Článek
Výtečnou a nadýchanou zmrzlinu lze vyrobit i bez zmrzlinovače. Stačí, když na její výrobu použijete hustou šlehačku, která provzdušní zmrzlinový základ, a kondenzované mléko, které zmrzlinu osladí. Následně přidáte pistáciové máslo a pro dochucení vanilku či vanilkový extrakt.
Pistáciové máslo si dnes můžete přímo koupit, ale i sami doma vyrobit.
Jak na pistáciové máslo?
- 2 šálky vyloupaných, nesolených pistácií zabalte do čisté utěrky a následně je protřepejte tak, abyste z nich případně odstranili zbytky slupky.
- Následně je rozmixujte v mixéru, dokud se nevytvoří hladká a krémová pasta (v závislosti na typ mixéru to může trvat 10-15 minut)
- Pokud je výsledná pasta v důsledku dlouhého mixování teplá, pak ji na chvilku dejte do lednice, aby vychladla, než ji použijete do zmrzliny.
Recepty na královské zmrzliny a sorbety
Recepty
Pistáciová zmrzlina
INGREDIENCE |
---|
2 šálky studené husté smetany na šlehání |
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka |
1 šálek pistáciového másla |
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být) |
POSTUP:
- Do velké mísy nalijte smetanu ke šlehání a vyšlehejte ručním či elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří tuhá šlehačka.
- Poté do šlehačky lehce vmíchejte kondenzované mléko, pistáciové máslo a vanilkový extrakt. Jemně ručně šlehejte, dokud se vše nespojí. Na závěr vmíchejte nasekané pistácie.
- Jakmile se směs zcela spojí, vložte do vzduchotěsné nádoby a dejte alespoň na 6 hodin (nebo přes noc) zamrazit.
- Poté vyndejte z mrazáku a nechte při pokojové teplotě změknout.
Poznámka: Domácí zmrzlina vydrží v mrazáku až 1 měsíc.
Výroba zmrzliny bývala fyzicky náročná a špinavá práce, říká pražský zmrzlinář. Pochoutce zasvětil muzeum
Móda a kosmetika
Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet
Recepty