Článek
Papriky plněné fazolemi a sýrem
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 velké červené papriky | 250 g máslových fazolí (vařené nebo propláchnuté z konzervy) |
1 cibule | hrst petrželové natě |
2 lžíce olivového oleje | 2 stroužky česneku |
3 vejce M | 500 g řepy |
50 g parmezánu | 500 g batátů |
100 g 30% goudy | 1 špetka soli |
Příloha: | |
opečený celozrnný chléb |
POSTUP:
- Papriky, nejlépe pěkně buclaté, ale poslouží i kapie, omyjte a vykrojte stopku. Rozkrojte je na půl a opatrně vydlabejte vnitřek. Do mísy nastrouhejte goudu a parmezán, přidejte nadrobno nakrájenou petržel, celá vejce, prolisovaný česnek a fazole vcelku nebo je můžete v mixéru rozmixovat.
- Nakrájenou cibulku můžete lehce opražit na lžíci olivového oleje a přidat do směsi nebo ji přidejte syrovou.
- Směs lehce osolte a dobře promíchejte. Pak naplňte papriky a rozložte je na plech na pečicí papír. K paprikám přidejte na kostičky nebo hranolky nakrájenou řepu a batáty. Vše pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
- Podávejte s opečeným celozrnným chlebem a česnekovým dipem - smíchejte kysanou smetanu s utřeným stroužkem česneku a špetkou soli.
TIP: Pro zajímavější chuť dipu přidejte lžičku medu a dobře promíchejte.
Recepty s letním ovocem
Recepty
Amur na víně a tymiánu
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 kg filetů z amura | 2 snítky čerstvého tymiánu |
200 ml bílého vína | sůl |
50 ml citronové šťávy | pepř |
2 lžíce olivového oleje (40 ml) | |
Příloha: | |
ratatouille nebo jiná dušená či grilovaná zelenina | celozrnné toasty |
POSTUP:
- Filety z amura opláchněte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáčku.
- Rybu pokapejte citronovou šťávou a olejem, podlijte vínem a přidejte snítku tymiánu. Vše pečte na 180 °C přibližně půl hodiny.
- Do krabičky k rybce přidejte měsíček citronu a větvičku tymiánu. Jako přílohu připravte dušenou zeleninu a opečené celozrnné toasty.
Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny
Recepty
Čočkovo-masové kuličky s dipem a zeleninou
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g vepřového masa (plec) | 2 vejce M |
150 g čočky | 3 větší stroužky česneku |
1 cibule (70 g) | špetka bazalky a oregana |
100 g mletých ovesných vloček | sůl |
80 g 45% goudy | pepř |
K podávání: | |
lehký bramborový salát | dip |
zelenina |
POSTUP:
- Čočku nechte pár hodin, alespoň dvě, ideálně přes noc, nabobtnat ve studené vodě, kterou několikrát vyměňte. Vařte ji v osolené vodě přibližně půl hodiny doměkka.
- Potom vše smíchejte dohromady - syrové mleté maso, čočku, nakrájenou cibulku, vločky, vejce, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl a koření.
- Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut do zezlátnutí. Ke kuličkám se skvěle hodí lehký bramborový salát a bylinkový dip.
TIP: Pokud nemáte času nazbyt, použijte červenou čočku, která se nemusí namáčet a je uvařená již za deset minut.
Tradiční i netradiční recepty s jahodami
Recepty
Makové palačinky s tvarohem
INGREDIENCE: | |
---|---|
Palačinky: | |
3 vejce M | 1 lžička citronové kůry |
300 g hladké mouky | sůl |
600 ml polotučného mléka | olej na pečení |
100 g mletého máku | |
Náplň: | |
250 g polotučného tvarohu | 1 lžíce medu |
50 ml polotučného mléka | 400 g třešní (příp. jiné sezonní ovoce) |
POSTUP:
- Palačinky: V hluboké míse prošlehejte mléko s vejci, špetkou soli, mákem a hladkou moukou. Přidejte kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu. Těsto by mělo být lehce tekuté, krémově hladké.
- Pánev s nepřilnavým povrchem potřete olejem a nechte ji rozpálit na středním plameni.
- Poté na ni nalijte vždy naběračku těsta, které krouživým pohybem rozlijte po celém dnu, díky čemuž vytvoříte tenké palačinky. Jakmile se začnou kraje odlepovat od pánve, palačinku obraťte.
- Náplň: Tvaroh smíchejte s mlékem a medem, potřete jím palačinky, přidejte vypeckované třešně nebo jiné ovoce a palačinky zarolujte.
Dobrou chuť
Před plánováním jídla na cesty se inspirujte u sportovců, kteří si hlídají, aby měli v menu dostatek bílkovin (např. vejce, kuřecí maso, cottage sýr), zdravých tuků (např. avokádo, kešu, vlašské ořechy) a také sezonní zeleniny. Díky nim se zasytí a přitom se nemusí bát pocitu těžkosti.
Několik tipů na svačiny do prázdninového batůžku
Recepty