Hlavní obsah

Inspirace na domácí krabičkovou dietu

Novinky, Alena Kolaříková
5:15
5:15

Poslechněte si tento článek

Mnoho lidí si myslí, že největším problémem při hubnutí je zvládání večeře. Noční přejídání ale bývá důsledkem špatného jídelníčku během dne. Nejdůležitější je proto kvalitní oběd. Naučte se jej vařit do krabičky.

Foto: Profimedia.cz

Krevety na zázvoru se zeleninou, kokosovým mlékem a rýží

Článek

Krevety na zázvoru se zeleninou, kokosovým mlékem a rýží

INGREDIENCE
360 g mražených velkých neuvařených krevet 7 cm čerstvého zázvoru
280 g cukety 7 lžic oleje
700 g červené papriky sůl
200 ml kokosového mléka light pepř
2 lžíce citronové šťávy 240 g vařené rýže basmati (120 g na porci)
jarní cibulka nebo 1/2 klasické cibule čerstvý koriandr nebo petrželka
lžička zelené thajské kari pasty

POSTUP:

  1. Nakrájejte cibulku najemno, cuketu a papriku na kostky asi 1,5 x 1,5 cm. Na pánvi, která má poklici, rozehřejte olej.
  2. Orestujte nakrájenou cibulku a nadrobno nakrájený zázvor spolu s kari pastou. Přidejte kokosové mléko a citronovou šťávu, osolte, opepřete a promíchejte.
  3. Přiklopte a nechte asi 10 minut provařit. Přidejte cuketu a papriku. Za dalších pět minut přidejte na dalších 3-5 minut krevety. Když zrůžoví, jsou hotové.
  4. Dejte je do krabiček s rýží a posypte zelenými bylinkami.

Recept na lehkou večeři: Treska v papilotě

Recepty

Těstoviny s lososem, brokolicí a bazalkou

Foto: Profimedia.cz

Těstoviny s lososem, brokolicí a bazalkou

INGREDIENCE
300 g brokolice pepř
250 g lososa směs sušených bylinek
1 lžička olivového oleje čerstvá bazalka
2 lžíce citronové šťávy 240 g uvařených těstovin
sůl

POSTUP:

  1. Brokolici dejte do vařící osolené vody a vařte asi pět minut, aby zůstala na skousnutí. Než se uvaří, připravte do větší misky dresink ze lžíce citronové šťávy, soli, pepře a lžičky oleje. Promíchejte.
  2. Uvařenou brokolici nechte okapat a vhoďte do misky. Promíchejte s dresinkem. Porce lososa i s kůží osolte, přidejte citronovou šťávu a posypte bylinkami.
  3. Dejte na pár minut na 200 °C do horkovzdušné fritézy. Čas volte podle výšky filetu, ale počítejte přibližně s 8 minutami.
  4. Lososa můžete připravit samozřejmě také v troubě nebo na pánvi bez přidaného tuku. Po upečení z lososa stáhněte kůži a promíchejte s uvařenými těstovinami.
  5. Dejte do krabičky a přidejte ochucenou brokolici a čerstvou bazalku.

TIP: Zelenina má tvořit třetinu až polovinu hmotnosti pokrmu. V zimě si určitě pomozte mraženou.

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami

Foto: Profimedia.cz

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami

INGREDIENCE
600 g mletého hovězího masa (s obsahem tuku do 10 %) 2 prolisované stroužky česneku
1 vejce oregano nebo tymián
3 lžíce strouhanky sůl
1 lžička prášku do pečiva pepř
Omáčka:
1 cibule oregano (tymián nebo bazalka)
2 lžičky oleje mleté chilli (nemusí být)
2 prolisované stroužky česneku 2 lžičky sušené kořenové zeleniny (nemusí být)
1 konzerva krájených loupaných rajčat (400 g) 1 lžička cukru (nebo sladidlo)
700 g rajčatové passaty 480 g vařených těstovin (120 g na porci)

POSTUP:

  1. Začněte omáčkou. Cibuli nakrájejte na kostičky, osmahněte ji na oleji, přidejte krájená rajčata, passatu, sůl, pepř, chilli, česnek, sušenou zeleninu, bylinky a cukr. Nechte provařit na mírném ohni 45 minut.
  2. Mezitím si připravte kuličky. Smíchejte maso se solí, pepřem, česnekem, vejcem, strouhankou a bylinkami. Přidejte prášek do pečiva (kuličky budou díky tomu nadýchané). Promíchejte. Vytvarujte 20 kuliček - každá porce bude mít pět kuliček.
  3. Kuličky dejte do horkovzdušné fritézy na 180 °C a pečte po dobu 10 minut. Můžete také upéci v troubě bez přidání tuku. Rozdělte do krabiček těstoviny, přidejte kuličky a omáčku.

Recepty, se kterými zrychlíte spalování

Recepty

Kuřecí prsa s mrkví, cizrnou, kedlubnou a bramborami

Foto: Profimedia.cz

Kuřecí prsa s mrkví, cizrnou, kedlubnou a bramborami

INGREDIENCE
130 g kuřecích nebo krůtích prsou 1 lžička oleje
120 g brambor sůl
100 g mrkve pepř
100 g kedlubny mletý kmín
30 g konzervované cizrny (scezené)mleté chilli (můžete vynechat)
25 g cibule pažitka nebo petrželka
2 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a uvařte zvlášť. Oloupejte cibuli a nakrájejte na kostičky. Oloupejte mrkev, okrájejte kedlubnu.
  2. Mrkev nakrájejte na kolečka a kedlubnu na kostky přibližně 3 x 3 cm. Kuřecí nebo krůtí maso nakrájejte na stejně velké kostky jako kedlubnu.
  3. Na pánvi, která má poklici, rozpalte olej a krátce orestujte cibuli. Přidejte maso, osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a mleté chilli. Chvíli ještě společně opékejte.
  4. Přidejte kedlubnu, mrkev a citronovou šťávu. Stáhněte plamen, přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut provařit.
  5. Pak vhoďte cizrnu a vše nechte ještě pár minut změknout. Cizrna pokrm zahustí. Dejte do krabičky a posypte pažitkou.

TIP: Obědy představují zhruba třetinu z celkového denního energetického příjmu, i proto by v nich mělo být cca 30 procent z množství bílkovin, které byste měli při hubnutí za den sníst.

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Recepty

Těstovinový salát s tuňákem, hráškem a sušenými rajčaty

Foto: Profimedia.cz

Těstovinový salát s tuňákem, hráškem a sušenými rajčaty

INGREDIENCE
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (vyberte tak, abyste měli 120 g čistého masa)1 lžíce citronové šťávy
70 g mraženého hrášku1 lžička oleje
60 g cherry rajčat pepř
20 g sušených rajčat v oleji bazalka
120 g uvařených těstovin

POSTUP:

  1. Hrášek nechte povolit. Tuňáka nechte okapat, přidejte citronovou šťávu, olej a pepř. Promíchejte.
  2. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Cherry rajčata nakrájejte na poloviny.
  3. Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem, hráškem, cherry rajčaty a sušenými rajčaty. Promíchejte, přidejte bazalku a dejte do krabičky.

TIP: Tento oběd neohřívejte, jen nechte chvíli před jídlem vyndaný z lednice, aby nebyl moc studený.

Salát jako hlavní jídlo

Recepty

Výběr článků

Načítám