Hlavní obsah

Jednoduché a chutné recepty ze sezonních surovin

Léto je časem lehkých a svěžích jídel, která si můžete užít doma, na pikniku nebo na cestách. Připravili jsme pro vás výběr jednoduchých a chutných receptů, které využívají sezonní suroviny a přinášejí do vaší kuchyně prázdninovou atmosféru.

Foto: Pernerka

Italská placka Piadina

Článek

Italská placka Piadina

INGREDIENCE
350 g pšeničné hladké extra silné mouky
40 g olivového oleje
200 ml vlažné vody
1 sáček sušeného droždí
½ lžičky soli
Navrch bazalkové pesto, mozzarella, parmská šunka a rajčátka

POSTUP:

  1. Do mísy dáme všechny ingredience zároveň a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout cca 20 minut, než se rozehřeje trouba na maximum.
  2. Můžeme zvolit dvě varianty finálního zpracování/pečení těsta.
  3. Varianta A): Buď jej rozválíme na 8 kulatých placek, které na sucho budeme opékat z každé strany cca 2 minuty na grilovací pánvičce.
  4. Varianta B): Rozválíme těsto na dvě „hranaté“ podlouhlé placky a budeme je jemně pokapané olivovým olejem péct na pečicím papíře v troubě na maximum cca 6-8 minut dozlatova a křupava.
  5. Ještě teplé placky natřeme bazalkovým pestem a na něj položíme mozzarellu, parmskou šunku a rajčátka.

TIP: Placky lze konzumovat i za studena a naplnit je jako sendvič. Můžeme je také potřít sugem a zapéct minutku se sýrem pod grilem.

Inspirace na obědové krabičky na cesty

Recepty

Špagety s krémovou omáčkou z pečených rajčat

Foto: Farma Bezdínek

Špagety s krémovou omáčkou z pečených rajčat

INGREDIENCE na 4 porce
1 kg cherry rajčat
6 stroužků česneku
200 ml smetany
1 mozzarella
200 g nastrouhaného parmazánu
5 lžic olivového oleje
5 lžic sirupu agáve
sůl
20 lístků čerstvé bazalky
500 g špaget či jiných těstovin

POSTUP:

  1. Na pekáč dáme trochu olivového oleje, přidáme stroužky česneku nakrájeného na plátky, cherry rajčátka, pokapeme agávovým sirupem a dáme péct na 40 minut do trouby na 170 stupňů.
  2. Pečená rajčata rozmixujeme do krémové omáčky, přidáme smetanu a podle chuti osolíme a osladíme agávovým sirupem.
  3. Na závěr přidáme polovinu nastrouhaného parmazánu a mozzarellu.
  4. Hotovou krémovou omáčku vmícháme do uvařených špaget. Na talíři ještě posypeme parmazánem a dozdobíme bazalkou.

Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny

Recepty

Pečené kotlety se zeleninovými hranolkami

Foto: Spak

Pečené kotlety se zeleninovými hranolkami

INGREDIENCE
8 kotlet bez kosti5 mrkví
4 lžíce plnotučné hořčice 1 malou cuketu
4 lžíce kečupu4 červené řepy
sůl, pepř½ lžíce sušeného tymiánu
olejsůl, pepř
Na hranolky: olivový olej
2 batáty

POSTUP:

  1. Maso jemně naklepeme, osolíme, opepříme a poté z každé strany potřeme vrstvou hořčice a kečupu.
  2. Poté necháme odpočinout hodinku v chladu.
  3. Mezitím očistíme zeleninu a nakrájíme ji na hranolky.
  4. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a přisypeme tymián.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny.
  7. Hotové maso podáváme se zeleninovými hranolkami a dipem podle chuti.

TIP 1: Kotlety zbavte přebytečné vlhkosti pomocí papírové utěrky. Maso pak lépe pojme chuť koření.

TIP 2: Pokud máte na tento krok čas, naložte kotlety před vařením do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a zkřehne. Na každé straně kotlety opékejte 3–4 minuty bez otáčení, v závislosti na tloušťce masa. Díky tomu budou dokonale propečené dozlatova. Uvnitř by měly být mírně narůžovělé. Důležité je maso nepřevařit, proto ho vyndejte z pánve nebo grilu trochu dříve – během odpočinku se jeho teplota během prvních několika minut totiž ještě trochu zvýší.

TIP 3: Pokud chcete, aby vaše příloha ve formě hranolek byla extra křupavá, obalte ji před vložením do trouby v kukuřičné mouce nebo panko strouhance. Větší křupavost můžete zajistit, i pokud nakrájené batáty necháte alespoň na 30 minut odpočívat ve studené vodě. Zbavíte se tak přebytečných škrobů a hranolky budou křupavější.

Jak na výtečnou domácí pistáciovou zmrzlinu bez zmrzlinovače

Recepty

Čalamáda s červenou řepou

Foto: Labeta

Čalamáda s červenou řepou

INGREDIENCE
1 kg hlávky bílého zelí1 balení směsi k nakládání okurek a zeleniny Lako
1 kg červené řepy 1,7 l vody
2 cibule500 ml octa
2 mrkve120 g cukru
Na nálev:

POSTUP:

  1. Červenou řepu uvaříme do měkka. Doba varu je podle velikosti, cca 45 min.
  2. Poté řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  3. Bílé zelí nakrouháme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme na proužky.
  4. Připravíme si nálev podle návodu na obalu směsi. V hrnci přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, směs na nakládání a krátce povaříme.
  5. Všechnu zeleninu smícháme dohromady a zalijeme nálevem.
  6. Naplníme sklenice a sterilizujeme 20 minut.

TIP: Do zbylého nálevu naložte i jinou úrodu jako cibulky, houby, květák či kukuřičné klásky.

Recepty s letním ovocem

Recepty

Levandulové muffiny s citronovou polevou

Foto: Babiččina mouka

Levandulové muffiny

INGREDIENCE na 12 ks
2 hrnky dortové mouky (hladké)1 citron
1 hrnek mléka1 kypřící prášek do pečiva
1 lžíce sušených kvítků levanduleNa polevu:
75 g másla100 g moučkového cukru
1 hrnek moučkového cukru2 lžíce šťávy z citronu
1 lžička vanilkového extraktu2 – 4 lžíce vody
2 vejce

POSTUP:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
  2. Mléko nalijeme do kastrůlku a přidáme k němu máslo a levanduli.
  3. Na sporáku pomalu zahříváme 5 – 10 min až pod bod varu. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřicí prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu.
  5. Do mléka zašleháme vejce a vanilkový extrakt.
  6. Pomocí měchačky zamícháme sypkou část do tekuté a mícháme jen nezbytně dlouhou dobu.
  7. Těstem naplníme připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3. 
  8. Pečeme asi 20 minut nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).
  9. Připravíme si polevu. Smícháme citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašleháváme moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašleháme ještě malé množství vody.
  10. Hotovou polevou ozdobíme ještě teplé muffiny, a než poleva zatuhne, můžeme do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.

Recepty na gril s pivem pro milovníky masa i vegetariány

Recepty

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám