
2 batáty |
POSTUP:
- Maso jemně naklepeme, osolíme, opepříme a poté z každé strany potřeme vrstvou hořčice a kečupu.
- Poté necháme odpočinout hodinku v chladu.
- Mezitím očistíme zeleninu a nakrájíme ji na hranolky.
- Dáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a přisypeme tymián.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny.
- Hotové maso podáváme se zeleninovými hranolkami a dipem podle chuti.
TIP 1: Kotlety zbavte přebytečné vlhkosti pomocí papírové utěrky. Maso pak lépe pojme chuť koření.
TIP 2: Pokud máte na tento krok čas, naložte kotlety před vařením do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a zkřehne. Na každé straně kotlety opékejte 3–4 minuty bez otáčení, v závislosti na tloušťce masa. Díky tomu budou dokonale propečené dozlatova. Uvnitř by měly být mírně narůžovělé. Důležité je maso nepřevařit, proto ho vyndejte z pánve nebo grilu trochu dříve – během odpočinku se jeho teplota během prvních několika minut totiž ještě trochu zvýší.
TIP 3: Pokud chcete, aby vaše příloha ve formě hranolek byla extra křupavá, obalte ji před vložením do trouby v kukuřičné mouce nebo panko strouhance. Větší křupavost můžete zajistit, i pokud nakrájené batáty necháte alespoň na 30 minut odpočívat ve studené vodě. Zbavíte se tak přebytečných škrobů a hranolky budou křupavější.
Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače
Čalamáda s červenou řepou
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg hlávky bílého zelí | 1 balení směsi k nakládání okurek a zeleniny Lako |
1 kg červené řepy | 1,7 l vody |
2 cibule | 500 ml octa |
2 mrkve | 120 g cukru |
Na nálev: |
POSTUP:
- Červenou řepu uvaříme do měkka. Doba varu je podle velikosti, cca 45 min.
- Poté řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Bílé zelí nakrouháme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme na proužky.
- Připravíme si nálev podle návodu na obalu směsi. V hrnci přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, směs na nakládání a krátce povaříme.
- Všechnu zeleninu smícháme dohromady a zalijeme nálevem.
- Naplníme sklenice a sterilizujeme 20 minut.
TIP: Do zbylého nálevu naložte i jinou úrodu jako cibulky, houby, květák či kukuřičné klásky.
Recepty s letním ovocem
Levandulové muffiny s citronovou polevou
INGREDIENCE na 12 ks | |
---|---|
2 hrnky dortové mouky (hladké) | 1 citron |
1 hrnek mléka | 1 kypřící prášek do pečiva |
1 lžíce sušených kvítků levandule | Na polevu: |
75 g másla | 100 g moučkového cukru |
1 hrnek moučkového cukru | 2 lžíce šťávy z citronu |
1 lžička vanilkového extraktu | 2 – 4 lžíce vody |
2 vejce |
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
- Mléko nalijeme do kastrůlku a přidáme k němu máslo a levanduli.
- Na sporáku pomalu zahříváme 5 – 10 min až pod bod varu. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
- Do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřicí prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu.
- Do mléka zašleháme vejce a vanilkový extrakt.
- Pomocí měchačky zamícháme sypkou část do tekuté a mícháme jen nezbytně dlouhou dobu.
- Těstem naplníme připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3.
- Pečeme asi 20 minut nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).
- Připravíme si polevu. Smícháme citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašleháváme moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašleháme ještě malé množství vody.
- Hotovou polevou ozdobíme ještě teplé muffiny, a než poleva zatuhne, můžeme do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.