Článek
Krevety na zázvoru se zeleninou, kokosovým mlékem a rýží
INGREDIENCE | |
---|---|
360 g mražených velkých neuvařených krevet | 7 cm čerstvého zázvoru |
280 g cukety | 7 lžic oleje |
700 g červené papriky | sůl |
200 ml kokosového mléka light | pepř |
2 lžíce citronové šťávy | 240 g vařené rýže basmati (120 g na porci) |
jarní cibulka nebo 1/2 klasické cibule | čerstvý koriandr nebo petrželka |
lžička zelené thajské kari pasty |
POSTUP:
- Nakrájejte cibulku najemno, cuketu a papriku na kostky asi 1,5 x 1,5 cm. Na pánvi, která má poklici, rozehřejte olej.
- Orestujte nakrájenou cibulku a nadrobno nakrájený zázvor spolu s kari pastou. Přidejte kokosové mléko a citronovou šťávu, osolte, opepřete a promíchejte.
- Přiklopte a nechte asi 10 minut provařit. Přidejte cuketu a papriku. Za dalších pět minut přidejte na dalších 3-5 minut krevety. Když zrůžoví, jsou hotové.
- Dejte je do krabiček s rýží a posypte zelenými bylinkami.
Recept na lehkou večeři: Treska v papilotě
Recepty
Těstoviny s lososem, brokolicí a bazalkou
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g brokolice | pepř |
250 g lososa | směs sušených bylinek |
1 lžička olivového oleje | čerstvá bazalka |
2 lžíce citronové šťávy | 240 g uvařených těstovin |
sůl |
POSTUP:
- Brokolici dejte do vařící osolené vody a vařte asi pět minut, aby zůstala na skousnutí. Než se uvaří, připravte do větší misky dresink ze lžíce citronové šťávy, soli, pepře a lžičky oleje. Promíchejte.
- Uvařenou brokolici nechte okapat a vhoďte do misky. Promíchejte s dresinkem. Porce lososa i s kůží osolte, přidejte citronovou šťávu a posypte bylinkami.
- Dejte na pár minut na 200 °C do horkovzdušné fritézy. Čas volte podle výšky filetu, ale počítejte přibližně s 8 minutami.
- Lososa můžete připravit samozřejmě také v troubě nebo na pánvi bez přidaného tuku. Po upečení z lososa stáhněte kůži a promíchejte s uvařenými těstovinami.
- Dejte do krabičky a přidejte ochucenou brokolici a čerstvou bazalku.
TIP: Zelenina má tvořit třetinu až polovinu hmotnosti pokrmu. V zimě si určitě pomozte mraženou.
Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky
Recepty
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami
INGREDIENCE | |
---|---|
600 g mletého hovězího masa (s obsahem tuku do 10 %) | 2 prolisované stroužky česneku |
1 vejce | oregano nebo tymián |
3 lžíce strouhanky | sůl |
1 lžička prášku do pečiva | pepř |
Omáčka: | |
1 cibule | oregano (tymián nebo bazalka) |
2 lžičky oleje | mleté chilli (nemusí být) |
2 prolisované stroužky česneku | 2 lžičky sušené kořenové zeleniny (nemusí být) |
1 konzerva krájených loupaných rajčat (400 g) | 1 lžička cukru (nebo sladidlo) |
700 g rajčatové passaty | 480 g vařených těstovin (120 g na porci) |
POSTUP:
- Začněte omáčkou. Cibuli nakrájejte na kostičky, osmahněte ji na oleji, přidejte krájená rajčata, passatu, sůl, pepř, chilli, česnek, sušenou zeleninu, bylinky a cukr. Nechte provařit na mírném ohni 45 minut.
- Mezitím si připravte kuličky. Smíchejte maso se solí, pepřem, česnekem, vejcem, strouhankou a bylinkami. Přidejte prášek do pečiva (kuličky budou díky tomu nadýchané). Promíchejte. Vytvarujte 20 kuliček - každá porce bude mít pět kuliček.
- Kuličky dejte do horkovzdušné fritézy na 180 °C a pečte po dobu 10 minut. Můžete také upéci v troubě bez přidání tuku. Rozdělte do krabiček těstoviny, přidejte kuličky a omáčku.
Recepty, se kterými zrychlíte spalování
Recepty
Kuřecí prsa s mrkví, cizrnou, kedlubnou a bramborami
INGREDIENCE | |
---|---|
130 g kuřecích nebo krůtích prsou | 1 lžička oleje |
120 g brambor | sůl |
100 g mrkve | pepř |
100 g kedlubny | mletý kmín |
30 g konzervované cizrny (scezené) | mleté chilli (můžete vynechat) |
25 g cibule | pažitka nebo petrželka |
2 lžíce citronové šťávy |
POSTUP:
- Brambory oloupejte a uvařte zvlášť. Oloupejte cibuli a nakrájejte na kostičky. Oloupejte mrkev, okrájejte kedlubnu.
- Mrkev nakrájejte na kolečka a kedlubnu na kostky přibližně 3 x 3 cm. Kuřecí nebo krůtí maso nakrájejte na stejně velké kostky jako kedlubnu.
- Na pánvi, která má poklici, rozpalte olej a krátce orestujte cibuli. Přidejte maso, osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a mleté chilli. Chvíli ještě společně opékejte.
- Přidejte kedlubnu, mrkev a citronovou šťávu. Stáhněte plamen, přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut provařit.
- Pak vhoďte cizrnu a vše nechte ještě pár minut změknout. Cizrna pokrm zahustí. Dejte do krabičky a posypte pažitkou.
TIP: Obědy představují zhruba třetinu z celkového denního energetického příjmu, i proto by v nich mělo být cca 30 procent z množství bílkovin, které byste měli při hubnutí za den sníst.
Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře
Recepty
Těstovinový salát s tuňákem, hráškem a sušenými rajčaty
INGREDIENCE | |
---|---|
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (vyberte tak, abyste měli 120 g čistého masa) | 1 lžíce citronové šťávy |
70 g mraženého hrášku | 1 lžička oleje |
60 g cherry rajčat | pepř |
20 g sušených rajčat v oleji | bazalka |
120 g uvařených těstovin |
POSTUP:
- Hrášek nechte povolit. Tuňáka nechte okapat, přidejte citronovou šťávu, olej a pepř. Promíchejte.
- Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. Cherry rajčata nakrájejte na poloviny.
- Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem, hráškem, cherry rajčaty a sušenými rajčaty. Promíchejte, přidejte bazalku a dejte do krabičky.
TIP: Tento oběd neohřívejte, jen nechte chvíli před jídlem vyndaný z lednice, aby nebyl moc studený.
Salát jako hlavní jídlo
Recepty