Hlavní obsah

Inspirace na obědové krabičky na cesty

Až během výletu dostanete hlad, uprostřed přírody či cizího města stačí sáhnout do batohu a vychutnat si oběd podle svého gusta. Inspirací vám mohou být recepty z Velké obědové bichle od autorek Pavlíny Mähringové a Veroniky Břicháčkové.

Foto: Velká obědová bichle

Papriky plněné fazolemi a sýrem

Článek

Papriky plněné fazolemi a sýrem

INGREDIENCE:
4 velké červené papriky 250 g máslových fazolí (vařené nebo propláchnuté z konzervy)
1 cibule hrst petrželové natě
2 lžíce olivového oleje 2 stroužky česneku
3 vejce M 500 g řepy
50 g parmezánu 500 g batátů
100 g 30% goudy 1 špetka soli
Příloha:
opečený celozrnný chléb

POSTUP:

  1. Papriky, nejlépe pěkně buclaté, ale poslouží i kapie, omyjte a vykrojte stopku. Rozkrojte je na půl a opatrně vydlabejte vnitřek. Do mísy nastrouhejte goudu a parmezán, přidejte nadrobno nakrájenou petržel, celá vejce, prolisovaný česnek a fazole vcelku nebo je můžete v mixéru rozmixovat.
  2. Nakrájenou cibulku můžete lehce opražit na lžíci olivového oleje a přidat do směsi nebo ji přidejte syrovou.
  3. Směs lehce osolte a dobře promíchejte. Pak naplňte papriky a rozložte je na plech na pečicí papír. K paprikám přidejte na kostičky nebo hranolky nakrájenou řepu a batáty. Vše pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
  4. Podávejte s opečeným celozrnným chlebem a česnekovým dipem - smíchejte kysanou smetanu s utřeným stroužkem česneku a špetkou soli.

TIP: Pro zajímavější chuť dipu přidejte lžičku medu a dobře promíchejte.

Recepty s letním ovocem

Recepty

Amur na víně a tymiánu

Foto: Velká obědová bichle

Amur na víně a tymiánu

INGREDIENCE:
1 kg filetů z amura 2 snítky čerstvého tymiánu
200 ml bílého vína sůl
50 ml citronové šťávy pepř
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
Příloha:
ratatouille nebo jiná dušená či grilovaná zeleninacelozrnné toasty

POSTUP:

  1. Filety z amura opláchněte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáčku.
  2. Rybu pokapejte citronovou šťávou a olejem, podlijte vínem a přidejte snítku tymiánu. Vše pečte na 180 °C přibližně půl hodiny.
  3. Do krabičky k rybce přidejte měsíček citronu a větvičku tymiánu. Jako přílohu připravte dušenou zeleninu a opečené celozrnné toasty.

Letní recepty plné sezonního ovoce a zeleniny

Recepty

Čočkovo-masové kuličky s dipem a zeleninou

Foto: Velká obědová bichle

Čočkovo-masové kuličky s dipem a zeleninou

INGREDIENCE:
500 g vepřového masa (plec) 2 vejce M
150 g čočky 3 větší stroužky česneku
1 cibule (70 g) špetka bazalky a oregana
100 g mletých ovesných vloček sůl
80 g 45% goudy pepř
K podávání:
lehký bramborový salát dip
zelenina

POSTUP:

  1. Čočku nechte pár hodin, alespoň dvě, ideálně přes noc, nabobtnat ve studené vodě, kterou několikrát vyměňte. Vařte ji v osolené vodě přibližně půl hodiny doměkka.
  2. Potom vše smíchejte dohromady - syrové mleté maso, čočku, nakrájenou cibulku, vločky, vejce, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl a koření.
  3. Ze směsi tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut do zezlátnutí. Ke kuličkám se skvěle hodí lehký bramborový salát a bylinkový dip.

TIP: Pokud nemáte času nazbyt, použijte červenou čočku, která se nemusí namáčet a je uvařená již za deset minut.

Tradiční i netradiční recepty s jahodami

Recepty

Makové palačinky s tvarohem

Foto: Velká obědová bichle

Makové palačinky s tvarohem

INGREDIENCE:
Palačinky:
3 vejce M 1 lžička citronové kůry
300 g hladké mouky sůl
600 ml polotučného mléka olej na pečení
100 g mletého máku
Náplň:
250 g polotučného tvarohu 1 lžíce medu
50 ml polotučného mléka 400 g třešní (příp. jiné sezonní ovoce)

POSTUP:

  1. Palačinky: V hluboké míse prošlehejte mléko s vejci, špetkou soli, mákem a hladkou moukou. Přidejte kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu. Těsto by mělo být lehce tekuté, krémově hladké.
  2. Pánev s nepřilnavým povrchem potřete olejem a nechte ji rozpálit na středním plameni.
  3. Poté na ni nalijte vždy naběračku těsta, které krouživým pohybem rozlijte po celém dnu, díky čemuž vytvoříte tenké palačinky. Jakmile se začnou kraje odlepovat od pánve, palačinku obraťte.
  4. Náplň: Tvaroh smíchejte s mlékem a medem, potřete jím palačinky, přidejte vypeckované třešně nebo jiné ovoce a palačinky zarolujte.

Dobrou chuť

Před plánováním jídla na cesty se inspirujte u sportovců, kteří si hlídají, aby měli v menu dostatek bílkovin (např. vejce, kuřecí maso, cottage sýr), zdravých tuků (např. avokádo, kešu, vlašské ořechy) a také sezonní zeleniny. Díky nim se zasytí a přitom se nemusí bát pocitu těžkosti.

Několik tipů na svačiny do prázdninového batůžku

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám