Hlavní obsah

Jak si doma udělat dokonale jemnou bramborovou kaši

Bramborová kaše umí nastražit mnohé gastronomické pasti. S námi se jim vyhnete dřív, než byste řekli pyré. Naučíme vás uvařit bramborovou kaši tak lahodnou, že už nikdy nebudete chtít jíst jinou.

Foto: Profimedia.cz

Bramborová kaše

Článek

Začněte tím, že si nebudete lámat hlavu s hledáním rozdílu mezi bramborovým pyré a kaší. Ono je to totiž jedno a totéž. Akorát pyré zní víc vznešeně. To je však lingvistický problém. Bramborová kaše ale umí nastražit i gastronomické pasti. Jak se jim vyhnout?

Kupte správné brambory

Jemnou kaši neuděláte z klihovitých brambor typu A, s nimi počkejte až na Vánoce, skvěle se totiž hodí na bramborový salát. V kaši udělá Áčko hrudky. Vy potřebujete univerzální typ B, s nímž se nespletete v podstatě nikdy. Béčka celkem drží tvar v salátu z kostiček, v polévce se nerozpadnou, v bramborovém těstě neroztečou a v kaši také nenadělají žádné velké problémy. Ze všech typů je ale na kaši úplně nejlepší Céčko, tedy nejvíc moučné brambory.

Dobrá kaše dělá den. Recept na rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a slanou

Recepty

Máme nakoupeno a šup s brambůrkami do hrnce. Před vařením je oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, velké na menší kousky, a vařte ve slané vodě. Raději malinko přetáhněte, než abyste je nedovařili, je to přesně naopak než s přípravou steaků.

Snobi šlehají metlou

Budete brambory šlehat metlou? Proč ne, dvě mouchy jednou ranou: učiníte zadost gastronomickému snobismu a zároveň posílíte svaly. Nejdříve tedy rozšťouchejte uvařené brambory šťouchadlem, pak začněte šlehat metličkou.

Možná zafunguje jistý placebo efekt. Fyzické úsilí, které do kaše vložíte, vám přinese nebývalé uspokojení a nikdo vám nevymluví, že ručně vyšlehaná kaše je prostě ta nejlepší, nejnadýchanější.

Toužíte po opravdu jemné konzistenci? Brambory můžete propasírovat přes jemné síto nebo použít speciální lis (mačkadlo) na brambory.

Zdravotní benefity brambor aneb Proč je dobré se jim nevyhýbat ani při hubnutí

Zdraví

Až bude struktura základního bramborového krému hladká, začněte po troškách přilévat vroucí mléko. Rozhodli jste se vylepšit kaši máslem? Pravý moment pro jeho vstup do hry je ještě před mlékem, tak to radí Zdeněk Pohlreich.

Mixování kaše se vyhněte

Nikdy nepoužívejte ponorný tyčový mixér. Rozseká strukturu dužiny, a přestože jste uvařili správný druh brambor, výsledkem bude polotekutá klihovitá hmota. Ideálním nástrojem pro přípravu dokonalé kaše je ruční metličkový šlehač, eventuálně mixér s metličkami na šlehání.

Nejdřív šlehejte samotné horké brambory, z nichž jste právě slili vodu a případně k nim přidali máslo. Na plotně nebo v mikrovlnce se zatím hřeje mléko. Až brambory proháněné metličkami vytvoří kompaktní hmotu, začněte přilévat vroucí mléko. Přidávejte ho opravdu po troškách. Kaši vždy prošlehejte, než přilijete další půldeci mléka.

Postup opakujte tak dlouho, až budete s konzistencí spokojení. Ochutnejte a podle potřeby kaši dosolte. Na konci vás čeká jemná, hedvábná příloha k řízkům či dušeným líčkům a desítkám dalších jídel.

Několik tipů na závěr

Kaše z brambor vařených ve slupce

Není tak hedvábná, ale zase si zachová více živin a má intenzívnější chuť brambor. Připravuje se úplně stejně, jenom brambory budete loupat až po uvaření, ještě horké. Držte je na vidličce, v utěrce nebo v rukavici, abyste si nespálili prsty. Pozor, pyré z brambor vařených ve slupce má větší sklon k hrudkování, ne vždy dosáhnete dostatečně hedvábné konzistence.

Záleží na mléku? Jistě!

Jaké je na bramborovou kaši nejlepší? Můžete použít jakékoli kravské mléko, každé má svá pro a proti. S plnotučným chutná kaše lahodněji, ale jeho vinou stoupne energetická hodnota přílohy. S nízkotučným šetříte kalorie, kaše je také výborná, i když o chloupek méně než ta tučnější.

Tip pro mlsouny

Nelámete si hlavu s energetickou hodnotou? Chcete vykouzlit opravdu dokonalou delikatesu? Do horkých brambor, jak už jsme zmínili, zašlehejte nejdřív máslo. A to není vše, chcete-li si obzvlášť vyhodit z kopýtka, část mléka nahraďte smetanou.

Hrajeme si s chutěmi

Máme ještě prostor pro dochucení. Někdo přidává do kaše parmezán, někdo bylinky nebo pórek orestovaný na másle, někdo dokonce česnek. Bramborovou kaši také můžete smíchat s dýňovým, celerovým, batátovým nebo s mrkvovým pyré. Není to vůbec špatné, proč ale vylepšovat něco, co je samo o sobě dokonalé?

Další recepty z brambor

Starodávná kaše: Místo mléka do brambor zašlehejte jíšku upraženou z másla a mouky a rozředěnou vodou z brambor. Pozor na žmolky, musíte opravdu důkladně šlehat. Nakonec přimíchejte nasekanou petrželku. Navrch přijde osmažená cibulka.

Nastavovaná kaše: Většinou se připravovala ze zbytku bramborové. Přimíchejte k ní uvařené krupky, dochuťte česnekem a majoránkou.

Šťouchačky: Horké brambory rozšťouchejte šťouchadlem a promíchejte s cibulkou dozlatova osmaženou na sádle, másle nebo roztavené slanině. Pokud přidáte ještě kysané zelí, promění se šťouchané brambory v jihočeskou lepenici.

Třepané brambory: Do horkých uvařených brambor, ze kterých slijete vodu, přidejte máslo nebo sádlo a pažitku nebo petrželku. Hrnec přikryjte pokličkou, pevně ji přidržujte a obsah protřepejte.

Pusinky: Kaši smíchejte s vejcem a žloutkem a cukrářským sáčkem nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem pusinky. Povrch potřete bílkem a v troubě upečte dozlatova.

Pastýřský koláč: Recept na „Shepherd’s Pie“ pochází z Velké Británie a díky němu skvěle využijete zbylou kaši. Dno zapékací mísy pokryjte mletým masem (původně jehněčí) orestovaným a podušeným na cibulce. Na to přidejte hrášek, mrkev, worcester, česnek, pepř a sůl. Kaše tvoří vrchní vrstvu. Vše zapečte v troubě.

Anketa

Co přidáváte do bramborové kaše?
Jen mléko
3,6 %
Máslo a mléko
84,3 %
Máslo, mléko a smetanu
5,8 %
Máslo a smetanu
5,2 %
Jen smetanu
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4150 čtenářů.

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Recepty

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty
Související témata:
Recepty z brambor
Bramborová kaše
Bramborové pyré

Výběr článků

Načítám